În spiritul nonconformist al festivalurilor SoNoRo, L’heure bleue – o experienţă imersivă la Muzeul MINA este un proiect pe care Festivalul SoNoRo îl creează împreună cu Muzeul MINA şi cu o echipă internaţională de cercetători în domeniul neurostiinţelor. Prin convergenţa artei, ştiinţei şi tehnologiei, acest proiect reprezintă, probabil, una dintre primele iniţiative internaţionale şi prima din România care integrează aceste domenii.
Noul proiect L’heure bleue – o experienţă imersivă la Muzeul MINA propune publicului o experienţă senzorială complexă, printr-o sinergie a simţurilor auditiv, vizual şi olfactiv, într-o serie de patru concerte programate joi, 26 septembrie, şi vineri, 27 septembrie 2024, la ora 18:00 şi la ora 20:30.
Acest tip de experienţă va crea un mediu în care muzica şi elementele senzoriale complementare se vor îmbina armonios, oferind un context multisenzorial profund şi memorabil, fundamentat pe principii neurostiinţifice avansate. L’heure bleue este un demers unic şi inovator în spaţiul cultural românesc, care vizează să schimbe paradigma concertului clasic şi să ofere o experienţă imersivă, complexă şi integratoare a receptării muzicii clasice. Concertele vor fi susţinute de violistul Răzvan Popovici şi pianista Diana Ketler. Mediul vizual este creat de Ion Cotenescu.
Biletele sunt disponibile pe MINA – Museum of Immersive New Art.
Conceptul
Concertele L’heure bleue sunt inspirate de perioada crepusculului, cunoscută ca „ora albastră”, propice creării unei atmosfere contemplative, plină de emoţii benefice. Acest moment al zilei a fost o sursă de inspiraţie pentru nenumăraţi compozitori, pictori şi poeţi care au creat opere ce au rămas în memoria umanităţii.
Conceptul va cuprinde o experienţă auditivă, formată din interpretarea unor compoziţii clasice, o experienţă vizuală complexă, care va conţine secvenţe de imagini din picturi semnate de Hokusai, Cezanne, El Greco, Munch şi Van Gogh, printre alţii, şi o experienţă olfactivă, prin eliberarea unor cantităţi controlate de arome.
Pentru a experimenta energia orei albastre, care a „hrănit” imaginaţia compozitorilor consacraţi, organizatorii au creat o listă a câtorva locuri din Bucureşti, de unde pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase apusuri de soare. Harta acestor locuri poate fi accesată aici. Spectacularul vizual al apusurilor se va completa în mod fericit cu o selecţie muzicală creată de Răzvan Popovici şi Diana Ketler, disponibilă sub forma unui Spotify playlist aici.
Componenta ştiinţifică
Experienţa pe care Festivalul SoNoRo o propune publicului are la bază studii ştiinţifice, fiind realizată în colaborare cu specialişti în neuroștiinţe. Studiile de neuroimagistică au demonstrat că expunerea la stimuli complecşi şi imprevizibili conduce la o activare diversificată a reţelelor neuronale, implicând regiuni precum cortexul prefrontal, cortexul parietal şi zone ale sistemului limbic. Această activare extinsă este asociată cu o experienţă perceptuală mai bogată, o atenţie susţinută şi o formare mai puternică a amintirilor.
În ultimii ani au existat proiecte internaţionale care au explorat legătura dintre muzică şi creier, dar acest proiect unifică mai multe aspecte inovative: integrarea muzicii clasice, a vizualurilor bazate pe neuroestetică şi a stimulilor olfactivi într-un mediu complet imersiv, constituind o experienţă multisenzorială unică; aplicarea activă a principiilor neuroestetice pentru a crea experienţa în timp real; coordonarea dinamică a muzicii, a elementelor vizuale şi a stimulilor olfactivi, pe baza unor cercetări avansate în integrarea multisenzorială. De asemenea, în întreaga experienţă vor fi introduse elemente de imprevizibilitate controlată (vizuale, auditive şi olfactive), precum nişte „puncte de exclamaţie” cognitive, ceea ce va face ca fiecare percepţie să fie unică, adaptându-se implicit la procesarea neuronală individuală a fiecărui spectator.
L’heure bleue – o experienţă imersivă la Muzeul MINA va deschide noi orizonturi în înţelegerea şi îmbunătăţirea experienţei muzicale, oferind o platformă unică pentru explorarea interacţiunii dintre artă, neuroștiinţă şi percepţia umană într-un context imersiv.
