Mașini cu simbol de statut – Limuzina Aurus, mașina președintelui Vladimir Putin

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 06-08-2018

în: Auto

La ceremonia de învestitură din data de 7 mai, președintele reales al Federației Ruse a profitat de ocazie pentru a străbate cei aproximativ 200 de metri dintre clădirea Senatului de la Kremlin și Sala Andreevski în noua limuzină Aurus, urmașă a celebrului model Zil, mașina președinților sovietici.

Vladimir Putin și administrația prezidențială de la Moscova renunță astfel la Mercedesul S600 Pullman, de asemenea o mașină blindată, devenită deja sinonimă cu ieșirile președintelui rus.

Noul automobil face parte din gama Aurus a proiectului Kortezh („cortegiu”, în traducere), realizat de sute de cercetători ruși. Platforma a început să fie dezvoltată încă din 2012, iar echipa de cercetători și experți din spatele proiectului lucrează în cadrul Institutului Central de Cercetare Științifică în Automobile și Motoare din Moscova (NAMI). În plus, se pare că nu au existat restricții în ceea ce privește fondurile alocate.

Automobilul este asamblat aproape în întregime manual, iar la baza sa se află o platformă modulară, de producție rusească. Aceasta va permite dezvoltarea a patru modele diferite, pe lângă limuzina de față. Următoarele modele vor fi un sedan, un monovolum (microbuz compact) și un SUV, acesta din urmă fiind anunțat pentru 2019.

Motorul limuzinei prezidențiale deține o propulsie hibridă și este dezvoltat în colaborare cu Porsche Engineering. Roțile sunt unice, habitaclul are scaune din piele, sistem multimedia ultra-performant, sisteme de protecție sofisticate și asistență în consecință.

 

Text: Andrei Dimulescu