Kiton – 45 de croitori, 25 de ore de muncă, un costum

Scris de Luxury
Publicat la data de: 10-03-2017

în: Fashion

„Costumul ca o a doua piele” – o apreciere a cărei simplitate o înalță ca elogiu definește Kiton ca un incubator în care sartoria se dezvăluie ca artă, amintind naturalețea drept detaliul primordial în fața căruia trebuie supusă eleganța.

Intuiția unei mici devieri de la moștenirea familiei avea să distingă o referință în sartoria când Ciro Paone, reprezentând a cincea generație de comercianți de țesături din Napoli, se îndreaptă spre creație alături de Antonio Carola, în 1968. Determinarea îi era însuflețită de încrederea a 20 de croitori care i se vor alătura la început de drum, iar ambiția unui maestru era subtil sintetizată în tânărul atelier prin denumirea pentru care alesese veșmintele aristocrației din Grecia Antică.

Deceniile treceau în noblețea discreției, până când complexitatea meșteșugului va fi onorată prin implicarea a 45 de maeștri pentru o singură piesă, în timp ce, ca primă tușă în unicitate, atelierele Kiton au adaptat 34 de costume și 17 sacouri sport pentru fiecare tipar și culoare.

Aport a 25 de perechi de mâini, nu mai puțin de 33.000 de pense definesc arhitectura sacoului, în timp ce zona pieptului este sculptată de un cadru din țesătură de păr de cal, discret camuflat de căptușeala din mătase. Perfectând spalla camicia, umărul ce stă ca blazon pentru croitoria napolitană, Kiton continuă fluiditatea conturului prin mâneca a cărei întăritură din mătase este prinsă manual pentru a reduce frecarea.

Aceeași considerație este dedicată cămășilor, fiecare desăvârșită în 19 pași. Cămașa capătă stabilitate în pantaloni grație unei structuri de bumbac brodat cu pense în lanț, numită catenelle. Desăvârșind confortul, pentru pantaloni, talia este susținută de o bucată întreagă de material, opt pliuri acordeon asigurând mobilitate, în timp ce pensele mezzo punto riprese conturează suplețea.

O lovitură de ciocan și daltă creează gaica, a cărei finisare – cordoncino – capătă robustețe și eleganță prin inserția a 137 de fire de mătase.

Cu toate acestea, chintesență a exigențelor casei stă costumul K50, a cărui creație limitată la 50 de exemplare anual necesită 50 de ore.

Începând cu anul 2000, tradiția napolitană a determinat stabilirea unei școli interne de croitorie, unde un număr de 12 cursanți, anual, dedică doi ani instruirii teoretice, pentru ca prin rigurozitatea dovedită în studiu să avanseze spre doi ani de practică, stagiu care îi lansează ca ucenici plătiți. Eforturile de formare în sartoria recompensează casa cu împlinirea unei echipe de maeștri în care media de vârstă a scăzut de la 55 de ani, în 1991, la 36 de ani în prezent.

Devenit Palazzo Kiton, un edificiu care aparținuse în trecut lui Gianfranco Ferré recomandă acum maeștri napolitani ca gazde inclusiv în Milano, pe Via Pontaccio.