Nou record pe Nürburgring pentru Porsche Taycan

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 15-08-2022

în: Auto

Niciodată până acum o mașină electrică de serie nu a făcut o tură mai rapidă pe circuitul Nürburgring Nordschleife: pilotului de dezvoltare de la Porsche, Lars Kern, i-au luat doar șapte minute și 33 de secunde pentru o tură cu Taycan Turbo S. Berlina sport a fost echipată cu noul kit de performanță și cu Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) și – în afară de cușca anti-răsturnare și scaunele de curse necesare – a fost un vehicul de serie standard, cu aceeași greutate ca o mașină de serie. Un notar a fost prezent pentru a verifica noul timp record pe circuitul de 20,8 kilometri, din regiunea Eifel din Germania, în timp ce TÜV Rheinland a confirmat că mașina care a bătut recordul a fost un model de serie standard.
Nou record pe Nürburgring pentru Porsche Taycan
Kit-ul de performanță include jante de 21 de inchi cu design RS-Spyder, cu anvelope sport Pirelli P Zero Corsa, omologate pentru drum, care sunt acum disponibile pentru Taycan. Compoziția acestor anvelope este similară cu cea a anvelopelor de curse. Un alt element al kit-ului de performanță este o actualizare de software a Porsche 4D Chassis Control, astfel încât să funcționeze în armonie cu anvelopele sport. Sistemul analizează și sincronizează toate sistemele de șasiu ale Taycan în timp real. „În trecut, doar mașinile super sport pursânge intrau în intervalul 7:33”, spune Kern.
„Cu noul kit de performanță am putut să merg și mai tare, iar mașina a fost și mai precisă și mai agilă la pornire.”

Kit-ul de performanță este oferit de Porsche Tequipment. În prezent, este disponibil numai în Germania și doar pentru berlina sport Taycan Turbo S din anul 2023. Producția acestor mașini a început la sfârșitul lunii iulie 2022, în timp ce kit-ul de performanță în sine se așteaptă să fie disponibil de la sfârșitul anului. Planul este ca modernizarea să fie efectuată după livrarea inițială, în atelierele Porsche din Zuffenhausen. Este inclus transportul spre și de la fabrică, aprobarea individuală a vehiculului și înmatricularea. Kit-ul de performanță are un preț de 13.377,32 EUR, inclusiv TVA de 19%. Pentru Taycan, garanția producătorului nu este afectată.

Anvelopele sport sunt concepute special pentru a conduce pe pistă. Prin urmare, cumpărătorii pot reveni oricând la anvelopele standard de drum, fără a fi necesară reinstalarea software-ului original al șasiului.

„Suntem încântați că recordul pe circuitul Nürburgring pentru mașini electrice este din nou în mâinile Porsche”, spune Kevin Giek, vicepreședinte Model Line Taycan. „Acest timp pe circuit arată nu doar cât de mult potențial se află în noul nostru kit de performanță, ci confirmă încă o dată genele mașinilor sport Taycan”. Puterea considerabilă a versiunii Turbo S, de până la 460 kW (625 CP), a fost un factor cheie în succesul său. Cu Launch Control activat, mașina atinge o putere maximă de 560 kW (761 CP) de pe loc.

Energy Expo 10-13 octombrie