Bijuterii naturale exclusive: Rezervațiile de top din Spania

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 15-11-2024

în:

Spania

Spania, o țară excepțională cunoscută pentru patrimoniul său cultural bogat, gastronomia delicioasă și clima și relieful variate, se mândrește și cu cele mai multe rezervații ale biosferei din lume, având 53 de astfel de locuri desemnate oficial. UNESCO descrie aceste rezervații drept „locuri de studiu pentru dezvoltarea durabilă”, unde este cercetat și conservat „dansul” complicat dintre sistemele sociale și ecologice. Aceste locuri, celebre pentru biodiversitatea lor impresionantă și splendoarea vizuală, oferă o ocazie unică de a explora modul în care schimbările locale asigură protecția acestor minuni naturale.

Pentru turiștii cu discernământ, observarea unui ecosistem bine echilibrat și înțelegerea interacțiunilor dintre flora, fauna și populația umană din Spania oferă o perspectivă nouă asupra acestei țări captivante. Este un punct de plecare perfect pentru cei preocupați de călătoriile sustenabile și dornici să își minimizeze impactul în timp ce se cufundă în splendoarea naturii.

Pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie exclusivistă printre cele mai uimitoare peisaje naturale ale Spaniei, vom explora parcurile naționale și rezervațiile care prezintă ecosistemele diverse ale țării. De la terenurile vulcanice ale Insulelor Canare, la pădurile înverzite ale Pirineilor, fiecare parc spune o poveste despre reziliența și frumusețea naturii. Fie că vă aflați în nordul acoperit de zăpadă sau în sudul însorit, minunile naturale ale Spaniei așteaptă să fie descoperite.

Spania

Rezervația Lanzarote

Lanzarote este una dintre Insulele Canare care au fost declarate, în întregime, Rezervație a Biosferei de către UNESCO, datorită bogăției naturale și culturale. Fiind o insulă vulcanică, peisajele de aici par mai degrabă lunare decât terestre, cu munți de piatră neagră, fluxuri de lavă care s-au pietrificat în timp și piscine naturale care capătă culori psihedelice datorită amestecului de sare și minerale din sol.

O parte din farmecul rezervațiilor biosferei constă în faptul că acestea nu sunt doar spații naturale virgine, ci funcționează și la nivel cultural, promovând coexistența echilibrată și durabilă a mediului uman cu restul speciilor. În Lanzarote puteți vedea, de exemplu, opera artistului César Manrique, care inserează arhitectura modernistă în spații naturale într-un mod organic și singular. Puteți admira stilul artistului la Casa-Museo César Manrique, Muzeul LagOmar, Monumento Al Campesino și Jameos del Agua, printre altele.

Spania

Parcul Național Ordesa

Situat în Pirinei, Parcul Național Ordesa este primul parc național din Spania, care prezintă peisaje uimitoare și o biodiversitate bogată. Cascadele se revarsă pe stânci, râurile străbat canioane adânci, iar pădurile luxuriante prosperă, creând o oază paradiziacă pentru iubitorii de natură.

Parcul este un paradis pentru viața sălbatică, inclusiv pentru căprioara din Pirinei și diverse specii de păsări, care îi încântă pe ornitologi. Diversitatea peisajelor din Ordesa, de la văi adânci la vârfuri impunătoare, îi cucerește iremediabil pe pasionații de drumeții și de natură. Aceștia vor putea opta pentru diverse activități, de la trasee dificile pe culmi, până la plimbări liniștite prin pădure, fiecare oferind priveliști unice ale cascadelor și ale faunei sălbatice.

Spania

Rezervația Sierra de las Nieves

În inima Andaluziei, mai exact în provincia Malaga, puteți explora cea mai nouă adiție la parcurile naționale din Spania, Sierra de las Nieves. Acest parc, inaugurat în 2021, este o dovadă a angajamentului Spaniei de a-și conserva frumusețea naturală și biodiversitatea. Rezervația Sierra de las Nieves este adorată pentru munții săi calcaroși, vârfurile sale acoperite de zăpadă și pădurea sa de brazi spanioli.

Andaluzii au o relație strânsă și importantă cu această rezervație de 22.979 de hectare. Aici se spune că au „cucerit zăpada”, pentru că, timp de secole, de pe vârfurile din Sierra de las Nieves se extrăgea și se transporta gheața în întreaga regiune.

Această rezervație naturală reprezintă o adevărată comoară, cu o floră și o faună unice. De la brazi spanioli la stejari galici, parcul este visul oricărui botanist. Fauna este la fel de impresionantă, cu specii precum ibexul spaniol, vulturul auriu și nevăstuica, care populează parcul.

