The Glenlivet, excelență din 1824

Scris de Luxury
Publicat la data de: 19-01-2015

în:

În urmă cu aproximativ 500 de milioane de ani, o serie de erupţii vulcanice au dat naştere ţinutului scoţian muntos, una dintre cele mai vechi formaţiuni de rocă de pe pământ. Milioane de ani mai târziu, prin retragerea gheţarilor în Epoca de Gheaţă, natura a creat Glenlivet, un spaţiu sălbatic şi primitiv, înconjurat de munţi. Un mediu perfect pentru producerea legendarei băuturi care poartă cu mândrie numele meleagurilor natale de sute de ani încoace.

42Glenlivet-RT2-DavidBrook-126645

Cu un spirit de pionierat perpetuat încă din 1824, The Glenlivet ocupă locul doi ca producţie în lume şi este cel mai bine vândut produs în Statele Unite ale Americii. Cunoscută drept producătoare a „băuturii single malt cu care a început totul”, distileria Glenlivet a fost prima licenţiată în parohia Glenlivet, ajungând astfel să reprezinte chintesența producţiei de whisky din Scoţia.

Ţinuturile muntoase scoţiene constituie una dintre cele mai sălbatice regiuni din Europa, iar aerul rarefiat al zonei Glenlivet are un efect benefic asupra procesului de distilare. În urmă cu vreo 200 de ani, contrabandiştii și-au dat seama de calitatea băuturii pe care o distilau în „vase negre”, contribuind la conturarea gustului de whisky pe care îl savurăm astăzi. Însă George Smith, fondatorul distileriei The Glenlivet, cunoștea mai bine decât oricine influența ţinutului asupra whisky-ului său, construindu-şi distileria chiar lângă izvorul natural Josie’s Well.

34Glenlivet-RT2-DavidBrook-8295

Astăzi, gustul bogat de malț şi aroma echilibrată The Glenlivet sunt desăvârșite în butoaie din lemn de stejar, rafinata băutură fiind apreciată, celebrată şi reinterpretată de 200 de ani încoace. Elemente unice precum malțul de orz, apa de izvor subteran, bogată în minerale, pinul de Oregon, sticlele cu gât înalt sub forma unei lanterne şi cei 12 ani de maturare contribuie, toate, la crearea unui whisky autentic şi cu adevărat deosebit.

Marcând, într-un mod unic, tradiţii venerabile şi festivităţi moderne, The Glenlivet celebrează cu eleganță şi generozitate momente absolut memorabile, printr-o serie de băuturi speciale ale căror arome se disting în funcţie de vechimea fiecăreia. Astfel, The Glenlivet cu o vechime de 12 ani dezvăluie note de ananas completate de vanilie, iar maturarea sa în mai multe butoaie, inclusiv – pentru o perioadă substanţială de timp – într-un butoi de stejar american, îi conferă un gust mai moale.

Pe de altă parte, The Glenlivet cu o vechime de 15 ani redă un gust ceva mai picant decât clasicul original menţionat mai devreme, fiind învechit într-un butoi de stejar francez, ceea ce îi conferă o aromă mai intensă.

58Glenlivet-RT2-DavidBrook-126659

The Glenlivet de 18 ani este unul dintre cele mai complexe şi echilibrate sortimente de whisky din lume, câştigând numeroase premii în domeniu, iar The Glenlivet de 21 de ani, cu adevărat rar şi exclusivist, este produs în butoaie de bourbon şi sherry fabricate manual, înnobilându-l cu o aromă distinctă de fructe uscate.

Indiferent de alegere, oricare dintre aceste tipuri de whisky redă cu succes experiența autentică scoțiană. În prezent, distileria The Glenlivet aparţine prestigiosului grup francez Pernod Ricard, whisky-ul fiind distribuit pe piaţa românească de Pernod Ricard România.

48Glenlivet-RT2-DavidBrook-126622