THE 8 X JEFF KOONS: livrarea exclusivă la BMW Welt a primelor exemplare

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 04-05-2022

în: Auto

În premieră, şase automobile din ediţia limitată a BMW M850i xDrive Gran Coupé au fost predate clienţilor din Germania. Modelul Art Car istoric al lui Jeff Koons din 2010, expus la BMW Welt cu această ocazie. Trei clienţi din România urmează să primească şi ei exclusivul model produs în 99 exemplare.

În seara zilei de 2 mai 2022, primii clienţi din Germania au primit THE 8 X JEFF KOONS ca parte a unui eveniment exclusiv la BMW Welt. O ediţie limitată a BMW M850i xDrive Gran Coupé a fost creată într-o ediţie limitată de doar 99 de exemplare într-o colaborare de mai mulţi ani între artistul american Jeff Koons şi BMW. 

THE 8 X JEFF KOONS are în spate o tradiţie BMW de peste jumătate de secol de colaborare cu mari artişti contemporani. Unul din cele mai remarcabile proiecte în acest sens este BMW Art Cars – o serie care a ajuns la 19 automobile transformate de unii din cei mai mari artişti contemporani, precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella sau Robert Rauschenberg. În 2010, Jeff Koons a contribuit la această serie creând un BMW M3 GT2 Art Car unic, care a evoluat în cursa de 24 de ore de la Le Mans şi a fost dezvăluit la Centrul Pompidou din Paris. În acelaşi an, cântăreţul rock Bono de la U2 a scris într-un editorial pentru New York Times că Jeff Koons ar trebui să aibă un rol în proiectarea automobilului viitorului. BMW şi Koons au continuat discuţia şi, la începutul lui 2020, au decis asupra unei ediţii limitate a noului BMW Seria 8 Gran Coupé, care a avut premiera mondială în ianuarie 2022.

Modelul este pregătit manual la fabrica BMW din Leipzig de o echipă pregătită special. Sunt necesare 200 de ore de muncă numai pentru vopsirea manuală a modelului care combină 11 culori diferite pentru exterior. Două modele sunt finalazte în fiecare săptămână.

Un model din serie a fost vândut  luna trecută la o licitaţie caritabilă Christie’s ce a avut loc la New York pentru suma de 475.000 Euro.

Cu ocazia specială de livrare a primelor modele din ediţia limitată, BMW Group a invitat clienţii la o experienţă unică la München. Accentul s-a pus pe predarea automobilelor de către Pieter Nota, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru clienţi, mărci, vânzări, şi Stefan Teuchert, director BMW Group pentru Germania. După primirea în BMW Welt Premium Lounge, punctul culminant al serii i-a aşteptat pe oaspeţi: primele ediţii limitate ale BMW M850i xDrive Gran Coupé X JEFF KOONS au fost prezentate noilor lor proprietari într-o manieră impresionantă în zona Premiere a BMW Welt. Un punct culminant special a fost modelul Art Car istoric BMW M3 GT2 de la Muzeul BMW.

 

Directorul BMW Welt, Tatjana Bister, este entuziasmată de evenimentul de succes: „BMW Welt este mai mult decât casa tuturor mărcilor BMW Group. Este un loc al inovaţiei şi al întâlnirii. Cu multă mândrie şi bucurie, predarea automobilelor ediţie limitată THE 8 X JEFF KOONS se transformă într-un moment de neuitat, pe care îl încheiem cu o întâlnire culinară deosebită în restaurantul Esszimmer by Käfer”. Oaspeţii au mers după predare la restaurantul gourmet cu două stele Michelin pentru a încheia seara cu un deliciu culinar. De acolo, clienţii s-au putut bucura din nou de priveliştea uluitoare a zonei Premiere a BMW Welt.

 

Istoria BMW Art Cars

Iniţiat de francezul Hervé Poulain, pilot de curse şi pasionat de artă, şi conceput în colaborare cu fondatorul BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, primul BMW Art Car a fost comandat atunci când ambii i-au cerut lui Alexander Calder să creeze designul maşinii de curse BMW a lui Poulain în 1975. De atunci, 19 artişti din întreaga lume au creat automobile BMW ale vremurilor lor. Modelele BMW Art Cars semnate de Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei şi John Baldessari, printre alţii, sunt toate inspirate de evoluţiile în artă, design şi tehnologie. Jeff Koons a proiectat cel de-al 17-lea BMW Art Car în 2010, BMW M3 GT2, care a concurat şi în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de angajament cultural al BMW Group anul trecut, Art Cars au intrat în universul digital şi de atunci sunt prezentate în augmented reality. Prin aplicaţia gratuită Acute Art, sculpturile digitale rulante sunt accesibile oricui de pe mapamond în orice moment.

Mai multe detalii: https://www.bmw.com/de/magazine/design/jeff-koons-x-bmw-8.html.