Desmond Merrion – gardian al tradiţiei bespoke

Scris de Luxury
Publicat la data de: 05-08-2016

în: Fashion

image1

Desmond Merrion – gardian al tradiţiei bespokeimage66

Peste 5.000 de cusături realizate manual în până la şase săptămâni – astfel se interpretează pentru un maestru din Yorkshire exigenţele croitoriei bespoke. Un angajament considerat a fi onorat cu fidelitate doar de şapte maeştri, între care arta lui Desmond Merrion se impune ca pinaclu al distincţiei.

Pentru un puşti de doar şase ani, sfârşitul săptămânii aducea bucuria de a se cufunda în fascinaţia agitaţiei din atelierele croitorilor evrei din Leeds, spre care tatăl său îl purta, chemat fiind pentru reparaţia maşinilor de cusut. Micile comisioane aduceau relaxarea unui venit suplimentar pentru domnul Merrion, care devenise chiar inginerul-şef al fabricii de confecţii Montague Burton, unde lucra inclusiv soţia sa.

Cum atât mama, cât şi bunica sa serviseră fabrica în calificarea de cusătorese, îngăduinţa prin evocarea vreunui glas al sângelui pentru atracţia băieţelului faţă de croitorie venea firesc, ucenicia aducând entuziasmul pentru fiecare sarcină cerută într-un atelier. 

des_merrion_tailor_bespoke_cutting

După 32 de ani în care a preluat personal datoria fiecărei cusături, Desmond Merrion îşi dedică arta în trei rigori ale creaţiei.

O alternativă relaxată obţinută în minim 30 de ore de lucru manual, variind subtil în stricteţea tiparului, costumul semi-bespoke este modelat printr-o formă întărită în pânză, cele două probe inițiale fiind urmate de ataşarea artizanală a gulerului şi finisarea marginilor.

Rod a 75 de ore de muncă, în atelierul lui Desmond Merrion înţelegerea croitoriei englezeşti în tehnica full bespoke distinge cutumiar o siluetă subtil alungită ce defineşte pieptul urmând liniile taliei.

Într-o servire socotită pierdută în zilele noastre şi lăudată ca rară chiar acum 60 de ani, un tipar unic dictează tăierea, prepararea probelor, coaserea, finisarea găicilor în fir de mătase şi apoi presa, procedură stăpânită de foarte puţini artizani.

O impresionantă demonstraţie a măiestriei vine în apariţia sculptată a unei creaţii bespoke supreme – oferită la un preţ de 30.000 de lire, necesitând o implicare ce se întinde chiar şi pe durata a câteva luni. Rafinarea liniilor se datorează structurilor din păr de cal prinse în sute de cusături, pentru un contur 3D ce flatează silueta, prelungind stabilitatea formei sacoului.

IMG_2398 image