Oana Orban

Oana Orban

CEO AT SYNERGY DAY SPA

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
„Play like a man” este despre a fi la celălalt capăt al terenului, la primire… este despre competiție, o competiție care mai deunăzi era despre bărbați. Astăzi, femeile urcă pe tocurile lor stiletto și, privind cu ochii lor rimelați în față și doar în față, treaptă cu treaptă, cu tenacitate și ambiție și… fie că surprind sau nu, primesc și returnează fără reproș.

Puțină lume știe că în echitație nu se organizează competiții separate pentru bărbați și femei, nici pentru armăsari și iepe. Pentru că este dovedit faptul că o femeie poate să stăpânească și să conducă spre victorie un cal cu care face echipă, la fel de bine ca un bărbat. Și rezultatele sunt împărțite în mod fair play între călăreți și călărețe în funcție de abilitățile personale din cadrul competiției respective.

Cred că așa este și în business, femeile și bărbații sunt în competiție și își pun în valoare calitățile personale, indiferent că sunt bărbați sau sunt femei – ori, cum spune Shakespeare, „lumea întreagă este o scenă, iar bărbații și femeile sunt actorii săi, ei intră și ies pe rând din ea”… în funcție de rol…

Așa că, la fel de bine putem folosi corolarul „Play like a woman, win like a man”.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Strategia câștigătoare este aceea de a fi acolo atunci când este nevoie de ea. Din fericire, femeile, în general, au o anduranță surprinzătoare. Pot fi întotdeauna la un capăt sau celălalt al curcubeului, atunci când sunt chemate… și sunt chemate des.

Este util să ne uităm în spate la marile femei din istorie. Au fost bune? Au fost frumoase? Au fost inteligente? Au fost curajoase? Au fost talentate? Răspunsul este da, au fost din toate sau de toate, au lăsat amprente peste tot, în istorie, în geografie, în medicină, în poezie și teatru, în fashion, în IT… la fel ca bărbații.

Deci strategia este să faci ce știi că poți să faci mai bine, să nu te îndoiești de tine și de forța din tine, să nu uiți că ești bună, ești frumoasă, inteligentă, curajoasă și talentată și, luând toate astea cu tine, să mergi pe drumul tău, sărind obstacol după obstacol, până vei scoate timpul cel mai bun.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Marilyn Monroe spunea că „femeilor care caută să fie egale cu bărbații le lipsește ambiția”. Femeile trebuie să-și găsească drumul personal în care să confirme ceea ce au de confirmat.