SUV-ul Mercedes-Maybach EQS: Premiera primului model electric al brandului legendar

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 01-06-2023

în: WWW

Mercedes-Maybach EQS

Odată cu SUV-ul Mercedes-Maybach EQS 680, legendarul brand auto prezintă primul său model de serie, complet electric. Premiera mondială a avut loc pe 17 aprilie 2023, la ora 15:00 (ora României), în două formate: digital, într-un video inspirațional pe platforma media Mercedes, și în fața unui public, live la Auto Shanghai, în China. 

Pentru compania germană sub logoul stelei norocoase, Mercedes-Maybach EQS SUV reprezintă redefinirea excelenței auto în era electromobilității. Acesta oferă o experiență de conducere electrică absolută, de clasă superioară, îmbinată cu aura extraordinarului, tipică pentru Maybach. Până la un drive test cu acest model care marchează o bornă importantă în istoria mărcii, vă prezentăm informațiile oficiale ale producătorului.

SUV-ul Mercedes-Maybach EQS 680 deține următoarele cifre provizorii: consum de energie combinat: 24,4-22,5 kWh/100 km; emisii CO₂: 0 g/km. Se bazează pe tehnologia SUV-ului EQS de la Mercedes-EQ și o combină cu exclusivitatea Maybach – în conformitate cu maxima lui Karl Maybach: „Ce este bun trebuie să fie și frumos”. Exteriorul special, cu o stea Mercedes verticală pe capotă și un panou frontal negru izbitor, care poartă grila radiatorului specific Maybach în era electromobilității, asigură un aspect inconfundabil. Vopseaua opțională în două tonuri este, de asemenea, tipică mărcii. Datorită materialelor rafinate, măiestriei perfecte și detaliilor exclusive, interiorul spațios oferă o experiență de confort holistică, cu un efect de „cocooning”. Prin interpretarea consecventă a luxului sofisticat, SUV-ul Mercedes-Maybach EQS stabilește noul punct de referință în segmentul SUV-urilor de lux, exclusiv electrice.

„Clienții Mercedes-Maybach așteaptă extraordinarul și ne propunem să le depășim așteptările înalte. SUV-ul Mercedes‑Maybach EQS combină ambiția noastră de a conduce în digital și electric cu focusul nostru pe segmentul de lux. Primul vehicul complet electric de la Mercedes-Maybach completează cele mai bune tehnologii de la Mercedes-Benz cu un plus de confort și detalii individuale care nu pot proveni decât de la Mercedes-Maybach”, a declarat Ola Källenius, președintele consiliului de administrație al Mercedes-Benz Group AG.

Mercedes-Maybach EQS

„SUV-ul Mercedes-Maybach EQS este primul nostru SUV de lux complet electric. La Mercedes-Maybach ne străduim să adăugăm frumosului strălucirea extraordinarului. Interiorul este o declarație emoțională și elegantă. Un adevărat lounge care promite călătorii de lux la cel mai înalt nivel. Împreună cu proporțiile inovatoare și progresive ale SUV-ului, redefinim complet luxul SUV al viitorului”, a adăugat Gorden Wagener, chief design officer, Mercedes-Benz Group AG.

„SUV-ul Mercedes-Maybach EQS este o piatră de hotar în istoria mărcii noastre. Pentru noi, acesta întruchipează însăși redefinirea excelenței auto în epoca electromobilității. Clienții noștri se pot aștepta la o experiență de conducere electrică absolut de top – cu aura de extraordinar tipică Maybach”, a spus Daniel Lescow, șeful Mercedes-Maybach, Mercedes-Benz Group AG.

Designul exterior: parte frontală tipică mărcii, accente cromate și emblema brandului ca element distinctiv de design

Mercedes-Maybach îmbogățește designul dinamic al SUV-ului EQS de la Mercedes-EQ cu elemente exclusive, care îi conferă un caracter propriu. Steaua Mercedes tronează pe vârful capotei, definind statutul. Partea frontală este caracterizată de panoul negru, specific mărcii, cu benzi ornamentale verticale cromate, într-un aspect tridimensional de adâncime. Elementul high-tech pentru senzorii radar este complet integrat și nu mai este vizibil. Lamele cromate, filigranate, pot fi găsite și pe priza de aer a barei de protecție. Inscripția clasică MAYBACH este încorporată discret într-o bandă decorativă cromată, care formează o unitate cu banda luminoasă continuă a farurilor standard DIGITAL LIGHT. Modelul Maybach cu mai multe embleme mici ale mărcii poate fi găsit și în părțile ornamentale ale barei de protecție laterală. DIGITAL LIGHT salută și își ia rămas bun de la șofer cu un spectacol special de lumini. Ca un salut suplimentar, o proiecție animată a modelului Maybach strălucește în toate cele patru uși.

