Recomandare podcast: Există o legătură între sănătate mintală și creativitate?

Scris de Luxury
Publicat la data de: 10-01-2020

în: Art & Design

„Trebuie artiștii să sufere pentru arta lor”? Aceasta este întrebarea la care o serie de specialiști din zona artistică și medicală încearcă să răspundă într-un podcast realizat pentru muzeul Tate din Londra.

Aceștia încearcă să afle dacă există o legătură între sănătate mintală și creativitate. Discuția pleacă de la viața artistului Vincent Van Gogh, care a suferit o mare parte a vieții de probleme mintale. Este explorat și modul în care este percepută opera sa având în vedere problemele sale de sănătate.

„Creativitatea artistică și problemele mintale sunt văzute deseori ca fiind conectate, poate fiindcă mare parte din artă reprezintă o explorare a sinelui. La acest lucru s-a gândit și Vincent Van Gogh foarte mult”, spune gazda podcast-ului.

Carol Jacobi, curator al muzeului Tate pentru o expoziție dedicată lui Van Gogh, spune că însuși pictorul considera că artiștii sunt mai degrabă „alienați” deoarece nu ar avea aceleași valori ca cele respectate de societate.

Artistul Alistar Gentry spune că din studiile și interviurile realizate de el a concluzionat că a fi artist și a face artă nu îți provoacă boli mintale.

Link podcast.