5 lucruri inedite despre perle

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 14-11-2019

în: Jewels

Nu mai este un secret pentru nimeni că un șirag de perle dă o notă de eleganță clasică oricărei ținute. Perlele au un rafinament atemporal și sunt extrem de versatile. Pot conferi un aspect aparte unei rochii cu croi minimalist, însă perlele ascund mai multe secrete decât ni se poate părea la prima vedere. De altfel, fascinația pe care o stârnesc se reflectă inclusiv la nivel lingvistic, unde cuvântul „perlă” devine metaforă pentru ceva extrem de rar, foarte fin, demn de admirat și valoros.

Sunt adorate de mii de ani

Arta căutătorilor de perle este veche de peste 4.000 de ani. Prinși între misticism și un simț estetic natural, oamenii le adorau încă de atunci pentru frumusețea lor iridescentă, iar mai apoi au devenit elemente prețioase folosite în obiecte de cult și de înfrumusețare. Cea mai veche referință despre o bijuterie cu perlă din istorie face trimitere la o piesă ornamentală descoperită în mormântul unei prințese persane care a murit în anul 520 î.Hr.

Esența naturii

Perlele sunt singurele minerale prețioase din lume care se formează în interiorul unei ființe vii. Vorbim despre stridii, de obicei, iar perlele sunt o combinație de carbonați și substanța organică proteică numită „conchin” sau „conchiolină”. De cele mai multe ori, stridiile pier în urma extragerii perlelor, însă cele mai norocoase supraviețuiesc și își pot continua ciclul vieții.

Fiecare perlă este unică

La fel ca fulgii de zăpadă, în infinita lor varietate, și perlele se bucură de unicitate. Nu există două perle naturale identice, fiecare având forma sa distinctivă și o anumită „personalitate”. Aceste atribute unice le fac cu atât mai valoroase, iar pasionații le apreciază tocmai pentru aceste mici… imperfecțiuni.

Elemente intrinseci

Dacă o perlă are în mod tradițional culoarea albă sau sidefie, trebuie să menționăm că unele dintre cele mai fascinante astfel de pietre ni se relevă în tonuri de negru, roz, mov sau chiar auriu. Culoarea acestora este determinată de natura scoicilor în care s-au format.

O frumusețe maladivă

Frumusețea perlei poartă un tribut adus formei naturale prin care stridia se apără de amenințările care o afectează, de la paraziți la șocuri mecanice. Acest mecanism natural de apărare stă la baza formării perlelor și nu este exagerat să spunem, în consecință, că fiecare perlă poartă o poveste de o frumusețe maladivă seducătoare.

Pariul Cleopatrei

O veche legendă amintește de faimosul pariu al Cleopatrei cu iubitul ei, Marc Antoniu. Pentru a-l uimi, aceasta și-ar fi desprins cea mai frumoasă perlă din cerceii pe care îi purta la cină și a topit-o în oțet. Apoi, a băut licoarea ca un omagiu adus bărbatului iubit. Expresia„Perla Cleopatrei” a rămas în istorie pentru a defini un fapt uluitor, cu toate că este puțin probabil ca anecdota să aibă un substrat real, din moment ce aciditatea vinului sau a oțetului nu este suficient de mare ca să topească o perlă.