Din echipa de consultanţă ştiinţifică fac parte: conf. Univ dr. Dragoş Cîrneci – Universitatea Bucureşti, CInetic, Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică al Universităţii „Spiru Haret”; asistent univ. Dr. Robert Zgarbură, medic specialist psihiatru; Florin Sebastian Piscociu – masterand în neuropsihologie clinică la Tilburg University; Lea Chibany – doctorandă în neurostiinţă clinică şi cognitivă la L’universite de Bordeaux şi Michelangelo Tani – doctorand în neurostiinţă cognitivă la Sapienza Universita di Roma.
„Sunt încântat de existenţa acestui proiect şi de aspectul inovativ pe care îl aduce în peisajul muzical clasic şi cel cultural ! SoNoRo, prin toate proictele sale, a urmărit constant paradigma schimbării, a noutăţii, a metamorfozării percepţiei asupra concertului clasic – prin spaţiile alese, prin program şi maniera de interpretare a fiecărui muzician. Era firesc să fim din nou îndrăzneţi şi în pas cu timpul pe care îl trăim, astfel încât am creat un proiect care să implice mai multe simţuri şi să se bazeze pe tehnologie, găsind în Muzeul MINA partenerul potrivit. De asemenea, o componentă esenţială a proiectului este zona ştiinţifică, deoarece stimularea şi armonizarea celor trei simţuri – auditiv, vizual şi olfactiv – se bazează pe studii. În acelaşi timp, chiar prin intermediul acestui proiect, va fi realizată o cercetare a modului în care este receptată de creier această experienţă artistică şi abia aştept să aflu rezultatele. Am încredere că publicul SoNoRo ne va urma în această aventură incredibilă şi cred că vom ajunge mai uşor şi la publicul tânăr, atât de dornic să trăiască experienţe diferite, în contextul unui prezent eclectic, cu o diversitate incredibilă de resurse. Le sunt recunoscător echipei de consultanţi în domeniul neuroștiinţelor şi echipei de la Muzeul MINA pentru colaborarea excelentă”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.
Concertul
Concertul L’heure bleue va fi susţinut de violistul Răzvan Popovici şi de pianista Diana Ketler – fondatorii platformei culturale SoNoRo, care au selectat pentru programul artistic lucrări ce evocă nostalgia de la finalul zilei şi frumuseţea infinită a vieţii. Prin tehnici de stimulare senzorială, această experienţă artistică va avea pentru public efecte terapeutice transformatoare, cu beneficii atât în plan mental, cât şi în cel afectiv.
L’heure bleue – o experienţă imersivă la Muzeul MINA va crea o nouă estetică a muzicii clasice, transformând ascultarea convenţională într-un mod inovator de percepţie.
În program sunt lucrări de Louis Vierne, Edward Elgar, Frank Bridge, Maurice Ravel, Claude Debussy, Jules Massenet, Rebecca Clarke, George Enescu şi Fritz Kreisler.
Răzvan Popovici este unul dintre cei mai apreciaţi violişti ai generaţiei sale. S-a născut în Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. Răzvan se bucură de o activitate amplă ca solist şi muzician de cameră, manager cultural şi pedagog.
A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Koln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din Bucureşti, Prinzregententheater din Munchen şi Theatre-des-Champs-Elysee din Pariş alături de Orchestrele de Cameră din Koln, Kobe şi Munchen, Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti sau Orchestra Teatrului Comunal din Bologna sub bagheta dirijorilor Roberto Abbado, Christian Badea, Shlomo Mintz şi John Axelrod.
Răzvan Popovici a concertat în unele dintre cele mai renumite săli de concerte din lume precum Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Wigmore Hall din Londra, Philharmonie de Pariş şi Bozar din Bruxelles. Este invitatul regulat al festivalurilor de la Lucerna, Stavanger, Kuhmo, Rolandseck, Spoleto, Delft, Talinn, Korsholm, Kaposvar, precum şi al Festivalului Internaţional „George Enescu”, Wiener Festwochen, Mintz Festival Tucuman, Ferrarra Musica, Jerusalem Chamber Music Festival sau Festival Academy Budapest.
Printre muzicienii cu care a colaborat se număra Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Franş Helmerson, Mihaela Martin, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima, Lucas Debargue, Patrick Gallois, Enrico Pace şi Sergej Nakariakov.
Concertează în mediul internaţional ca membru al Ansamblului Raro şi este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.
Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein (Germania) şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes.
