Carmen Șeitan

Owner at Moschino Romania, Brunello Cucinelli Romania, Le Silla Romania, Canali Romania, Distinto

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Admir bărbații pentru că… se joacă… se joacă tot timpul. Diferenţa dintre un băiat mic şi un băiat mare este „costul jucăriilor”… Fără bărbaţi nu ar fi desene animate, nu ar fi jucării veşnic amuzante, ei sunt creatorii acestei lumi de poveşti, de la Fraţii Grimm până la Walt Disney.

Femeile, pe de altă parte, sunt serioase şi responsabile în tot ceea ce fac pentru că cineva trebuie să le facă şi pe astea… şi reversul medaliei este că îşi pierd dorinţa de a se juca, de a se prosti, aşa cum făceau când erau fetiţe, când erau copii.

Aşa că, bine ar fi dacă, măcar din când în când, ne-am pune şosetele şi fundiţele şi am uita că avem o lungă listă de „to do”, ne-am lua copiii din dotare sau din vecini şi am juca un şotron… Cred că nu s-ar opri pământul în loc decât poate ca să se amuze şi poate o tânără povestitoare ar începe o nouă nuvelă cu „…ieși, fetiţă cu părul bălai, afară şi râde la soare, doar s-a îndrepta vremea”…

Dar, să nu uităm totuşi că, pentru a crea o lume perfectă, pentru ca yin şi yang să fie unul, bărbaţii şi femeile trebuie să stea împletiți unul în celălalt, să aprecieze şi să „stoarcă până la epuizare” ceea ce nu au …sau, cum spunea Kant: „numai împreună bărbatul şi femeia formează omul complet”.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Aș putea să vorbesc despre siguranța de sine, despre calități organizatorice, despre management, despre a strânge din dinți și a merge înainte în orice situație, la orice oră, aș putea să vorbesc despre improvizații – de la cele culinare, până la cele din PowerPoint-uri financiare, aș putea să vorbesc de make-up și stiletto… dar am să vorbesc despre cu totul altceva, ceva surprinzător de simplu, o strategie la care are acces orice femeie.

Cred că singura strategie câștigătoare pentru o femeie este să nu-și piardă feminitatea. Feminitatea este tandrețe, este compasiune, este zâmbet și lacrimă, este a-ți păsa de ceilalți, a fi alături. Văd în jur multe femei care încearcă să concureze cu bărbații cu armele lor, cu duritate, cu cruzime, cu rigiditate. Dar astfel se pierd pe ele, într-o zi se vor uita în oglindă și nu vor ști ai cui sunt ochii, ale cui sunt buzele conturate de imagine.

Ca şi copiii, şi partenerii de business, şi angajaţii, şi furnizorii, şi clienţii au înăuntrul lor un suflet, iar atunci când atingi sufletul din spatele unui nume sau brand, atingi de fapt succesul, pentru că vei genera loialitate şi încredere.

Asta înseamnă să îţi păstrezi feminitatea. Să accepţi cu mândrie că eşti femeie şi să vrei să arăţi asta. Aceasta este singura strategie pe care dacă toate femeile ar adopta-o, atunci topurile celor mai bogaţi oameni, ale celor mai bine cotate business-uri nu ar fi numai ale bărbaţilor.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
„Femeia e ca o punguță de ceai: nu știi niciodată cât de tare este, până nu o vezi cum fierbe”, a spus Eleanor Roosevelt, deci cine vrea să încerce ceaiul, este binevenit!