Motocicleta, cu capacitatea unică de a parcurge mai uşor orice tipuri de drum, de la asfalt la trasee accidentate, a creat un nou mod de abordare a călătoriilor – adventure riding. Fenomenul a deschis globul aventurilor de mii de kilometri. Unul dintre pionierii care a pus în valoare acest caracter dual şosea/off-road a fost BMW, care a lansat gama GS („Gelände/Straße”) cu mai bine de 40 de ani în urmă. Mulţumită victoriilor din Dakar cu Hubert Auriol şi Gaston Rahier şi unor proiecte legendare precum cele realizate de Ewan McGregor şi Charley Boorman, BMW Motorrad GS a devenit sinonim cu adventure riding. Acum, continentele sunt pline de călători care străbat zeci de mii de kilometri pe două roţi, inspiraţi de pionierii acestui fenomen.
Mihai Barbu este primul român care a promovat cu succes o astfel de aventură şi probabil că al doilea care a încercat. În 2009 a plecat într-o călătorie solitară pe motocicleta lui numită Doyle, un BMW F650 GS, până în Mongolia. Fotograf de presă, Mihai a fost perfect pregătit să documenteze călătoria. A fost un traseu întortocheat, care a inclus Rusia, Asia Centrală și Caucaz. Un alt element inedit – călătoria era finanţată în parte „vânzând kilometri”, o idee a fratelui său, un concept curajos de crowdfunding cu mult înainte ca platformele de gen să devină cunoscute. După aproximativ patru luni și 26.000 de kilometri, revenit acasă, Mihai avea să publice volumul „Vând Kilometri”. Acesta a fost tipărit până acum în cinci ediții și s-a vândut în peste 10.000 de exemplare.
Proiectul DUSÎNTORS readuce „Vând Kilometri” în prim-plan şi îl pune în oglindă, la propriu şi la figurat, cu o nouă perspectivă a călătoriei până în Mongolia, cea a lui Vladimir, fiul lui Mihai, pe vremea când avea şase ani. DUS este povestea lui Mihai, ÎNTORS este aventura lui Vladimir.
Jurnalul DUS este o reeditare a cărții originale „ Vând Kilometri”. Mihai descrie amănunțit fiecare etapă a călătoriei sale, sub forma unor scrisori adresate într-un stil personal oamenilor care, înainte de plecare, au cumpărat kilometrii călătoriei lui, în urma proiectului său de crowdfounding. DUS este astfel o republicare a volumului de succes, într-o formă nouă, mai aproape de sufletul autorului. Noul format duce mai departe ideea iniţială a proiectului de comunitate şi „DUS” publică acum pentru prima oară şi comentariile pe care Mihai le primea pe blog în timpul călătoriei.
Al doilea jurnal este scris de Vladimir, fiul lui Mihai și al Oanei, care pornește împreună cu părinții săi într-o altă călătorie spre Mongolia, opt ani mai târziu şi descrie aproape același traseu făcut cu timp în urmă de tatăl său. Vladimir călătorește de la vârsta de patru ani. Până să înceapă școala, el străbătuse alături de părinții lui 80.000 de kilometri, trecând prin 53 de țări. Familia a fost purtată de o motocicleta cu ataș Ural Ranger, numită Zair. După o primăvară petrecută prin Europa, în care au parcurs împreună 28.000 de kilometri, și o a doua vară pe drumurile din Caucaz, pleacă în 2017, când avea şase ani, spre Mongolia, pe urmele călătoriei făcută de tatăl său cu opt ani înainte, dar urmează traseul în sens invers. În timpul călătoriei spre Mogolia, Vladimir îi povestește Oanei, în fiecare zi, despre lucrurile pe care le vede și stările prin care trece. Oana notează totul într-un carnețel. De această dată este perspectiva inocentă a unui copil de şase ani, într-un jurnal însoțit de multe ilustrații color. ÎNTORS devine și o explorare a legăturii speciale dintre tată și fiu, legată de aceeași pasiune pentru aventură și libertate.
Cele două jurnale se îmbină astfel într-un mod unic, oferind două perspective diferite asupra aceleiași călătorii. Tatăl descrie călătoria lui în detaliu, în timp ce fiul oferă o perspectiva mai ludică și intimă asupra experienței lor comune. Cartea este astfel o lectură captivantă și emoționantă, două povești puternice despre singurătate şi familie, care îmbină aventura cu introspecția, fiind cu siguranța o sursă de inspirație pentru oricine dorește să exploreze lumea, în orice fel.
DUSÎNTORS este mai mult decât o colecţie de jurnale de călătorie în oglindă. Prin grija pentru detalii şi conținutul grafic deosebit, devine un adevărat obiect de colecţie plin de detalii construite cu pasiune. Conceptul şi designul cărţii au fost elaborate de fratele lui Mihai, designerul Ion Barbu. Cele două perspective diferite ale călătoriei sunt puse în evidentă şi printr-un efort de design foarte elaborat. DUS este completat de fotografiile spectaculoase ale lui Mihai în format alb-negru, în timp ce ÎNTORS este îmbogăţit, prin constrast, de ilustrațiile ludice şi pline de culoare ale lui Marian Bălan. Tot Marian a elaborat o serie de elemente grafice specifice pentru ilustrarea de deschidere a fiecărui capitol al lui Mihai, în timp ce pentru jurnalul lui Vladimir a fost creat un font care împrumută din scrisul de mână al lui Mihai Barbu. Pictorul Pompiliu Buleu a fost cel care a construit coperta cărţii – un tablou realizat în stilul caracteristic, încărcat de detalii inspirate din cele două călătorii. Imaginea tabloului dă viaţă celor două coperţi şi ajută cititorul să se orienteze în descoperirea celor două jurnale, DUS şi ÎNTORS.
DUSÎNTORS este un proiect editorial independent. Aceasta i-a oferit posibilitatea lui Mihai să construiască şi să controleze toate detaliile proiectului, de la concept, la producţie grafică şi tipar.
Proiectul este susţinut de BMW Motorrad România şi Motul România şi poate fi comandat exclusiv pe site-ul www.dusintors.com.