Privit din lateral, caracteristicile specifice includ bordurile cromate îndrăznețe ale geamurilor laterale și ornamentele cromate ale stâlpului B. Acest element decorativ este parte integrantă a semnăturii Mercedes-Maybach și evidențiază lungimea zonei scaunelor din spate. O emblemă Maybach pe stâlpul D subliniază calitatea înaltă. Inscripția EQS este subtil integrată în triunghiul geamului din față. În mod corespunzător, SUV-ul Mercedes-Maybach EQS rulează pe jante exclusive din aliaj forjat de 21 sau 22 de inchi. Treptele de rulare sunt realizate din aluminiu anodizat, care reflectă aspectul cu dungi al panoului frontal negru. Emblema Maybach este integrată elegant aici.

Mercedes-Maybach EQS

În spate, luminile ambientale subliniază caracterul exclusivist ca o bandă luminoasă continuă cu o spirală din două părți. Luminile sunt animate pe toată lățimea benzii. Aspectul special al SUV-ului Mercedes-Maybach EQS include, de asemenea, vopseaua în două culori tipică mărcii, cu o bandă filigranată. Se aplică manual după cele mai înalte criterii de calitate și este disponibilă în cinci combinații de culori: argintiu high-tech/negru obsidian, argintiu high-tech/albastru nautic, negru obsidian/gri selenit, negru obsidian/auriu kalahari și maro catifea/onix negru.


Designul interior: fuziunea dintre tradiție și avangardă

Designul interiorului urmează, la rândul său, crezul Maybach – „Ce este bun trebuie să fie și frumos”. Un punct de atracție pentru pasagerii din față îl reprezintă performantul MBUX Hyperscreen standard cu „strat zero” și animații de pornire specifice Mercedes-Maybach pe toate cele trei afișaje. Aspectul vizual general este special conceput pentru SUV-ul Mercedes-Maybach EQS într-un albastru intens elegant. Numeroasele caracteristici exclusive includ afișarea animată a panoului de instrumente în modul „MAYBACH”. Indicatoarele din cele două tuburi sunt proiectate ca o eșarfă de mătase, care se mișcă elegant în vânt în funcție de viteză și stilul de condus. În același timp, cifrele își schimbă dimensiunea și sunt estompate în mod dinamic. O formă de afișare alternativă la tuburi este stilul sportiv „Pure EV”.

Afișajul central începe cu ecranul de pornire familiar și așa-numitul „strat zero”. În această setare de bază, harta de navigare domină. Șoferul poate efectua 80% dintre cele mai frecvente interacțiuni direct, fără a schimba aplicația. Sistemul reacționează situațional și este personalizat cu sugestii inteligente. Conținutul funcțional și structura de operare a tuturor celor trei afișaje corespund cu cele ale SUV-ului EQS de la Mercedes-EQ. Aspectul poate fi personalizat cu trei stiluri de afișare (discret, sportiv, MAYBACH) și trei moduri (navigație, asistență, service).

Pasagerii din spate experimentează aceeași gamă extinsă de caracteristici de infotainment și confort, cu două afișaje de 11,6 inchi pe spătarele scaunelor din față. Cu sistemul MBUX High-End Rear Seat Entertainment standard, conținutul poate fi partajat rapid și ușor pe diferitele afișaje. De asemenea, este posibil să selectezi și să modifici destinațiile de navigație de pe locurile din spate. Dotarea standard mai include tableta spate MBUX, care poate fi folosită și în afara vehiculului, și asistența pentru interior MBUX. Cu ajutorul camerelor, poate recunoaște solicitările de operare ale pasagerilor din mișcările corpului și mâinilor și poate îndeplini funcțiile corespunzătoare – de exemplu, aprinderea luminilor de lectură.

