Arthus-Bertrand

Scris de Luxury
Publicat la data de: 01-08-2016

în: Art & Design

Arthus-Bertrand – În serviciul meritelor, de la Légion d’honneur la Order of the British Empire

„Dați-mi suficiente medalii și vă voi câștiga orice război”, spunea Napoléon Bonaparte, cu convingerea că un soldat va lupta mult și bine pentru „o bucată de panglică”, dar poate că în monumentala sa viziune strategică ar fi prevăzut apariția unui nou front, al măiestriei, pe care să-l câștige tocmai moștenirea unui artizan în care să-și fi pus încrederea odată cu înființarea Légion d’honneur. După două secole de loialitate în fața celei mai înalte insigne a Franței, Maison Arthus-Bertrand primește o nouă onoare, cucerind prin propria artă inclusiv numirea ca furnizor al Ordinului Imperiului Britanic.

napoleon_costume_sacre_lefevre(1)

„Francezii nu au decât un sentiment, onoarea. Și fiindcă acest simțământ trebuie hrănit cu ceva, trebuie să le dai distincții”, va argumenta magnificul conducător corsican în fața Conseil d’État întâlnind revolta legislativului pentru o recunoaștere repudiată inițial ca încercare de a învia defunctele ordine ale Vechiului Regim. Și în fața cuvintelor sale rămâne fidel în apriga realitate a frontului, când își va smulge de pe veston propria medalie pentru a recompensa vitejia unui soldat și a-și motiva astfel camarazii.

Luând naștere prin Decretul din 12 Floréal, anul republican X, adaptat calendarului gregorian pe 19 mai 1802, pentru creația Legiunii de Onoare, Napoléon îl va însărcina un an mai târziu pe Michel-Ange Marion, ofițer al armatei revoluționare și artizanul unui atelier de drapele și insigne. În același an 1803, pasionat de expediții științifice, un vechi tovarăș de arme – pe numele său, Claude Arthus-Bertrand – decide să împărtășească Parisului entuziasmul său, deschizând o librărie ce-l va recomanda ca editor oficial al Ministerului Marinei. Drumurile celor doi ofițeri se vor uni pentru totdeauna în 1862, cu ocazia căsătoriei nepoților lor, Claude și Marie-Adelina, prăvăliile lăsate moștenire fuzionând sub numele Arthus-Bertrand.

Médaille_Notre-Dame-de-Grâce medailles02

Mutată în 1890 în Saint-Germain-des-Prés, casa va da expresie cuvintelor lui Napoléon, „Vreau să-mi decorez soldații și savanții”, oferind, dincolo de insigne și drapele, Ordine naționale, decorațiuni militare, medalii de onoare și ale muncii.

Tradiția familiei sale, care cu 22 de ani în urmă era aleasă prin concurs pentru creația Crucii de Război, îl va inspira pe André Arthus-Bertrand spre reproducerea în bronz a colecțiilor de la Luvru și alte muzee naționale, în 1940.

În anul 1953, casei i se încredințează realizarea Grand collier de la Légion d’honneur, purtat de fiecare Președinte al Republicii la învestitură. Parte a ceremoniei de primire la Palatul Élysée, distincția redă ca anagramă literele H și P, pentru „honneur” și „patrie”.

O altă distincție pentru atelierele din Palaiseau vine prin săbiile conferite de prestigioasa Académie française membrilor săi, lucrări ce poartă ca elogiu simboluri care au marcat opera și manifestul emeriților.

Légion d’honneur este urmată în semnificație de Croix de la Libération, Médaille militaire și Ordre national du Mérite, întemeiat la 3 decembrie 1963 de către Charles de Gaulle.

O reverență acordată pe viață în fața actelor de însemnătate în domeniile militar, diplomatic, religios, administrativ, intelectual sau sportiv, distincția emană de la Președintele Republicii Franceze, chiar și ceremonia de învestitură evidențiindu-l în calitatea sa de Grand maître de l’ordre national de la Légion d’honneur. În același timp, onoruri ca Marile Cruci și Înalții Ofițeri sunt oferite din mâinile Președintelui.

000_Par7082686

Atelierele din Anjou și Palaiseau primesc implicarea a 240 de artizani angajați în creația de medalii, ceasuri, bijuterii, decorațiuni, cristelnițe, obiecte ecleziastice și chiar trofee precum America’s Cup sau premiul raliului Louis Vuitton Classic.

Într-un parcurs de două veacuri, fiindu-i încredințate 20 de onoruri ale Regatului, casa întâlnește pentru întâia oară o tristă controversă exprimând indignarea veteranilor cu privire la faptul că, pentru prima oară, medalii cu care ei înșiși au fost recunoscuți sunt realizate pe timp de pace în afara Marii Britanii.

7774386959_le-trophee-du-championnat-d-europe-des-nations Légion_d'honneur_Arthus-Bertrand