Amedeo Modigliani obține un nou record pentru Sotheby’s: 157,2 milioane de dolari

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 06-08-2018

în: Art & Design

La jumătatea lunii mai, mai precis pe data de 14, la New York, lucrarea intitulată „Nu couché (sur le côté gauche)”, semnată de Amedeo Modigliani, a obținut în urma unei licitații marca Sotheby’s o sumă fabuloasă: 157,2 milioane de dolari. Această sumă reprezintă un record pentru casa de licitații, dar nu și pentru artist. O altă lucrare din aceeași serie de nuduri realizată de Modigliani în perioada 1916-1919, intitulată aproape la fel – „Nu couché” (1917-18), s-a vândut pentru 170,4 milioane de dolari, de data aceasta la Christie’s, tot în New York. Se întâmpla în 2015, pictura respectivă fiind achiziționată de colecționarul chinez Liu Yiqian. Această lucrare a devenit a doua cea mai scumpă pictură din lume, deși mulți experți credeau că noul tablou vândut la jumătatea lunii mai va depăși vânzarea din 2015 ca valoare mercantilă. Totuși, de data aceasta, licitația nu a fost atât de intensă ca altele din trecut care au oferit lucrările lui Amedeo Modigliani.

Seria de nuduri realizată de renumitul artist a stârnit un scandal imens atunci când a fost expusă în cadrul galeriei Berthe Weill din Paris, în ceea ce avea să devină singura expoziție individuală Modigliani din timpul vieții acestuia. O mulțime uriașă adunată în fața galeriei a atras atenția poliției, care a închis expoziția după numai două zile. Doar două tablouri au fost vândute atunci.

În promovarea acestei licitații, cei de la Sotheby’s au poziționat lucrarea ca fiind o schimbare de paradigmă în istoria artei. Simon Shaw, co-președintele departamentului de artă modernă și impresionistă din cadrul casei Sotheby’s, a declarat: „Aceste lucrări au o valoare inestimabilă, semnalând un concept larg răspândit în tradiția artistică – există nudul de dinainte de Modigliani și nudul de după Modigliani”.