Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” este în Guinness World Records

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 09-08-2019

în: Lifestyle

În ciuda faptului că se numără printre țările cel mai puțin vizitate din lume, Republica Moldova este fruntașă la producția de vin, găzduind fabrica de vinuri Mileștii Mici care are propriul oraș subteran de vinuri. Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” este cunoscut mai ales pentru cei peste 50 de kilometri de galerii subterane, transformate în depozite vinicole, la 30 de kilometri de Chișinău, dar și pentru că a fost înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness ca deținând cea mai mare colecție de vinuri din lume (peste 1,5 milioane de sticle).

Denumită „Colecția de Aur”, aceasta este stocată la o adâncime de peste 80 de metri, în „caze” de tip gotic, în galeriile subterane Mileștii Mici. Cel mai vechi vin din colecție este din 1969, la colecție fiind adăugate în fiecare an mii de sticle de vinuri fine, albe și roșii, seci și de desert. Maturarea vinurilor beneficiază de microclimatul ideal al beciurilor, la o temperatură și umiditate constante.

Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani, acestea comercializându-se atât în țară, cât și peste hotare (Japonia, China, Taiwan, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malaezia etc.).

Lungimea totală a galeriilor măsoară 200 de kilometri, dintre care aproximativ 55 de kilometri sunt utilizați în scopuri tehnologice, iar adâncimea este de până la 80 de metri. Galeriile calcaroase pot fi parcurse atât la pas, cât și cu transportul subteran, printre străduțele umbrite de felinare, cu denumiri precum „Cabernet”, „Aligote”, „Fetească”, ce fac să ne imaginăm că ne aflăm într-un adevărat orășel vinicol subteran. Galeriile subterane de la Mileștii Mici sunt în permanență vizitate de delegații oficiale de stat, dar și de numeroși turiști, fiind o veritabilă carte de vizită a Moldovei. Vinurile depozitate aici sunt fabricate din culturi de diferiți ani, începând cu 1969. Soiurile includ Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Dnestrovscoe, Milestscoe, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu și Cahor-Ciumai. Aceste galerii cu aspect gotic au fost odinioară mine care au furnizat plăcile de calcar ce au fost folosite pentru a reconstrui capitala Chișinău, după ce orașul a fost distrus în preluarea nazistă. Acum, aceste galerii sunt deschise publicului doritor să le viziteze.

La suprafață, complexul Mileștii Mici are o înfățișare în stilul vechilor cetăți feudale ale Moldovei, iar beciurile grandioase cuprind 55 de kilometri de galerii în care se desfășoară procese tehnologice de producție și altele în care se maturează vinul în butoaie și în sticle. Tot aici sunt amenajate săli pentru degustare, răcoroase în timpul torid al verii și emanând căldura șemineului în perioada geroasă a anului. Cele trei elemente care stau la baza construcției arhitecturale sunt: piatra-apa-focul, toate apropiate culturii noastre.

Minuțioase sunt încercările de a înțelege lumea infinită şi simbolică a vinului. Şi cum nu există soiuri similare de vin, aşa nu există nici două vinuri identice. Cabernet, Cahor, Muscat, Aligote – în fiecare dintre ele se găsește sufletul creatorului, energia și inspirația sa, dar, totodată, aceste vinuri sunt percepute ca o parte a istoriei universale a vinificaţiei, o parte integrantă a culturii.

Energy Expo 10-13 octombrie