Fondatorii Infinix Design: „Luxul autentic este acea stare în care poți să te bucuri de fiecare moment al vieții”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 03-01-2024

în: Art & Design

Infinix Design

Ada Sînziana Cosma și Sorin-Mihai Austreanu au fondat Infinix Design datorită pasiunii comune pentru design și creativitate, îmbinând experiența din departamentul de arhitectură cu cea din inginerie. Cei doi vorbesc, în interviul acordat LUXURY Magazine, despre stilul de viață al unui antreprenor, momentele necesare de relaxare și elementele pe care le consideră o parte integrantă a luxului.

Când v-ați întâlnit prima dată și cum ați reușit să fondați împreună Infinix Design?

Ada Sînziana Cosma: Noi ne-am întâlnit pentru prima dată în cadrul unui birou de proiectare destul de mare din București, unde am fost ambii angajați. Eu lucram în departamentul de arhitectură, iar Sorin-Mihai, în departamentul de inginerie. Experiența noastră comună în cadrul acestei firme ne-a oferit o perspectivă amplă asupra industriei și ne-a permis să dezvoltăm o relație profesională solidă.

Cum ați ajuns să aveți profesiile din prezent? V-ați imaginat că veți deveni antreprenori?

Ada Sînziana Cosma & Sorin-Mihai Austreanu: După ce am lucrat împreună în proiecte diverse și am realizat că avem o viziune comună asupra designului interior, am început să discutăm despre posibilitatea de a ne aventura pe cont propriu. Cu pasiunea noastră comună pentru design și creativitate și experiența noastră complementară în arhitectură și inginerie, am hotărât să fondăm propriul nostru birou, Infinix Design. Acest pas a reprezentat o evoluție naturală pentru noi, unde am putut să aducem împreună creativitatea, experiența și profesionalismul nostru pentru a oferi clienților noștri soluții personalizate și inovatoare în domeniul designului interior și nu numai.

Cum vă completați în coordonarea Infinix Design și ce trăsături de personalitate credeți că vă ajută în îndeplinirea task-urilor?

A.S.C.: În coordonarea Infinix Design sunt o personalitate curioasă, ambițioasă și entuziastă. Sunt o fire imaginativă și open-minded, iar aceste trăsături mă ajută să găsesc frumusețe în aproape orice. În lumea designului interior, creativitatea este esențială, iar abilitatea de a explora și a aduce în prim-plan ideile inovatoare este crucială. Sunt, de asemenea, o persoană cu o abilitate deosebită de a percepe subtilele schimbări ale dispoziției sau expresiei altora. Această trăsătură mă ajută să fiu atentă la detalii și să ofer clienților noștri soluții personalizate care să îndeplinească cu adevărat nevoile lor.

S.M.A.: De cealaltă parte, eu aduc energie și eficiență în coordonarea noastră la Infinix Design. Sunt un foarte bun organizator, dorind să eficientizez, în adevăratul sens al cuvântului, tot workflow-ul din cadrul proiectelor – ineficiența este o foarte mare problemă, care în antreprenoriat poate face diferența dintre succes și eșec. Consider că energia pozitivă și abordarea încrezătoare sunt un „must have”, deoarece astfel se alimentează entuziasmul întregii echipe, cât și al colaboratorilor.

A.S.C.: Ca o completare, intervin cu mențiunea că, având o voință puternică și abilități strategice de gândire, Sorin este cel care nu renunță niciodată, indiferent de provocările pe care le întâmpină atât în viața personală, cât și în viața profesională. Aceste calități, împreună cu capacitatea sa inovatoare îl fac un lider ce contribuie la succesul nostru în atingerea obiectivelor ambițioase pe care le avem la Infinix Design. În ansamblu, combinația dintre personalitatea mea entuziastă și deschisă și caracterul său hotărât și tenace creează o echipă echilibrată și eficientă în realizarea proiectelor noastre de design interior.

Infinix Design

Cât de importante sunt momentele de relaxare pentru un antreprenor și cum reușiți să vă deconectați de la provocările inerente ale conducerii unei afaceri?

A.S.C. & S.M.A.: În cei trei ani de maturitate ai firmei, recunoaștem că relaxarea și timpul liber au fost lucruri rare și nu prea am avut parte de ele. În această perioadă, am investit mult efort și timp în construirea și consolidarea biroului, uneori lucrând chiar și în weekenduri prelungite sau petrecând ore îndelungate în timpul săptămânii la birou. Am avut momente când am simțit că ne apropiem periculos de zona de „burnout”, o provocare comună în lumea modernă a antreprenoriatului. Cu toate acestea, am învățat să facem față acestei provocări și să ne asigurăm că găsim modalități să ne deconectăm de la presiunile conducerii unei afaceri.

A.S.C.: Eu am nevoie de mici plimbări zilnice în natură, chiar și 20 de minute, pentru a mă putea conecta cu natura și a-mi lua energia atât de necesară de la soare, când timpul permite. De asemenea, la polul opus, mă încarcă pozitiv tot ce ține de călătorii în zonele calde, unde pot participa la diverse workshopuri, dar și unde pot avea activități complementare cu designul și arhitectura. Practic, sunt într-o continuă finisare a sinelui.

S.M.A.: Pentru mine, una dintre cele mai eficiente modalități de a-mi recâștiga echilibrul și de a-mi încărca bateriile este prin călătorii. Descoperirea unor țări/culturi sau orașe noi îmi oferă nu doar oportunitatea de a mă relaxa, dar și de a reînvia magia descoperirilor unor noi idei, ce pot surveni abia atunci când ai mintea complet relaxată. Astfel, vizitele în locurile noi nu reprezintă doar momente de relaxare, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație. Plimbându-mă pe străzile unui oraș necunoscut sau explorând culturi diferite, găsesc mereu idei și trăiri noi care îmi alimentează creativitatea. Cu toate că drumul antreprenoriatului poate fi solicitant, aceste momente de evadare și descoperire reprezintă o investiție valoroasă în bunăstarea noastră mentală și în calitatea serviciilor pe care le oferim clienților noștri. În cele din urmă, găsim că echilibrul dintre provocările afacerii și momentele de relaxare este esențial pentru a ne menține proaspeți, inovatori și dedicați în tot ceea ce facem la Infinix Design.