Mercedes-Maybach EQS

Emblema Maybach, care este integrată în diferite puncte ca element de design, subliniază aspectul de înaltă calitate specific mărcii. Împodobește sistemul de pedale din oțel inoxidabil, pernele de pe tetiere, spătarele scaunelor din față și, ca proiecție, zona pentru picioare din spate. Totodată, poate fi găsită și pe ornamentele din lemn dintre scaunele din spate. Când portbagajul este deschis, aceasta poate fi văzută și pe căptușeala interioară a hayonului.

Lux care economisește resurse: Mercedes-Maybach introduce pielea Nappa tăbăcită vegetal

SUV-ul Mercedes-Maybach EQS este primul model de la Mercedes-Benz AG care este echipat cu piele tăbăcită vegetal. Cojile boabelor de cafea sunt folosite ca agent de argăsire. Apa folosită pentru prelucrare este condusă într-un circuit închis și curge înapoi în corpurile naturale de apă după reciclare. Agenții de îngrășare utilizați în argăsire sunt, de asemenea, exclusiv pe bază de plante. Pielea prelucrată durabil nu este conservată cu sare. Astfel se economisesc aproximativ 45 de kilograme de sare per vehicul cu scaune din piele. Din „produsele secundare” ale procesului de argăsire sunt create noi produse de upcycling, cum ar fi ghivece compostabile, spume izolatoare sau scânduri de terasă. Prin urmare, pielea prelucrată în mod durabil economisește resurse.

Mercedes-Maybach vrea să combine luxul cu durabilitatea. În cazul SUV-ului Mercedes-Maybach EQS, o serie de piese și componente sunt fabricate din materiale care economisesc resursele. De asemenea, sunt incluse oțel secundar și aluminiu reciclat. Utilizarea materialelor reciclate este o măsură importantă în vederea decarbonizării. Scopul Mercedes-Benz este de a reduce cel puțin la jumătate emisiile de CO₂ per autoturism din noul parc de vehicule pe întreg ciclul de viață până la sfârșitul acestui deceniu, comparativ cu nivelurile din 2020. Din 2039, noua flotă de mașini și furgonete ar trebui să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon pe parcursul ciclului de viață și al întregului lanț valoric.

Mercedes-Maybach EQS

Mai mult decât o simplă banchetă: experiență de confort holistică pentru toate simțurile

În partea din spate a SUV-ului Mercedes-Maybach EQS, combinația de materiale rafinate, măiestrie desăvârșită și detalii exclusive creează o atmosferă de bine pentru toate simțurile – așa-numitul efect de „cocooning”. La fel ca scaunele din față, scaunele Executive standard sunt echipate cu ventilație, funcție de masaj și încălzire pentru gât și umeri. Există, de asemenea, un masaj pentru gambe. De îndată ce pasagerul din spate dreapta alege poziția înclinată, scaunul pasagerului din față se deplasează automat înainte în poziția șoferului.

Cu echipamentul First-Class Rear, consola centrală din față continuă ca o bandă plutitoare pe scaunele din spate. A fost reproiectată pentru SUV-ul Mercedes-Maybach EQS complet electric. Garnitura din lemn împodobește pentru prima dată compartimentul de depozitare din spate. Nou este și proiectorul din consola centrală, care proiectează discret emblema Maybach pe podea. Ca și în cazul Mercedes-Maybach S-Class, echipamentul suplimentar include două suporturi termice pentru pahare și un raft pentru tableta standard MBUX din spate. Patru porturi USB-C cu încărcare rapidă și două interfețe HDMI asigură, de asemenea, pasagerii că își pot folosi cu ușurință propriile dispozitive digitale. La cerere, consola centrală poate include două mese pliante, un compartiment de răcire și pahare de șampanie placate cu argint.

Posibilități diverse la nivel de iluminare

O lampă de designer este integrată în fiecare dintre stâlpii C. Iluminarea adaptivă din spate oferă lumini suplimentare de lectură în mânerele de prindere și benzi luminoase în căptușeală. Atât luminozitatea, cât și dimensiunea și poziția spoturilor de lumină pot fi ajustate. Setarea culorii luminii urmează automat ritmul zilnic uman, dar poate fi reglată și manual. La aceasta se adaugă iluminarea ambientală, care străbate întregul vehicul, până la căptușeala plafonului și în spatele scaunelor din spate. În plus, SUV-ul Mercedes-Maybach EQS conține Active Ambient Lighting cu 253 de LED-uri controlabile individual și 64 de culori selectabile individual. Acestea includ schemele de culori specifice Maybach, Rose Gold White și Amethyst Glow.

