Oamenii bogați trăiesc cu 9 ani mai mult decât cei fără resurse financiare

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 20-01-2020

în: Lifestyle

Banii nu par deloc să își merite reputația proastă cu care tind să vină la pachet. Dimpotrivă! Un studiu al Oficiului Național de Statistică din Marea Britanie, citat de cotidianul The Guardian, arată că un nivel ridicat de trai adaugă în medie 9 ani la speranța de viață.  Studiul s-a întins pe o perioadă de 10 ani și a fost realizat pe subiecți din Marea Britanie și SUA. Au fost analizați toți factorii sociali și economici din spatele motivelor pentru care starea de sănătate se degradează pe măsură ce îmbătrânim.

„Am remarcat că inegalitățile socio-economice raportate la speranța de viață erau similare pentru toate categoriile de vârstă din Anglia și SUA, iar cel mai mare avantaj socio-economic în ambele țări și pe toate categoriile de vârstă a fost bogăția”, a declarat dr. Paola Zaninotto, profesor în epidemiologie și asistență medicală la University College London, care a condus cercetarea. Studiul se bazează pe datele colectate de la 10.754 de adulți din Marea Britanie și 14.803 de adulți din SUA cu vârsta de peste 50 de ani. În ambele țări, oamenii studiați au fost împărțiți în grupuri bazate pe averea totală a familiei. S-au făcut comparații între cele mai bogate și cel mai puțin bogate grupuri.

Studiul demonstrează că primii 50 cei mai bogați bărbați din Anglia și SUA au trăit aproximativ 31 de ani fără probleme de sănătate, comparativ cu 22 până la 23 de ani pentru bărbații încadrați în cele mai sărace grupuri. Femeile din cele mai bogate grupuri din SUA și Anglia au trăit în jur de 33 de ani fără prea multe probleme medicale, față de 24 de ani pentru femeile din cele mai sărace grupuri. „Măsurând speranța de viață sănătoasă putem obține o estimare a numărului de ani petrecuți în stare bună de sănătate”, a explicat Zaninotto. „Știm că îmbunătățirea calității și a creșterea speranței de viață are implicații asupra cheltuielilor publice cu sănătatea, asupra veniturilor și a îngrijirii pe termen lung a persoanelor în vârstă, iar rezultatele noastre sugerează că factorii politici din Anglia și SUA trebuie să depună eforturi mai mari pentru reducerea inegalităților ”, a adăugat Zaninotto .