Rolls-Royce a dezvăluit Spectre – primul model complet electric

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 20-10-2022

în: Auto

Rolls-Royce

La începutul anilor 1900, Charles Rolls, unul dintre co-fondatorii Rolls-Royce, a spus că mașinile electrice sunt foarte potrivite pentru compania sa, deoarece sunt silențioase și lipsite de vibrații. Mai mult de un secol mai târziu, viziunea lui a fost îndeplinită. Celebrul producător britanic de automobile de lux a dezvăluit Rolls-Royce Spectre, primul vehicul electric de producție al companiei auto.

Rolls-Royce

Noul model arată ca o versiune futuristă, însă Rolls-Royce nu a optat pentru un design complet nou pentru primul său EV, ci a ales să modifice ADN-ul de design existent. Cu toate acestea, dacă te uiți cu atenție, multe lucruri sunt complet noi. Cea mai mare schimbare vine sub forma unei versiuni reproiectate a emblematicei grile Pantheon, care este mai lată decât de obicei, dar este mult mai scurtă și a fost concepută pentru a îmbunătăți eficiența aerodinamică, ajutând Spectre să devină cel mai aerodinamic model Rolls-Royce de producție realizată vreodată.

Rolls-Royce

Ornamentul emblematic al capotei Spirit of Ecstasy a fost întotdeauna esențial pentru imaginea mărcii, iar designul său a fost modificat continuu în funcție de vremurile în schimbare. Pentru primul său EV, Rolls-Royce a creat cea mai sportivă iterație cu doamna zburătoare așezată într-un unghi mai ascuțit pentru a fi mai aerodinamică. Rolls-Royce spune că au fost necesare mai mult de 800 de ore de design, dezvoltare și teste în tunelul de vânt pentru a revizui complet simbolul emblematic.

Rolls-Royce

Vehiculele electrice sunt de obicei echipate cu roți care sunt mai eficiente din punct de vedere aerodinamic comparativ cu omologii lor cu motor cu combustie, iar Spectre nu este diferit. Dar, în loc să le dea accente hidoase de albastru, roțile lui Spectre au un design frumos în formă de ventilator. Cu un diametru de 23 de inci, acestea sunt, de asemenea, cele mai mari roți care au fost montate vreodată pe un Rolls-Royce, ceea ce este important pentru a extrage autonomia maximă.

În ceea ce privește interiorul, producătorul britanic de automobile de lux a adus o mulțime de elemente noi, deosebind Spectre de restul modelelor din linie. Printre acestea se numără caracteristica Starlight care a fost extinsă, dar și tabloul de bord cu afișaje digitale. Noul model electric primește, de asemenea, o consolă de instrumente complet digitală, care este o premieră pentru Rolls-Royce.

Rolls-Royce

Spectre are o configurație cu dublu motor care alimentează ambele osii, oferindu-i tracțiune integrală. Motoarele pot produce cumulativ 577 de cai putere și 664 lb-ft de cuplu motor, ceea ce este suficient pentru a propulsa coupe-ul de aproximativ trei tone la 60 mph în 4,4 secunde. Spectre este, de asemenea, echipat cu suspensie adaptivă pentru a asigura o călătorie liniștită, izolată. Rolls-Royce nu a dezvăluit detalii despre acumulator, dar a spus că este suficient de mare pentru a oferi o autonomie de aproximativ 500 de kilometri per încărcare.

Rolls-Royce Spectre are un preț de pornire de 413.000 de dolari, ceea ce îl plasează între modelele Cullinan și Phantom și este, de asemenea, cel mai scump coupe electric din lume. Livrările noului model vor începe la sfârșitul anului viitor.

Energy Expo 10-13 octombrie