Din Panama până în Grecia, 5 hoteluri ecologice extravagante pentru o escapadă de lux

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 19-01-2024

în: Travel

hoteluri ecologice

Cândva un concept nou, îmbrățișat de o mică parte a pieței, turismul sustenabil a devenit un concept majoritar, deoarece consumatorii implicați sunt mai conștienți ca niciodată de propria amprentă ecologică, astfel călătorii sunt interesați din ce în ce mai mult să se cazeze la hoteluri ecologice. Cercetările arată că pandemia a fost un moment crucial pentru această mișcare și, potrivit unui raport din 2022, 81% dintre călători cred acum că excursiile sustenabile sunt importante. Iar mărcile de lux iau în considerare acest lucru.

„În domeniul luxului, sustenabilitatea nu este doar un imperativ moral, ci și un imperativ de afaceri. Consumatorii cer din ce în ce mai mult practici etice și sustenabile, iar brandurile care nu reușesc să răspundă acestor așteptări nu vor prospera pe termen lung”, spune Leo Ghitis, CEO și cofondator al Nayara Resorts.

O nouă categorie de stațiuni echilibrează luxul și sustenabilitatea, implementând elemente precum panouri solare, restaurarea coralilor și programe de reducere a deșeurilor alimentare. Din Panama până în Grecia, iată cinci stațiuni în care călătorii se pot răsfăța cu o escapadă ecologică elevată.

Six Senses Kanuhura, Maldives

Deschis anul acesta, Six Senses Kanuhura cuprinde un șir de trei insule private în idilicul și îndepărtatul atol Lhaviyani Atoll din Maldive. Angajamentul față de sustenabilitate a fost sinonim cu Six Senses încă de la înființarea sa, la mijlocul anilor ’90 – cu mult înainte ca acesta să devină un cuvânt la modă în turism: „Sustenabilitatea este una dintre valorile fundamentale ale mărcii Six Senses. Nu este o parte a operațiunilor noastre sau o parte a inițiativelor noastre, ci este identitatea noastră”, spune directorul general al stațiunii, Bryce Seator. Acest etos se reflectă în elemente precum instalația de îmbuteliere a apei de la proprietate (parte a unui angajament la nivelul întregii companii de a elimina plasticul virgin din operațiunile sale), eforturile de conservare a insulelor locale conduse de un biolog marin la fața locului și o grădină în care bucătarii și terapeuții de la spa converg pentru a aduna ingrediente organice pentru rețetele și tratamentele lor. Printre acestea, Maldivian honey, papaya și coconut cocoon, care durează 90 de minute, combină o exfoliere, o împachetare, un masaj facial și o terapie prin sunet.

Nayara Bocas de Toro, Panama

Situat pe o insulă privată în largul coastei panameze, Nayara Bocas de Toro este în mod decisiv autonom, cu un sistem de purificare a apei de ploaie și energie solară care alimentează proprietatea. La începutul acestui an, stațiunea de lux rezervată exclusiv adulților a debutat cu un alt element sălbatic: două case în copac, amplasate la 15 metri de sol. Proiectate de celebra firmă IBUKU, cu sediul în Bali, condusă de Elora Hardy, locuințele înalte au fost construite din patru sortimente de bambus de proveniență locală și lemn de esență tare recuperat de pe fundul Canalului Panama, și au căzi cu hidromasaj și camere de zi în aer liber care au vedere spre un baldachin de mangrove. De asemenea, stațiunea a încheiat recent un parteneriat cu organizația Caribbean Coral Restoration: Compania locală a instalat recife artificiale pentru a stimula viața marină din împrejurimi – un avantaj pentru cei care practică snorkeling și caiac.

Santo Collection, Grecia

Colecția de hoteluri de lux cu sediul în Santorini a dezvăluit trei proprietăți noi sau extinse în această vară, inclusiv The Villas by Santo Collection. Amplasate pe stâncile din Oia și cu vedere la Marea Egee, cele două vile private cu patru dormitoare au fost gândite cu un accent egal pe design și sustenabilitate. Camerele aerisite se extind spre piscinele private, în timp ce proprietățile sunt dotate cu sisteme de ultimă generație de gestionare a apei și energiei pentru a reduce consumul. Colecția a implementat, de asemenea, inițiative de agricultură eco-conștientă și un nou program de aprovizionare durabilă – primul de acest gen din industria ospitalității din Grecia – care educă lanțul de aprovizionare cu privire la practicile ecologice. Sustenabilitatea este noua normalitate pentru sectorul turismului și un obiectiv necesar pentru proprietățile de lux din stațiunile turistice, spune managerul de sustenabilitate al Santo Collection, Marigianna Chalkiadaki, care adaugă: „o nouă generație de călători eco-conștienți este interesată”.

hoteluri ecologice

Four Seasons Resort Tamarindo, Mexic

Pe măsură ce oaspeții se îndreaptă spre Four Seasons Resort Tamarindo, deschis toamna trecută într-o rezervație naturală privată de pe coasta mexicană a Pacificului, „s-ar putea să se întrebe de ce drumul prin junglă pare că nu se mai termină”, spune Felix Murillo, directorul general al complexului. „Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că noi existăm pentru a proteja și a menține cea mai mare rezervație naturală sălbatică de acest gen din Mexic”. Stațiunea de nouă acri este situată printre mii de acri neatinși, unde, potrivit lui Murillo, își fac casă pisici sălbatice și peste 180 de specii de păsări. Cercetătorii și biologii din dotare îi conduc pe oaspeți în drumeții de dimineață pentru a vedea mai îndeaproape frumusețea naturală a regiunii. Oaspeții nu vor găsi sticle de apă de unică folosință sau alte materiale plastice de unică folosință, în schimb, în incintă există o instalație de filtrare a apei, o fermă cu impact redus care furnizează ingrediente pentru restaurante și taqueria, precum și un program de reducere a deșeurilor alimentare care include o familie de porci Mangalica, care contribuie la eliminarea deșeurilor organice de pe proprietate.

hoteluri ecologice

Kona Village, A Rosewood Resort, Hawaii

Amplasat în mijlocul oazei verzi luxuriante de pe coasta Kohala din Hawai, Kona Village, A Rosewood Resort, a fost deschis în această vară cu o serie de spații de cazare și facilități luminoase, inclusiv bungalouri pe plajă elegante, inspirate de hale tradiționale hawaiiene, și un Asaya, conceptul holistic de wellness al brandului. De asemenea, la fel de impresionant este faptul că resortul este alimentat 100% cu energie solară. Este un mod prin care brandul evidențiază modul în care sustenabilitatea a fost de mult timp o parte intrinsecă a culturii hawaiiene. Deschiderea unei stațiuni în Hawaii, spune directorul general al stațiunii, Sandra Estornell, „unde resursele naturale sunt atât de prețioase, iar patrimoniul cultural și istoria sunt atât de bogate, este absolut esențial să fim pionierii unei abordări sustenabile”.