Sinonimă cu eleganța, dantela se pliază în ziua de azi pe orice context stilistic, dar își păstrează mereu aerul sofisticat.
Un strop de istorie
Primele danteluri au fost produse în secolul al XVI-lea, când regiuni precum Veneția sau Flandra au început să producă acest tip de țesături pentru membrii monarhiilor și ai aristocrației vremii. Dantela era pe atunci produsă exclusiv din in sau mătase, iar munca laborioasă ce necesita crearea ei o făcea extrem de prețioasă și de râvnită. În secolul al XVII-lea era deja o marcă a tuturor monarhiilor europene, parte nelipsită din vestimentația curților regale din Franța, Spania, Anglia și Italia.
La vremea respectivă, orașele producătoare de dantelă erau în competiție unele față de altele, chiar și când se aflau în țări diferite, așa că dantelurile din diverse regiuni erau cu atât mai râvnite în regiunile care produceau alte danteluri, ba chiar exista și o piață de contrabandă. În Franța secolului al XVII-lea, de exemplu, la curtea regală a regelui Ludovic al XIV-lea, era atât de populară dantela venețiană, încât costurile de import l-au făcut pe acesta să decidă împreună cu ministrul său de Finanțe că este cazul ca Franța să își dezvolte puternic propria industrie de dantelă.
Către sfârșitul secolului al XVII-lea, dantela a început să fie asociată mai degrabă cu garderoba feminină și a fost integrată în vestimentația purtată pe dedesubtul hainelor de zi. Odată ce a apărut asocierea cu lenjeria, dantela a devenit un element care simboliza senzualitate, iar în era victoriană a secolului al XIX-lea a ajuns să fie un element fetișizat de societatea conservatoare a vremii. Spre sfârșitul de secol a fost inventată prima mașinărie care fabrica dantelă, astfel încât popularitatea sa a crescut în rândul maselor. Revoluția industrială a secolului XX a scăzut prețul de producție al dantelei, făcând-o accesibilă tuturor claselor sociale, însă aceasta a continuat să rămână un simbol al eleganței și al sofisticării, cu un subton de subversivitate.
Cum purtăm dantela în 2024
Tipurile de dantelă sunt cunoscute și astăzi după orașele din care provine modelul de țesătură: de exemplu, Punto di Napoli, Cluny, Chantilly sau Veneziano (numită și Guipure). De asemenea, există numeroase moduri de a produce dantelă în prezent, atât manual, cât și mecanic. De pildă, dantelurile pot fi create prin croșetare, prin împletire, prin folosirea unor suveici ori a unor mosoare, sau prin coasere cu acul.
Dantela poate fi integrată în outfituri relaxate sau în lookuri sexy și provocatoare, dar și în ținute elegante și potrivite pentru evenimente business sau formale. Propunerile designerilor pentru sezonul primăvară-vară 2024 acoperă, așadar, toată plaja de contexte stilistice, dar și toate preferințele.
În colecția Ganni, dantela este folosită pe post de finisaj la tivurile unei rochii tricotate, făcând-o un outfit perfect pentru contexte casual. Tot casual, dar cu un twist sexy, vine un look din colecția Valentino, în care un top din dantelă macramé este purtat cu jeanși baggy. Tot la Valentino se face remarcată și o rochie lungă din macramé, care face un statement puternic atât prin jocul transparențelor, cât și prin nuanța provocatoare de roșu aprins.
Transparențe, dar într-un alt mod, avem în colecția brandului Tove, din cadrul căreia lookul nostru de referință pentru acest sezon este o rochie construită pe jumătate din satin și pe jumătate din dantelă fină aplicată pe tul. Transparențe ușor mai edgy, dar la fel de sexy, am remarcat la brandul danez OpéraSport, în cea mai recentă colecție prezentată la Copenhagen Fashion Week, ce includea un jumpsuit din dantelă bleu cu panel-uri semitransparente și panel-uri opace, creând un joc seducător pentru imaginație.
Pentru încă și mai multă transparență și lookuri îndrăznețe inspirate direct din epoca în care dantela era cel mai intens asociată cu lenjeria intimă, aruncă o privire la colecția Dolce & Gabbana. Numeroase lookuri au inclus danteluri, dar preferatul nostru a fost cel în care lenjeria (complet cu dresuri prinse cu portjartier) a fost acompaniată de o capă din dantelă și o panglică imensă legată la baza gâtului: mixul perfect între eleganță și seducție.
Tot în sfera lenjeriei a mers și Ulla Johnson, care a introdus în colecția sa curentă o serie de lookuri formate din piese din satin cu siluete vaporoase și cu inserții din dantelă, un mix al texturilor care captează atenția și, prin textura lor fluidă, cad pe corp și se unduiesc cu fiecare pas, creând un look hipnotizant.
Lookuri mai structurate am remarcat în colecția Carolina Herrera – de exemplu, un compleu ton pe ton format din fustă creion și un crop top stil bustieră. Tot structurat, dar cu un twist sporty, a fost primul look care și-a făcut apariția pe podiumul prezentării Adeam pentru primăvară-vară 2024: un sacou din dantelă cu torso-ul construit asemenea unui corset, dar acompaniat de ceva mult mai casual, și anume, pantaloni scurți cu decupaje și sandale chunky.
La polul opus față de aerul sporty, avem un look all girly: brandul Rave Review vine cu o propunere parcă desprinsă din hashtagurile Coquette care circulă pe social media în acest moment – fustă din panel-uri de dantelă cusute între ele, bluză cu o cascadă de danteluri pe decolteu și o pereche de cizme din dantelă roz transparentă. Și, să nu uităm, pentru cele ce vor o ținută edgy fără să pară că au depus prea mult efort, brandul danez The Garment a propus în colecția pentru acest sezon o multitudine de abordări ale dantelei, printre care cea mai cool, după părerea noastră, este un crop top (ultra-cropped) din dantelă albă imaculată, purtat cu o pereche de pantaloni de inspirație bărbătească, largi, drepți, foarte lungi și cu talia cât mai joasă pentru a lăsa la vedere un abdomen fabulos.
Indiferent ce variantă alegi să porți, dantela este mereu o idee bună, care nu numai că va înnobila outfitul, ci va crea și acel joc de seducție versus inocență, datorită naturii sale duale, care îmbină sofisticarea cu senzualitatea.