Restaurante de lux în destinații de yachting

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-07-2024

în:

yachting

Pe măsură ce soarele își aruncă strălucirea aurie peste apele azurii, mirajul celor mai încântătoare paradisuri de yachting din Europa îi atrage pe călătorii pretențioși. Dincolo de porturile sclipitoare și de ambarcațiunile luxoase se află însă un peisaj culinar care rivalizează cu frumusețea priveliștilor înconjurătoare. De la Riviera Franceză până la insulele grecești, aceste destinații exclusiviste găzduiesc unele dintre cele mai rafinate restaurante din lume.

Alăturați-vă nouă într-o călătorie gastronomică, în timp ce explorăm restaurantele de lux care definesc farmecul opulent al zonelor fierbinți cu iahturi care mai de care mai spectaculoase. Haideți să pornim împreună într-o aventură culinară în care bucătăria gourmet întâlnește priveliști ce-ți taie respirația, creând experiențe gastronomice cu adevărat memorabile și de neegalat.

yachting

MONACO

Monaco este cunoscut atât pentru super-iahturile care se leagănă în portul său, cât și pentru cele nouă stele Michelin care împânzesc principatul. O apariție relativ recentă pe scena culinară este Em Sherif Monte-Carlo: o ramură a unui restaurant celebru din Beirut care și-a adus aromele libaneze la parterul Hôtel de Paris anul trecut. Supervizat de bucătarul executiv Yasmina Hayek, meniul prezintă preparate clasice precum hummus, mutabbal, fattoush, tabbouleh și Siyyadiyeh, un biban întreg umplut cu orez caramelizat, ceapă crocantă și sos de chimen – dar țineți cont și de interpretările fresh ale unor mâncăruri tradiționale îndrăgite, cum ar fi Lobster Moghrabiyet, preparat din făină grișată, bisque de roșii și homar albastru.

yachting

MALLORCA

Cel mai prolific bucătar din Spania, desemnat de Michelin, este Martin Berasategui, care a obținut prima dintre cele 12 stele cu care se mândrește la vârsta de 25 de ani, după ce a preluat restaurantul părinților săi, Bodegón Alejandro, din San Sebastian. În 2021, experimentatul bucătar basc a deschis mult aclamatul El Txoko de Martin în Palma de Mallorca. Atracția principală a acestui restaurant informal o reprezintă platourile care pot fi partajate, cu preparate precum ouă prăjite și cartofi prăjiți cu homar, merluciu la grătar cu spanac cu trufe și pulpă de miel hrănit cu lapte, gătită lent. În ciuda abordării sale discrete, restaurantul a câștigat rapid popularitate, așa încât rezervările trebuie făcute cu mult timp înainte.

MALTA

Unele dintre cele mai încântătoare priveliști ale Grand Harbour din Valletta se pot admira de pe acoperișul elegantului Iniala Harbour House, un hotel stilat de tip boutique, modelat din patru case istorice în capitala malteză. Acest amplasament de prim rang este ocupat de ION Harbour, un restaurant ambițios care a și obținut o stea Michelin la scurt timp după inaugurarea hotelului în 2020. Anul acesta, bucătarul britanic Simon Rogan, unul dintre pionierii mișcării „de la fermă la masă”, a preluat conducerea localului. Meniul se axează pe ingrediente provenite din zonă, care sunt recoltate, pescuite și vânate de cei mai buni și mai sustenabili producători locali. Aici vă puteți delecta, printre altele, cu calcan din ape sudice umplut cu midii, dovleac Qara Hamra cu sos de oase afumate sau budincă de trufe caramelizată în miere de roșcove.

MADEIRA

Încă de la debutul său de anul trecut, în cadrul elegantului Savoy Palace Hotel, Pau de Lume a devenit o destinație culinară obligatorie pe insula portugheză Madeira. Localul aerisit, cu un design industrial-chic, are un aer primitor, datorită plăcilor de gresie cu model și abundenței de plante, concentrându-se în jurul unui cuptor cu cărbuni Josper. Unele dintre preparatele de bază oferite au influențe portugheze și includ pulpă de miel înăbușită și creveți argentinieni la grătar, cu sos satay.

SICILIA

Nu departe de Palermo, capitala Siciliei, se află fermecătorul orășel Terrasini, situat pe malul mării, unde chef Giuseppe Costa a deschis Il Bavaglino în 2008. Inițial o afacere modestă, găzduită într-un spațiu închiriat unde Costa gătea în timp ce prietenii săi serveau la mese, restaurantul cu stele Michelin ocupă acum o clădire folosită cândva pentru sărarea peștelui. Aici, bucătarul sicilian își încântă oaspeții cu preparate și meniuri creative care se bazează în mare măsură pe fructele de mare, cum ar fi spaghete cu arici de mare și creveți cu măsline negre și o infuzie de trufe, mandarine și ghimbir.

yachting

SANTORINI

În timp ce este greu, dacă nu imposibil, să găsești o priveliște urâtă în Santorini, Varoulko, care se află poziționat în pitorescul sat pescăresc Vlychada, se poate lăuda cu una dintre cele mai spectaculoase. Îndrăgitul Varoulko Seaside din Atena i-a adus bucătarului Lefteris Lazarou o primă stea Michelin în anul 2002. Două decenii mai târziu, în 2022, acesta a deschis un avanpost insular în cadrul somptuosului Grace Hotel, cu vedere la cetatea istorică Skaros Rock. Bucurați-vă de un apus de soare spectaculos în acest peisaj de vis, lângă o porție de calamari cu pesto Genovese și pește-undițar, toate servite pe marginea unei piscine infinity demne de o carte poștală.