Roksanda Ilincic – și tușa exuberantă din portretul Primelor Doamne

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-03-2017

în: Fashion

„O armură ce ne ocrotește emoțional și mental” – sub această perspectivă asupra menirii modei și sub imensa influență a unora dintre cele mai importante doamne ale scenei politice, anul 2016 a reconfirmat devierea simbolisticii forței tocmai din îmbrățișarea grației, gingășiei și a spiritului ludic ce se întregesc în emoția feminității. 

Arătând ca o… banană. Aceasta a fost simpatica impresie sub care descrierea făcută de Prințul William lui Kate o va propulsa pe tânăra creatoare a rochiei galbene purtate de Ducesa de Cambridge. 

Despărțirea de un master absolvit în anul 1999 la Central Saint Martins o purta spre primul său magazin în Mayfair, în timp ce formația în arhitectură și design în cadrul Universității din Belgrad se dovedea revelatorie pentru o altfel de înțelegere a proporțiilor sub greutatea unor blocuri de culoare prinse în forme abstracte. Originalele structuri cromatice – ce o vor recomanda inclusiv pentru o expoziție la Victoria and Albert Museum – ascundeau doar confesiuni discrete pentru emoția efervescenței razelor de soare mângâind amintirile din Serbia natală, mărturisind poate ca o confirmare a loialității față de fascinația explorării unor noi și noi palete că nu are o culoare preferată.

Și totuși, Samantha Cameron rămâne drept referință pentru superba turnură pe care semnătura Roksandei o va cunoaște spre Panteonul actual al modei. Dominând galeria vizitelor oficiale în care Samantha își va însoți soțul în mandatul său de prim-ministru al Marii Britanii, stilul Roksandei va fi aclamat ca noua definiție pentru Power Dressing, surprinzător reconsiderată de la înălțimea unei sobrietăți intimidante prin valențele androgine spre candoarea unui crez în culoare ca metaforă a feminității.

Ambasadoare a British Fashion Council, apreciată drept una dintre cele mai bine îmbrăcate personalități feminine ale momentului, soția lui David Cameron va găsi în semnătura Roksandei o splendidă compatibilitate cu un stil personal elogiat tocmai prin ingeniozitatea unor noi armonii, prin alăturări cromatice sau de imprimeuri aparent neconcurente. Prin inspirația vibrată de SamCam, creațiile Roksandei vor ajunge să valorifice distincția și altor Prime Doamne, între care Michelle Obama.

Mai mult decât atât, prestigiul ca semnătură ce descrie eleganța celor mai puternice femei ale lumii va fi reconfirmat pentru Roksanda chiar și prin Melania Trump, pentru nefericita intervenție a discursului plagiat în cadrul Convenției Partidului Republican. Cu o eleganță rar confirmată în rândul confraților săi chiar după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Donald Trump, Roksanda se va remarca între puținii designeri cu o atitudine pozitivă față de Melania, mulțumindu-i flatată pentru alegerea care, dincolo de epocala gafă, va trăda eforturile de a se încadra în exigențele din profilul unei Prime Doamne.

Aceleași creații apreciate ale Roksandei vor fi alături de SamCam într-unul din importantele tablouri ale istoriei contemporane, în ultimul său salut în fața reședinței din 10 Downing Street, când, după un serviciu de șase ani ca premier, soțul său se despărțea cu recunoștință de poporul britanic înainte de a-i încredința responsabilitatea guvernului succesoarei sale, Theresa May.