Bumbacul egiptean – Celălalt tezaur al Văii Nilului

Scris de Luxury
Publicat la data de: 19-07-2016

în: Fashion

Cules manual, tratat cu o deosebită grijă pentru excepţionalele calităţi, bumbacul egiptean se înalţă peste alte varietăţi printr-o uluitoare durabilitate, supravieţuind decenii întregi. Şi totuşi, ce se ascunde dincolo de certificarea unui logo triunghi închis la culoare, ce simbolizează o piramidă încadrând o floare de bumbac?

peruvian-fashions-cotton

În ciuda dominaţiei soiurilor indigene privite secole la rând ca o reală miză a rutelor comerciale, Muhammad Ali Pasha, conducătorul progresist al Egiptului primei jumătăţi de secol XIX, preferă realismul în favoarea orgoliului oricăror recunoaşteri pragmatice şi introduce două varietăţi originare din America – Gossypium barbadense şi Gossypium hirsutum.

După o tradiţie milenară, înflorind din creşterea bumbacului provenit din India, ce parvenea Egiptului ca piaţă de desfacere pentru cele mai importante expediţii ale Antichităţii, ţara putea spera la o altă reglementare, Pasha stând astfel ctitor pentru o puternică industrie textilă care a oferit numeroase locuri de muncă.

Binecuvântate de climat, de condiţiile prielnice de umiditate şi de solurile fertile, Valea Nilului a ocrotit noile soiuri, neiscându-se vreo bănuială că bumbacul istoriei moderne nu ar coincide întocmai cu cel apreciat în trecut – care convinsese inclusiv Imperiul Britanic.

Malouf-400-Thread-Count-Egyptian-Cotton-Sheet-Set-MALF1054

Impresionanta anduranţă, capacitatea înaltă de absorbţie, rezistenţa culorilor aplicate pentru tonurile de alb dezvăluite în stare brută şi senzaţia tactilă deosebit de plăcută derivă din încadrarea ca bumbac ELS, prezentând fibre discontinue foarte lungi, aproape duble față de cele obişnuite, mai precis de la 2,5 centimetri la 5,7 centimetri. Poate curios, dincolo de graţia bumbacului, găsim într-o relaţie direct proporţională numărul de fire ţesute atât pe lungime, cât şi pe lățime într-un inch de material. O privire la microscop poate arăta o densitate de până la 1.000 de fire, 200 fiind valoarea optimă pentru a certifica o ţesătură de bună calitate.

Un adevărat tezaur naţional, bumbacul egiptean este protejat ca marcă geografică sub emblema florii în triunghi, semn ce-i atestă autenticitatea.

 

Galerie Foto