Beatrice Popovici-Vîlcu – Lider și Mentor, rețeta unui succes pe termen lung

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 09-01-2020

în: Beauty

Este general manager Romger Medical, iar povestea vieții sale seamănă cu un basm. La fel ca în narativul acestora, și în destinul lui Beatrice Popovici-Vîlcu au fost clipe în care a avut de înfruntat provocări, dar drumul spre succes nu este niciodată liniar.

Lider entuziast, om de afaceri vizionar, mamă, soție și, nu în ultimul rând, un deschizător inspirat de drumuri, Beatrice a întors spre societate din binele personal. Protezele mamare pe care le importă au marcat diferența atât în domeniul chirurgiei plastice, cât și în acele momente când au redat încrederea în sine unor femei cărora destinul le-a rezervat încercări dificile. Este o reală plăcere să descoperim omul din spatele Romger Medical și ce presupune să crești de la zero o afacere cu un impact uriaș.

Vă propun o călătorie în timp. Ce visa Beatrice, la 10 ani, să se facă atunci când va fi mare?
Doctoriță! Cred că orice copil la vârsta asta mică își dorește să devină doctor sau, mă rog, o parte… Mă vedeam doctor ca să pot face oamenii bine. Îmi atârnam „stetoscoape” de gât și mă îmbrăcam în halate albe.

Ce i-ați spune acum, dacă ați putea să îi șoptiți ceva la ureche?
Sunt mândră de tine!

Acum 20 de ani, ați pus bazele unui business curajos pentru că zona medicală a implanturilor mamare era încă la început. Ce v-a inspirat să construiți în această direcție?
Lucram deja în domeniul medical, începusem ca secretară la o firmă de aparatură și instrumentare medicale și am realizat că este un domeniu ce merită exploatat. Cunoșteam deja medicii care lucrau în chirurgia plastică și estetică și care cereau implanturi mamare. Pur și simplu nu existau pe piață la vremea aceea.

Care sunt ingredientele care permit unui business să crească atât de frumos, din perspectiva proprietarului acestuia?
Pasiune, dragoste, multă muncă, nopți nedormite, sacrificii, oameni frumoși. Acestea sunt doar câteva din ingredientele ascensiunii unei afaceri de succes.

Ați intuit o piață în creștere?
Acum 20 de ani, eram la început de drum. Totul era nou și incitant. A fost o provocare pentru mine, am știut că doar prin muncă constantă pot crește. Și iată că am intuit bine!

De ce ați ales să importați produsele Mentor și nu alt brand? Ce au ele special? De ce v-au câștigat încrederea?
Acum 21 de ani mai exista un brand pe piață, de care mă ocupasem, datorită șefului meu de la vremea respectivă. Am realizat că îmi place să mă ocup mai amănunțit de un astfel de business și m-am hotărât că ar fi bine să fac ceva doar eu singură. Datorită unui bun prieten, un om din domeniu, un chirurg care din punctul meu de vedere face cele mai frumoase reconstrucții mamare, un om devotat meseriei, am ales Mentor. Îmi amintesc că mi-a pus un catalog cu produse Mentor în brațe și mi-a zis: „Caută! Sunt cei mai buni! Baftă!”.

La cât timp după demararea business-ului ați știut că va fi un succes?
Nu m-am gândit niciodată sau nu am privit niciodată business-ul ca pe un „sac de bani”. Mi-a plăcut și încă îmi place ceea ce fac și asta cred eu că este cel mai important. Bineînțeles că, de-a lungul timpului, mi-au fost impuse niște planuri de business pe care a trebuit să le îndeplinesc, uneori mai bine, alteori mai puțin bine. Realizezi că e un succes când îți faci planul de vânzări! (zâmbește – n.red.)

Câți angajați aveți? Credeți în importanța resurselor umane?
Suntem șase oameni în total, iar cinci lucrăm în vânzări. Eu zic că da, pentru mine este foarte importantă chimia cu oamenii. Poate mi-ar plăcea să îi văd mai implicați în ceea ce fac, să aibă mai multe responsabilități… dar nu întotdeauna îmi iese asta. În general, îmi place să fie o atmosferă bună în birou ca să ne putem concentra pe ce avem de făcut. Eu zic că resursele umane reprezintă unul dintre ingredientele care fac ca o afacere să progreseze frumos.

Cum ați descrie piața din România în comparație cu cea din Republica Moldova sau din estul Europei?
Este o piață în creștere. Doctorii se specializează din ce în ce mai mult în domeniu și atunci știu ce vor. Bineînțeles, uneori concurența neloială te trage în jos…

Care au fost momentele dificile în business și ce trăsături de caracter v-au ajutat să le depășiți?
Acum nu îmi aduc aminte de astfel de momente… De obicei, renasc ca pasărea Phoenix. Au fost poate medici, chiar și angajați care m-au dezamăgit, care m-au făcut să sufăr, dar mi-am găsit puterea să merg mai departe.

Care sunt momentele de satisfacție pe plan de business?
Sunt multe! Paciente mulțumite, medici cu rezultate minunate, satisfăcuți de ceea ce le oferi: produse și servicii de cea mai înaltă calitate. De-a lungul timpului, am cunoscut foarte mulți profesioniști din domeniu – profesori, doctori, asistenți medicali, dar și oameni fără legătură cu domeniul medical, care mi-au marcat ascensiunea profesională. Le mulțumesc și le voi fi recunoscătoare toată viața!