Pianista Diana Ketler s-a născut în Riga şi a primit primele repere muzicale de la părinţii săi. Ca solistă, muziciană de cameră şi dirijoare, Diana a interpretat în locuri precum Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Suntory Hall din Tokyo, Osaka Symphony Hall, Bozar din Bruxelles, Wigmore Hall din Londra, La Fenice din Veneţia şi a participat la numeroase festivaluri de muzică, printre care Lucerne Festival, Rheingau Musik Festival, Gstaat Musiksommer şi Kuhmo Festival.
Diana este directoarea artistică a două mari festivaluri europene de muzică de cameră – Festivalul SoNoRo din România şi Chiemgauer Musikfruhling din Bavaria. De asemenea, este cofondatoarea Ansamblului Raro. Ansamblul a înregistrat o serie de CD-uri aclamate de critici, care au fost coproduse de Solo Musica din Munchen şi Bavarian Broadcasting (BR).
Diana Ketler este profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra şi profesoară de muzică de cameră la Haute Ecole de Musique din Geneva (Elveţia) şi la Robert Schumann Hochschule din Dusseldorf (Germania). În acelaşi timp, este membră a Academiei Regale de Muzică din Londra.
Cercetarea ştiinţifică
Având în vedere componenta ştiinţifică a acestui proiect, Asociaţia Mindlifeline va implementa o cercetare bazată pe electroencefalografie (EEG), o tehnologie noninvazivă şi complet sigură. Această metodă va permite măsurarea activităţii electrice corticale a creierului atât înainte, cât şi după expunerea la mediul imersiv, oferind o imagine clară şi obiectivă a impactului neurologic asupra participanţilor.
Astfel se va obţine o înţelegere profundă a modului în care creierul reacţionează la experienţele imersive, evidenţiind interacţiunea fascinantă dintre utilizatori şi tehnologie.
O echipă multidisciplinară, formată din cercetători şi consultanţi experimentaţi, cadre universitare, precum şi tineri specialişti, inclusiv doctoranzi şi absolvenţi de master pasionaţi de acest domeniu, va colabora pentru a analiza datele EEG. Această abordare integrată va asigura o analiză riguroasă şi o interpretare echilibrată a rezultatelor, respectând cele mai înalte standarde academice.
Acest demers inovator în România reprezintă o oportunitate valoroasă de a explora şi înţelege mai bine interacţiunea dintre om şi tehnologiile imersive. Rezultatele obţinute vor contribui la aprofundarea cunoştinţelor din acest domeniu şi vor deschide căi noi pentru cercetări şi evenimente viitoare.
Asociaţia Mindlifeline este o organizaţie neguvernamentală, dedicată educaţiei şi formării continue în domeniul neurostiinţei, neuropsihologiei, neurobiologiei şi ştiinţelor conexe acestora. Fondată în 2022 de un grup divers de studenţi înscrişi în programe de doctorat, master şi licenţă, Mindlifeline îşi propune să aducă o schimbare semnificativă în societatea românească, integrând ştiinţa şi cercetarea în educaţie şi programe sociale.
Mindlifeline desfăşoară o serie de activităţi şi programe menite să sprijine educaţia şi dezvoltarea comunităţii. Acestea includ conferinţe, webinarii şi programe sociale şi terapeutice concepute pentru a aplica cele mai noi descoperiri din ştiinţa în contextul social. Conferinţa „Mindscapes”, dedicată conştientei, a reunit cercetători de top din domeniu, inclusiv invitaţi din top 10 mondial în neurostiinţe.
Până în prezent, Mindlifeline a dezvoltat mai multe programe de care au beneficiat peste 1500 de persoane. Asociaţia joacă un rol esenţial în educarea şi sprijinirea comunităţii profesionale în domeniul sănătăţii mentale şi neurostiinţelor, având un angajament puternic faţă de dezvoltarea comunitară.
„Suntem un grup divers de studenţi cu acces la informaţii şi resurse de cercetare, ceea ce ne permite să implementăm programe inovatoare cu potenţial de impact pe termen lung. Viziunea noastră se bazează pe colaborare şi inovaţie, iar angajamentul nostru faţă de excelenţă este esenţial pentru a transforma societatea românească” – au precizat membri ai asociaţiei.