Cât despre munții de aici, priveliștea lor este departe de a fi anostă, întrucât nu sunt munți ca oricare alții. Mineralele din care sunt compuși generează un peisaj carstic, erodat de timp și de elementele care au dat pietrelor forme de abisuri și peșteri, cum ar fi Gato Cave, care atrage oameni din întreaga lume pentru excentricitatea și frumusețea sa.

Spania

Rezervația Biosferei Menorca

Acreditată în 1993, Menorca este considerată deosebit de specială datorită varietății de habitate care pot fi găsite pe insulă. Această rezervație din Insulele Baleare este renumită mai ales pentru peisajele sale de coastă, plajele virgine, sistemele de dune, zonele umede și biodiversitatea enormă a speciilor marine și terestre.

Totodată, aici există aproximativ 40 de defilee care ticsesc sudul insulei Menorca, acestea adăpostind peste 200 de specii, dintre care multe sunt indigene pe insulă, fiind un loc ideal pentru a zări păsări acvatice și păsări de pradă. Insulițele mai mici din Menorca, cum ar fi Aire, Porros și Colom, nu au așezări umane, ceea ce a dus la transformarea lor în refugii pentru animale precum șopârla din Baleare.

Nucleul acestei rezervații îl reprezintă Parcul Natural Albufera, o lagună cu apă dulce de 67 de hectare, separată de mare doar printr-o barieră de nisip. Aici trăiesc sute de specii de animale, inclusiv o mare varietate de păsări, multe dintre ele exotice. În timpul iernii au fost numărate peste 11.000 de păsări acvatice, din aproape 100 de specii diferite.

Spre nord-est există un sistem de dune prin care trece un canal ce face legătura cu marea, iar spre capătul aceleiași direcții, aproape de punctul în care se termină parcul natural, se află farul Favàritx, care se înalță pe pietre enorme de ardezie neagră, oferind o priveliște spectaculoasă.

Rezervația Terres de l’Ebre

Privind spre est, spre Marea Mediterană, turiștii vor descoperi Rezervația Biosferei Terres de l’Ebre. Cea mai sudică și a doua cea mai puțin populată regiune din Catalonia, această zonă este dominată de râul Ebro – cel mai lung râu din Spania și al doilea ca lungime din bazinul mediteranean, după Nil.

Punctul în care acest râu se întâlnește cu marea a format Delta de l’Ebre, acum o rezervație naturală desemnată în cadrul Rezervației Biosferei. Aici, plajele și lagunele întinse adăpostesc flamingo și multe alte păsări, în timp ce, în Els Ports, vizitatorii pot observa vulturi, acvile și capre sălbatice.

Pe lângă faptul că este un paradis natural, acest peisaj conține și situri istorice importante. Există picturi preistorice – desemnate ca sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO – care se află atât în castelele templierilor, cât și în cele ale maurilor, aparținând diferitelor grupuri care au locuit cândva în această regiune. Cei care vizitează Valencia vor găsi rezervația Terres de l’Ebre deosebit de accesibilă, deoarece se află la o scurtă călătorie cu mașina spre nord, o vizită la această rezervație a biosferei putând reprezenta o pauză naturală ideală în timpul unei escapade în oraș.

Parcul Natural al Zonei Vulcanice La Garrotxa

În apropiere de granița cu Franța, în regiunea catalană Girona, se înalță aproximativ 40 de conuri vulcanice și tot atâtea curgeri de lavă din ceea ce a fost odată magmă vulcanică, dar care acum este pietrificată, cu faldurile sale care arată ca bitumul negru. Parcul Natural al Zonei Vulcanice Garrotxa, spre deosebire de celelalte zone menționate aici, nu este recunoscut de UNESCO ca GNI, însă guvernul catalan s-a angajat să îl protejeze și să îl pună în valoare pentru frumusețea, unicitatea și biodiversitatea sa bogată.

Acești 40 de vulcani, activi ultima dată în urmă cu 11.000 de ani, alcătuiesc acum un traseu extraordinar pentru drumeții și adăpostesc o pădure de fagi, Fageda d’en Jordà, care este unică în felul său, deoarece negrul lavei contrastează cu verdele strălucitor al copacilor.

Pe lângă traseele pe care le aveți la dispoziție, pe teritoriul acestui parc natural puteți vizita Castellfollit de la Roca, una dintre cele mai mici comune din întreaga Spanie, măsurând doar un kilometru. Însă nu atât dimensiunea sa mică surprinde, cât locația sa. Acest sătuc este cocoțat pe o stâncă foarte înaltă, întinzându-se de-a lungul balconului stâncii cum se înșiră casele pe un bulevard, una lângă alta, privind spre stânca de bazalt.