Tort Design – 10 ani delicioși cu torturi personalizate

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 04-01-2022

în:

Pe 1 decembrie, Tort Design a împlinit 10 ani de activitate susținută, deliciile fiind savurate de-a lungul acestui deceniu de „capete încoronate, politicieni, IT-isti, doctori, ingineri, secretare, CEO, patroni, mecanici auto, constructori, tineri, mai putini tineri, români, străini, sportivi etc.”. Am vorbit cu Alina Stroe – owner Tort Design despre ce înseamnă acest business și care sunt provocările unei astfel de activități.

Cum s-a născut ideea conceperii companiei Tort Design?

Înainte să pornim la drum în 2011, existau câteva cofetării care făceau prăjituri și torturi delicioase, și una sau două care le făceau frumoase. Nimeni însă nu livra și gust și aspect în același timp. Eu, însă, îmi doream așa ceva pentru copiii mei! Totdeauna m-a pasionat gătitul și deserturile în special. Studiasem marketing în turism și gastronomie la Universitatea pentru Științe Aplicate din München. Făcusem practică la firme renumite precum Hilton, Howard Johnson, Hotel Vier Jahreszeiten, Käfer Feinkost, dar și la o brutărie – patiserie din lanțul Müller Brot. Mă bucur mult că experiențele mele acolo mi-au dat posibilitatea să identific o zonă neocupată a pieței românești de cofetărie, și să înființez Tort Design.

 

Care au fost cele mai dificile momente?

Momentele de început ale unei companii sunt întotdeauna dificile. Oricine a încercat asta vede câtă dreptate are faimosul antreprenor al Tesla și SpaceX, Elon Musk! El spune că a porni o companie înseamnă să mănânci cioburi de sticlă în timp ce mergi în echilibru precar pe marginea prăpastiei. Despre asta știam însă, iar optimismul și convingerea că facem un lucru bun ne-a ajutat să trecem cu bine peste acest prim hop. 

O dificultate neașteptată a fost, ca și pentru toți în acest domeniu și în această lume, începutul pandemiei de SARS COV 2 în primăvara lui 2020. Practic în 48 de ore au fost anulate aproape toate comenzile noastre pentru următoarele luni. Au fost câteva zile în care am crezut că trebuie să decidem ce angajați să păstrăm și pe cine să concediem. Căreia din familiile angajaților noștri să îi întrerupem o sursă importantă de venit? O R I B I L ! 

Am hotărât însă să nu mergem pe acest drum. Ne-am dat seama că nu numai nouă ne merge așa, ci tuturor, și toți au nevoie de mici momente de bucurie care să aline tristețea și șocul general. Că le trebuie prăjiturele, tortulețe, mini cozonaci, Cake Pops, Tiramisu, toate în cantități mici și livrate acasă. Am schimbat modul de livrare și catalogul de produse și am supraviețuit!

 

Care au fost cele mai frumoase momente?

Cred că fiecare dintre angajații noștri se trezește dimineața și vine cu plăcere la lucru pentru că toată munca noastră este despre bucurie și frumos! Lucrăm practic pentru cele mai frumoase momente ale vieții clienților noștri. 

Este greu să scoatem în evidență anumite momente dintre acestea dar vom încerca:

Unul din marile momente de bucurie a fost când, cu toată echipa am putut vedea filmarea de la momentul tortului organizat în cinstea celui mai longeviv client al nostru, un veteran de război care împlinea 103 ani! Cinste lui și la mulți ani!

Alt moment de mare bucurie a fost recent la aniversarea de 10 ani de la înființare. Toți membrii echipei ne-am dat seama că suntem de fapt o mică familie și  că suntem cu toții bucuroși că în această perioadă binecuvântată am putut sa ducem mult gust și mult frumos în această lume!

 

Cui se adresează Tort Design?

De-a lungul acestui deceniu de existență Tort Design au mâncat cu bucurie din torturile noastre tot felul de oameni în momentele lor frumoase: capete încoronate, politicieni, IT-iști, doctori, ingineri, secretare, CEO, patroni, mecanici auto, constructori, tineri, mai putini tineri, români, străini, sportivi…în fine, din toate categoriile și mediile posibile. Ei au doar o trăsătură comună și anume exigența pentru gustul bun și autentic! Gama noastră de produse este largă și se poate adapta cu siguranță ca să bucure aproape pe oricine. Clientul trebuie să aibă însă o dragoste pentru gust și frumos și să-i acorde valoare!