MINA – Museum of Immersive New Art este primul spaţiu imersiv din România şi cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud-Est. Muzeul combină arta şi tehnologia într-un spaţiu senzorial pentru toate vârstele şi are ca scop creşterea consumului cultural şi a calităţii producţiei culturale în România. Prin acest spaţiu multifuncţional, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, MINA extinde graniţele colaborărilor multidisciplinare şi internaţionale care sprijină inovaţia şi digitalizarea. Muzeul MINA este un proiect conceput de OneNight Gallery şi LePetit, iar partenerii proiectului sunt George. BCR, Kaufland România, Epson România, NVIDIA şi Schweppes. În 2024, Muzeul MINA a lansat MINA Pop Up, ediţia itinerantă ce aduce arta digitală şi noile tehnologii în trei mari oraşe din România: Cluj-Napoca (19 aprilie – 2 iunie), Iaşi (13 iunie – 10 septembrie) şi Timişoara (4 octombrie – 7 ianuarie).
Componenta olfactivă a experienţei
Cu o experienţă de peste un deceniu în formulare şi creaţie olfactivă, artistul parfumier Ami Lungu se alătură acestui proiect inovator. Ami experimentează şi găseşteresurse noi de exprimare în cadrul proiectelor artistice multidisciplinare, împleteşte povesti olfactive curatoriate, care adaugă acestora consistenţă conceptuală şi aromă vie. Principalele sale surse de inspiraţie sunt natura, botanica, esenţele preluate de la plante şi reinterpretate, în mod inovativ, prin arta olfactivă, dar îşi găseşte repere de cercetare şi în ştiinţele exacte, istoria civilizaţiilor, muzică sau artele vizuale. Foloseşte în formulările olfactive doar esenţe de provenienţă naturală, în urma studierii valorilor estetice şi simbolice, dar şi pronunţat terapeutice ale acestora. A dezvoltat un proiect de cosmetice naturale – Atinge -, apreciat şi distribuit local, dar şi în Europa şi Australia. De asemenea, a fost invitată, ca artizan local, să formuleze direcţia olfactivă şi produsele din linia de corp ale brandului Moon and Chapel. Are colaborări în zona de artă olfactivă cu galerii de art & science şi cu proiecte culturale locale. Pasiunea sa pentru lumea botanică s-a conturat organic, pornind de la o copilărie petrecută mult timp în natură şi continuată cu studii de creare a aromelor şi formulelor naturale, iar ceea ce simte că o formează şi inspiră puternic în prezent sunt cercetarea şi studiul experimental, lecturile de filozofie a naturii publicate de teoreticieni şi botanişti în domenii de intersecţie a artei, istoriei naturale şi antropologiei.
Market Aroma este liderul pieţei în sisteme profesionale de aromatizare şi pune la dispoziţie aparate profesionale şi arome destinate oricăror suprafeţe şi spaţii: locuinţe, birouri, magazine, restaurante, hoteluri, saloane, cluburi, săli de sport, clinici şi multe altele.
Volumul de acoperire poate ajunge până la 10.000 mc, iar sistemul este activ 24/ 24, cu posibilitate de programare a perioadei de funcţionare.
Market Aroma deţine o tehnologie avansată de dispersie a aromelor, care garantează eficienţa aromatizării.
80% creştere a dorinţei de cumpărare – clienţii au tendinţa să cumpere mai mult dacă spaţiul în care intră este aromatizat. 75% dintre emoţii sunt generate de miros, iar clienţii îşi amintesc de locaţiile în care persistă un miros plăcut pentru că avem mai multe şanse să ne amintim ceva ce mirosim faţă de ceea ce vedem sau auzim. 84% dintre clienţi vor reveni în locaţie – clienţii consideră că merită să revină într-o locaţie care miroase plăcut pentru că tindem să repetăm experienţele care ne plac. 110% servicii de înaltă expertiză – Market Aroma asigură în plus servicii de înaltă expertiză tehnică în consiliere şi montaj al sistemelor de aromatizare, pentru a oferi o experienţă memorabilă. 65% dintre clienţi asociază mirosul cu o experienţă plăcută – mirosul original şi plăcut va face brandul memorabil şi va deveni o parte integrantă a identităţii de brand.
OTOTO s-a alăturat proiectului L’heure bleue prin comunicarea acestuia către comunitatea să şi crearea unei limonade albastre. OTOTO este un magazin de cartier care aduce împreună branduri şi proiecte frumoase şi independente, create cu gândul la binele oamenilor şi al naturii, alături de o comunitate construită în jurul acestor gânduri şi alegeri bune, cu oameni care aleg să trăiască autentic şi sustenabil, cu apreciere pentru frumos, design şi crafts.