Ce înseamnă pentru voi „acasă” și cum se reflectă acest lucru în stilul ales pentru amenajarea interioară?

A.S.C. & S.M.A.: Pentru noi, conceptul de „acasă” este transcendental și se adaptează la individualitatea fiecărui client care ne trece pragul. Acasă nu este doar un spațiu fizic, ci o extensie a personalității și a pasiunilor fiecărei persoane sau familii. Pentru mine, Ada, acasă înseamnă nisip, mare și palmieri, o atmosferă relaxată și senină, în timp ce pentru Sorin, acasă este sinonim cu muntele și activitățile precum schiul sau snowboarding-ul.

Această diversitate în interpretarea termenului „acasă” ne-a inspirat să adoptăm o abordare individualizată în amenajările interioare. Suntem ferm convinși că fiecare client are nevoi și preferințe unice, iar spațiul lor locativ ar trebui să reflecte această unicitate. În esență, acasă trebuie să fie locul în care fiecare persoană se simte autentic și confortabil, într-un mediu care îmbrățișează cu căldură și stil personalitatea sa.

Această abordare individualizată se reflectă, în mod evident, în stilurile variate pe care le adoptăm în amenajarea interioară. Suntem deschiși să explorăm și să experimentăm diverse tipologii de „acasă”, fie că vorbim despre un spațiu de reuniune vibrant, o oază de liniște pentru lectură și meditație, o casă care emană atmosfera unui hotel de lux sau un interior tropical. În final, ne dorim ca fiecare persoană care își deschide ușa casei să simtă că este în spațiul care-i reflectă perfect personalitatea și universul său interior. Astfel, acasă devine mai mult decât un loc, devine o experiență personalizată și captivantă.

Infinix Design

Ce considerați că este luxul cu adevărat?

A.S.C. & S.M.A.: Luxul înseamnă să ai libertatea de a te concentra asupra aspectelor cu adevărat semnificative ale vieții, să-ți poți urma pasiunile și să construiești relații autentice. Confortul financiar oferă o libertate și o securitate care permit explorarea și savurarea vieții fără griji financiare. Luxul mental îl regăsim într-o stare de armonie și echilibru mental, unde mintea este liberă de stres și agitație, permițând astfel creativității și clarității mentale să strălucească. Luxul sufletesc constă în conexiunile autentice, în găsirea de sens și împlinire în ceea ce faci, și într-un sentiment profund de pace și mulțumire interioară.

Astfel, considerăm că luxul autentic este acea stare în care poți să te bucuri de fiecare moment al vieții și să îți urmezi pasiunile fără constrângeri sau îngrijorări constante. În munca noastră la Infinix Design, aspirăm să transmitem această viziune asupra luxului în proiectele noastre, creând spații care nu doar încântă ochiul, ci și hrănesc sufletul și mintea, aducând astfel autenticitate și valoare fiecărui aspect al vieții.

Cum vă vedeți peste zece ani, din punct de vedere profesional?

A.S.C. & S.M.A.: Peste zece ani, ne vedem continuând pe un parcurs susținut de dezvoltare, atât profesională, cât și personală. În prezent, suntem implicați în proiecte diverse – de la rezidențiale, la clinici, retail și wellness – și suntem mândri că putem oferi și servicii de proiectare generală pentru clienții premium. Privind către viitor, ne propunem să extindem acest model de abordare integrată pentru a oferi servicii mai complete și mai complexe. Dorim să continuăm să diversificăm portofoliul de proiecte, explorând proiecte cât mai diverse, chiar având proiecte și în alte țări.

În plus, aspirăm să ne implicăm în ateliere și laboratoare care explorează soluții pentru inovarea urbană, concentrându-ne în special pe conceptele de orașe verzi și orașe inteligente. În ceea ce privește tehnologia, suntem optimiști că, în următorii zece ani, aceasta va atinge un nivel atât de avansat, încât ne va permite să lucrăm la capacitate maximă de oriunde în lume. Vedem această evoluție ca pe o oportunitate continuă de creștere și inovație, contribuind la transformarea spațiilor într-o lume în continuă schimbare și adaptându-ne la noile standarde de orașe inteligente și tehnologii avansate.

Ce sfat aveți pentru cititorii noștri mai tineri care ar dori să-și lanseze un business în segmentul designului de interior?

A.S.C.: Pentru tinerii antreprenori care își doresc să intre în lumea captivantă a designului de interior, aș transmite mai întâi importanța dezvoltării unei viziuni clare și autentice. Într-o industrie în continuă evoluție, în care diversitatea și individualitatea sunt apreciate, să-ți cunoști propria identitate și să te diferențiezi reprezintă un punct de plecare esențial.

S.M.A.: De asemenea, îndemnul meu ar fi să-și dezvolte pasiunea, abordând schimbările cu curaj și flexibilitate. Să investească continuu în dezvoltarea atât profesională, cât și personală, construind conexiuni valoroase. Și întotdeauna să ofere servicii autentice și de încredere. Prin aceste practici și cu dedicare continuă, orice aspirație în lansarea unui business în acest segment captivant al designului de interior poate deveni o realitate împlinitoare.

Interviu realizat de: Ovidiu Poșircă

Energy Expo 10-13 octombrie