Calitatea aerului: poluanții rămân afară

ENERGIZING AIR CONTROL Plus cu filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air) asigură o calitate bună a aerului ca standard. Senzorul de calitate a aerului acceptă comutatorul de recirculare a aerului proaspăt. Filtrul HEPA curăță eficient aerul exterior care intră de praf fin, particule foarte mici și polen. Pre-aerul condiționat face posibilă curățarea aerului interior înainte de îmbarcare. Dacă în exterior calitatea aerului este scăzută, sistemul poate face și recomandări de închidere a geamurilor laterale sau a trapei.

Parfumarea activă face parte din pachetul standard AIR BALANCE. Un parfum special a fost creat pentru SUV-ul Mercedes-Maybach EQS. No. 12 MOOD Ebony este un parfum extraordinar și polarizant. Nu își propune să mulțumească, ci să seducă. Lemnul de santal stimulant se combină cu note de condimente pentru a crea o compoziție exclusivă.

Mercedes-Maybach EQS

Experiența sonoră: plăcere muzicală captivantă

Cu sistemul de sunet surround Burmester 4D standard, SUV-ul Mercedes-Maybach EQS oferă experiența sonoră supremă. Dispune de experiența audio captivantă Dolby Atmos, care oferă muzicii mai mult spațiu, claritate și profunzime. Dolby Atmos face posibilă plasarea unor elemente audio sau obiecte discrete într-un câmp sonor tridimensional și adaptarea acestora la orice mediu de redare. Pasagerii își pot auzi muzica cu o claritate egală cu compoziția originală de studio a artistului.

Sistemul de sunet include 15 difuzoare: două difuzoare bass frontale în zona pentru picioare din față, un difuzor mediu și un tweeter în fiecare ușă, două difuzoare 3D în căptușeală, două difuzoare surround în capacul portbagajului și un difuzor central în panoul de bord. Reproducerea directă a zgomotului transmis de structură în scaune face ca experiența de ascultare să fie în patru dimensiuni.

Confort auditiv: SUV cu spate deosebit de silențios

Noul SUV de lux se bazează pe confortul excelent de zgomot și vibrații al SUV-ului EQS de la Mercedes-EQ. Aceasta include încapsularea trenului de propulsie electric în față și în spate, cadrul de sprijin inovator pe puntea față și unitățile de antrenare care sunt decuplate dublu prin suporturi de cauciuc.

Măsurile NVH mai extinse (zgomot, vibrații, duritate) sunt în principal direcționate spre spate. În plus, în cazul SUV-ului Mercedes-Maybach EQS sunt utilizate materiale izolante suplimentare și geamuri din sticlă laminată eficiente acustic. Diverse măsuri de deviere a vântului pe acoperișul panoramic, cum ar fi deflectoarele de vânt, capacele și etanșările cu geometrie îmbunătățită, asigură un nivel ridicat de confort fonic, în ciuda deschiderii mari a acoperișului.

Mercedes-Maybach EQS

Suspensia: confortabilă, adaptabilă și cu un program special de conducere MAYBACH

Cele mai înalte standarde se aplică și pentru confortul la conducere. Suspensia pneumatică AIRMATIC cu amortizare ADS+ reglabilă continuu este standard. Pentru a crește garda la sol, nivelul vehiculului poate fi ridicat cu până la 35 de milimetri. Direcția pe puntea spate cu un unghi de virare de până la 4,5 grade este, de asemenea, standard.

Pe lângă programele de conducere DYNAMIC SELECT ECO, SPORT, OFFROAD și INDIVIDUAL, SUV-ul Mercedes-Maybach EQS are programul special de conducere MAYBACH. Înlocuiește programul clasic COMFORT și este conceput în întregime pentru un confort maxim pentru pasagerii din spate. Programul de conducere MAYBACH este setarea standard.

SUV-ul Mercedes-Maybach EQS 680 are o putere de 484 kW și o autonomie de până la 600 de kilometri (cifră provizorie). Are tracțiune integrală 4MATIC ca standard.