Pentru oamenii lipsiți de simț antreprenorial, există o întrebare și sunt curioasă ce îmi veți răspunde. De ce nu se oprește din treabă o persoană de succes odată ce are un venit asigurat? De ce continuă să rămână pe „baricade”? Dă succesul dependență?
Eu sunt pasionată de ceea ce fac și asta este foarte important pentru mine. Nu aș putea sta acasă și să nu fiu în birou, unde să robotesc, să îi organizez, să fiu un pic… „Leader”! Sunt perfecționistă, iar asta am încercat să le transmit și colegilor mei de birou. Dacă faci ceva, trebuie să faci bine! Adevărul este că îmi e dor de perioada când plecam în concediu două-trei săptămâni și nu trebuia să răspund la telefon, eram 100% relaxată, dar nu îmi displace nici ceea ce se întâmplă acum: printre vizite la muzee sau relaxare pe plajă, trebuie să-mi verific email-urile sau să răspund la telefoane pentru a asigura fluența afacerii. E frumos și îmi place! Cred că nu aș putea trăi altfel.

Credeți în întoarcerea spre societate, spre comunitate a binelui? Cultura mediului business românesc începe să pună accent pe acțiunile de binefacere, de sprijinire a celor care au nevoie de ajutor. Este o dimensiune în care credeți?
Clar! Nu prea îmi place să vorbesc despre asta, nu-mi place să mă bat cu pumnul în piept. Însă pot spune că și în această zonă am fost pionier. Puțini știu, poate, că acum patru ani am inițiat un proiect de informare și educație în domeniul reconstrucției mamare, www.estioinvingatoare.ro. Am ajutat și ajut de fiecare dată cum și cât de mult pot. Îmi place să mă implic în campanii de reconstrucție mamară. De-a lungul timpului, am cunoscut diverse paciente cu diferite povești de viață. Adevărate lecții de viață!

Cum se împacă feminitatea cu mediul business? V-ați dorit, vreo clipă, să vă fi născut bărbat sau găsiți feminitatea mai complexă decât simpla definiție de „sex frumos”?
Sunt o femeie destul de puternică, dar care mai clachează câteodată. Însă nu am lăsat pe nimeni să vadă asta! M-am descurcat aproape de fiecare dată, iar în momentul de față pot lua decizii care nu mă fac să regret. E destul de greu de realizat ceva, ca femeie, în lumea bărbaților. Dar trebuie să găsești puterea și bărbăția să mergi mai departe și să te descurci.

Cât de importantă este familia pentru echilibrul dumneavoastră personal?
Familia reprezintă totul pentru mine. Abia aștept să ajung acasă la toți ai mei! Soțul meu, fetele, chiar și cățeii sunt amalgamul perfect al unei familii unite și împlinite. Am o familie minunată, pe care nu aș schimba-o pentru nimic în lume. Cu bune, cu rele, cu heirupul care există și el câteodată, mergem împreună mai departe. Familia este oaza mea de relaxare și liniște.

Care sunt valorile pe care vă doriți să le transmiteți fiicelor dumneavoastră?
Sinceritatea, dragostea, cultura, bucuria, familia, prietenia adevărată, recunoștința, iertarea, respectul, echilibrul, cumpătarea – sunt câteva dintre ele. Împreună cu soțul meu vom încerca să le transmitem tot ceea ce este mai bun.

Le învățați mai degrabă că viața e o luptă sau că viața trebuie savurată? Există o cale să îmbinăm cele două direcții?
Cred că ar trebui să le învăț ambele! Viața e o luptă atunci când își doresc să realizeze ceva, însă viața trebuie să fie și savurată atunci când sunt lângă familie, prieteni, iubiți, mai târziu… Cred că vor fi destul de istețe și deștepte să le poată îmbina pe amândouă.

Cum vă încărcați cel mai bine bateriile?
Vacanțe! Cât mai multe vacanțe! (zâmbește – n.red.) Ne place mult să călătorim și ne bucurăm că și fiicele noastre, Ilinca și Anastasia, savurează din plin călătoriile și vacanțele petrecute împreună.

Care este locul dumneavoastră preferat pentru o vacanță de vară? Dar de iarnă?
Maldive, Maldive, Maldive! Am călătorit foarte mult în viața asta și am văzut multe locuri minunate, exotice și incitante, dar se pare că Maldive m-a cucerit pe viață. Oamenii sunt minunați acolo, un loc de vis unde nu apucăm să ne plictisim.

Cine sunt oamenii fără de care nu rezistați mai mult de o săptămână?
Ilinca și Anastasia, clar, sunt pe primul loc, dar și soțul meu, Adrian. Apoi sunt bona fetelor, Juvelyn, părinții de care mă bucur cât pot de mult, cățeii, prietenii… Cred că, de fapt, toți cei care sunt pe lângă noi. Toți au parte de dragostea mea – ofer multă dragoste fără a aștepta să primesc ceva în loc. Casa noastră este mereu deschisă și îmi face mare plăcere să petrecem cât mai mult timp împreună.

Dacă revenim la călătoria în timp și mergem spre viitor, unde v-ați dori să fiți peste, să zicem, 20 de ani?
Mi-ar plăcea să am o căsuță la malul mării, undeva în Maldive și să îmi cresc nepoții. Îmi doresc să fim toți sănătoși și să pot petrece cât mai mult timp cu fetele. Și să îmbătrânesc frumos!