Louis Vuitton deschide un flagship în Milano care include un magazin, un restaurant și o cafenea

Scris de Cătălina Teodorescu
Publicat la data de: 08-04-2025

în: Lifestyle

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Louis Vuitton redeschide unul dintre magazinele sale istorice: flagship-ul de pe Via Montenapoleone din Milano. După trei ani de renovări, spațiul din celebrul Palazzo Taverna este pregătit să găzduiască nu numai un boutique exclusivist, ci și un restaurant și o cafenea sub numele brandului, împletind moda de lux cu gastronomia fină.  

Clădirea aduce un omagiu orașului Milano și arhitecturii Lombardiei. Brandul Louis Vuitton își dorește, prin intermediul acestui spațiu emblematic, să îmbine savoir faire-ul francez cu tradiția artizanală italiană. Astfel, fiecare detaliu al noului flagship de pe Via Montenapoleone este gândit pentru a scoate în evidență legătura dintre Louis Vuitton și Italia.

Boutique-ul Louis Vuitton Via Montenapoleone

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Palazzo Taverna, o clădire în stil neo-clasic, a fost construit în 1835 pe baza designului arhitectului Ferdinando Albertolli. Fațada sa include coloane și arcade timpan, și deschide zona care în Milano este cunoscută drept Cartierul Modei. Culorile fațadei sunt calde și sobre, în ton cu tradiția milaneză, iar în interior, spațiului i s-a adăugat înălțime la renovare, pentru a deveni și mai impunător. În inima magazinului se află o curte interioară în stil casa di ringhiera, în care diverse plante se revarsă de la balcoanele din vecinătate. Tavanul este construit din sticlă, astfel încât să permită cât mai multă lumină naturală să pătrundă în magazin. Toată tâmplăria a fost realizată local, iar toate elementele din piatră naturală au fost realizate în ateliere italiene, și includ 15 varietăți de piatră, printre care Giallo di Siena, un tip de marmură galbenă specifică acestei zone geografice. Arhitectul Peter Marino este cel care a gândit conceptul noului spațiu.

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Pentru prima dată, Louis Vuitton Home Collections vor avea un spațiu dedicat – magazinul din Via Montenapoleone va include un întreg etaj pentru colecțiile de design. Piese din linia Objets Nomades vor fi în vânzare permanent. Un colț al etajului va găzdui piese din linia Exceptional Games, precum o masă de fotbal și jocuri de cărți, table sau șah. O întreagă cameră va fi dedicată pieselor Art de la Table, fiind gândită ca o reproducere fidelă a sufrageriei casei istorice din Asnières care a aparținut familiei fondatorului Louis Vuitton.

Da Vittorio Café Louis Vuitton

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Revenind la parter, Da Vittorio Café Louis Vuitton se situează în curtea interioară a Palazzo Taverna. Renovarea spațiului a inclus restaurarea vechilor arcade, care dau spațiului un aer rafinat. Mobilierul cafenelei a fost realizat exclusiv în ateliere din regiunea Lombardia, iar textilele au fost pictate de mână. Plantele, care întregesc imaginea cafenelei și creează efectul unei grădini în interiorul clădirii, au fost curatoriate de artistul de landscape Marco Bay.

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Meniul cafenelei a fost conceput pe ideea de „luxury snacking”. Toate preparatele sunt bespoke, fiind create special pentru această locație de către chefii restaurantului Da Vittorio, care are trei stele Michelin. Meniul îmbină influențe locale cu gastronomia franceză și se va schimba periodic, pentru a include ingrediente sezoniere.

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Unul dintre preparatele-semnătură va fi sandvișul cu trei tipuri de roșii – confiate, uscate și proaspete – pe un pat de pesto și mozarella. Meniul va include de asemenea o varietate de preparate pe bază de ouă, fie că vorbim despre cele clasice, sau despre variante care provin de la pești – astfel, în meniu se vor regăsi ouă de prepeliță poșate, omletă din ouă de găină, icre de somon și caviar servit alături de mousse de cartof, smântână și un compôte de măr sotat.  La capitolul deserturi, meniul va include un entremet cu alune sau ciocolată neagră, o șarlotă cu fructe de sezon aromată cu boabe de tonka și vanilie, precum și o prăjitură cu trei arome diferite de vanilie.

Restaurantul DaV by Da Vittorio

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Da Vittorio este un pilon al gastronomiei milaneze, iar în parteneriat cu Louis Vuitton, și pentru a celebra fuziunea dintre cultura italiană și cea franceză, a luat naștere restaurantul DaV by Da Vittorio, în incinta spațiului Louis Vuitton din Via Montenapoleone.

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Restaurantul pune în prim-plan ideea de „casual fine dining”, încurajând, prin conceptul din spatele meniului, ca oaspeții să experimenteze împreună mâncarea. Aperitivele tip antipasti sunt plasate în mijlocul mesei, precum în barurile bacari tipic venețiene. Meniul include preparate realizate după rețete italiene, însă influența franceză este vizibilă în detalii. De pildă, osso buco, un preparat specific italian, este servit alături de orez cu șofran care este aranjat pe farfurie în forma florii-semnătură a casei Louis Vuitton, care se regăsește în iconica monogramă.

Louis Vuitton Via Montenapoleone

Chefii, cu Edoardo Tizzanini în frunte, au fost încurajați să experimenteze și să inoveze pentru a crea meniul. La fel ca în cazul cafenelei, ingredientele sunt produse local și adaptate sezonului. Sosul pastelor pacchero este produs din roșii din Puglia sau din regiunea Vezuviului, iar untul este procurat din Bergamo. Simplitatea bucătăriei italiene este celebrată, dar în același timp, este infuzată cu o doză de eleganță care reflectă perfect identitatea brandului Louis Vuitton.