 

Care este secretul bunătății acestor prăjituri?

Cred că există două proceduri secrete pe care le practicăm cu sfințenie: Seriozitatea aplicării întocmai a rețetelor originale și refuzul absolut și constant de a folosi surogate, înlocuitori,  sau ingrediente neautentice echivalente mai ieftine sau mai ușor de utilizat. 

Poate mai este și un al treilea secret, și anume, dorința constată de îmbunătățire, de implementare de noi rețete și de noi produse!

 

Cât de importantă este resursa umană pentru bunul mers al afacerii?

Resursa umană este crucială! Vedeți, noi suntem o firmă relativ mică dar suntem ca o familie!

Fiecare dintre noi este cofetarul șef, care știe ce fac toți ceilalți și care își dă silința să îi ajute cât de bine poate el, pentru ca produsul final să iasă așa cum trebuie! Fiecare dintre noi este șeful de resurse umane, care cunoaște competențele, nevoile și problemele tuturor celorlalți și încearcă să îi ajute! Fiecare dintre noi este antreprenorul care vrea clienți mulțumiți, producție diversificată și vânzare de succes și face totul pentru a ajuta în această direcție. 

Tort Design a crescut frumos, împreună cu acești oameni frumoși, angajații noștri care sunt Tort Design!

 

Care au fost cele mai excentrice cerințe?

Oamenii sunt foarte inventivi și creativi când vine vorba de momentele lor de bucurie. Am creat variantele dulci ale tuturor lucrurilor, ființelor sau ale gândurilor abstracte posibile, care îi amuză sau îi bucură pe clienți!

E greu să răspundem la întrebarea dumneavoastră fără câteva râsete înfundate și să vă asigurăm că despre cele mai excentrice cerințe nu puteți scrie într-un ziar serios. Dintre cele pe care le putem menționa fără să ne înroșim sunt Alba ca Zăpada în picioare, în mărime naturală, torturile gigantice în formă de castel pentru nunțile arabe, care trebuie montate în sala de evenimente, pentru că nu intră pe nicio ușă, sau reproduceri dulci și la scară a unor clădiri precum o maternitate, o hala farmaceutică, Turnul Eiffel, sau aparate cum ar fi tomografe sau scaune de dentist.

 

Cât de importante sunt ingredientele?

Precum am menționat, ingredientele autentice stau la baza succesului nostru. Ne bucurăm mult că, de-a lungul anilor am știut să păstrăm cu sfințenie respectul pentru rețete! Ne adresăm unei clientele care adoră autenticul și care merită numai ce e mai bun pe această lume!

 

Următorul pas pentru Tort Design?

Întotdeauna ne-am gândit să ajutăm oamenii să trăiască momente frumoase. În pasul următor care îl vom face în 2022 vrem să le oferim tuturor clienților noștri nu mai prăjituri și torturi delicioase pentru evenimentele lor ci și un loc minunat în care să le petreacă. Construim de zor la noi în Săftica ceea ce va fi Mauka Playful Event House cu o imensă grădină unde copii de toate vârstele să-și serbeze momentele frumoase aproape de natură, să se joace, să alerge, să aibă o zi minunată împreună cu familia lor și invitații.

 

Care este definiția dumneavoastră pentru lux?

Aici poate opinia mea diferă de curentul general. Eu cred că LUXUL AUTENTIC și care contează are o definiție enunțată și scrisă cu mii de ani înaintea noastră și anume Mens sana in corpore sano. 

Îmi plac hainele, bijuteriile, accesoriile elegante, mașinile puternice și parfumurile delicate. Însă când ajungi la un anumit nivel de experiență de viață, când ai întâlnit mulți oameni, ai trăit multe experiențe, ai crescut copii îți dai seama că echilibrul este cea mai mare comoară. Poate unică și singura! Este o comoară fragilă, pentru care trebuie să faci eforturi, căreia trebui să îi dedici timp, să o îngrijești, să o întreții, să o menții! 

Comoară pe  care trebuie să o alimentezi cu fericire din când în când, inclusiv cu prăjiturele și torturi delicioase și splendide cu ingrediente autentice! Pentru aceste momente s-a născut Tort Design!