Livia Gîrboiu, director executiv al Cramei Gîrboiu: „Vă anunțăm cu mândrie că deținem titlul de «Cel mai bun producător de vin din România»”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 10-07-2023

în:

Crama Gîrboiu

O prezență nelipsită la Galele LUXURY Rich & Famous, Crama Gîrboiu este prezentă și în paginile revistei noastre, Livia fiind o mai veche prietenă a redacției. În numeroasele interviuri publicate de-a lungul ultimilor ani, ea ne-a împărtășit, de fiecare dată cu căldură, grație și profesionalism, ce înseamnă să fii viticultor, cum e să faci vin bun în România și cum este să crești profesional de la an la an. În 2023, după multe alte distincții primite, a venit și rândul celei acordate pentru „Cel mai bun producător de vin din țara noastră”. Felicitări în numele LUXURY Rich & Famous și la mai mare! Santé!

Te văd foarte fericită – care este motivul?

CRAMA GÎRBOIU, BEST PRODUCER „STILL WINE” ROMANIA LA CONCURSUL INTERNAȚIONAL BERLINER WINE TROPHY 2023! (Zâmbește fericită, după care devine iar protocolară – n.red.) Anul 2023 a adus o distincție deosebită pentru producătorul vrâncean Crama Gîrboiu, respectiv titlul de „Cel mai bun producător de vin liniștit, România”. Dintr-un total de 24 de vinuri premiate de la 13 producători români, Crama Gîrboiu a reușit să adune cel mai mare punctaj.

Crama Gîrboiu

Cine a decernat această distincție importantă?

Berliner Wine Trophy este cea mai mare competiție de vinuri din lume, aflată sub patronajul OIV (International Organisation of Vine and Wine) și UIOE (International Union of Oenologists). Anual, se înscriu în această competiție peste 14.400 de probe din 40 de țări producătoare de vin și evaluarea este riguros efectuată de un juriu format din peste 400 de experți în domeniu.

În fiecare an, în urma evaluării experților, sunt desemnate vinurile câștigătoare, vinuri care aduc prestigiu atât producătorilor, cât și țărilor de origine. Pe lângă medaliile de Aur, Mare Medalie și Argint, evaluatorii acordă premii speciale pentru cele mai bune vinuri, dar și pentru cel mai bun producător.

Ce înseamnă acest premiu pentru Crama Gîrboiu?

Este o onoare pentru noi să aducem o asemenea distincție acasă, în Vrancea. Titlul de „Cel mai bun producător român” nu este ușor de obținut, dar rezultatele se văd după o muncă asiduă de peste 17 ani, cu investiții și sacrificii deopotrivă. Dintotdeauna am afirmat că terroir-ul de la Cotești este unul unic și merită o atenție deosebită. Însă, așa cum am mai declarat chiar în paginile revistei LUXURY, nu este suficient… Natura ne oferă struguri de calitate, dar noi trebuie să culegem și să fructificăm la maximum, cât să obținem unicitate și vinuri de excepție. Cred cu tărie că la Crama Gîrboiu am găsit combinația perfectă – și țintim mai sus: ne dorim să atingem culmi noi și ne-am propus ca acest moment să fie doar începutul.

Am aflat că această distincție nu este singura obținută în această competiție. Ce alte vinuri au obținut rezultate notabile?

Sesiunea de primăvară a prestigiosului concurs Berliner Wine Trophy a premiat cele mai bune vinuri, patru fiind de la noi, producătorul vrâncean Crama Gîrboiu, respectiv: Bacanta Fetească Neagră Barrique 2018 DOC Cotești, Bacanta Merlot Barrique 2018 DOC, Constantin Ediție Aniversară 60 de ani 2018 DOC Cotești, Magma Selected Dried Berries 2019 DOC Cotești.

Crama Gîrboiu

Ce înseamnă Crama Gîrboiu pentru peisajul viticol din România?

Vrancea este un nume pe harta viticolă a țării și Crama Gîrboiu nu se dezminte de această filosofie, ci și-o asumă cu mult curaj și entuziasm. Nouă ne place să credem că în fiecare sticlă de vin care ne aparține se regăsește un mesaj de atenție și satisfacție a vinului bine făcut. Acesta este și crezul tatălui meu, Constantin Gîrboiu, fondatorul acestei crame și sufletul care duce mai departe o tradiție a locului cu rădăcini adânci și puternice.

Dacă este să amintim doar faptele, atunci Crama Gîrboiu este o afacere de familie, care deține o suprafață viticolă proprie de 170 de hectare în DOC Cotești și un combinat de vinificație modern, înființat în anul 2005, care a cumulat până în prezent peste 8,5 milioane de euro investiții.

Nu în ultimul rând, numeroasele distincții locale și internaționale obținute în ultimii ani ne arată că eforturile noastre se îndreaptă în direcția cea bună, că merită toate eforturile și sacrificiile noastre. Țin să mulțumesc în mod deosebit întregii echipe, care a dat mereu dovadă de implicare, seriozitate și, în mod esențial, de dragoste pentru vin și acest terroir. Fără ajutorul acestor oameni minunați, nu am fi putut ajunge unde suntem astăzi.

Care este următorul pas?

Avem cel puțin trei proiecte importante pentru anul acesta, dar… prefer să nu vorbesc acum despre ele, ci în curând, pe măsură ce se vor pune în mișcare și se vor materializa. Evident, vom vorbi despre ele pe larg, chiar în paginile revistei. Până atunci, vă invităm să ne descoperiți toate vinurile, dar mai ales cutiile de cadou speciale, chiar pe website-ul nostru: cramagirboiu.ro. Pentru că – așa cum am spus-o de fiecare dată – ce cadou mai potrivit decât o sticlă de vin, mai ales dacă este de colecție?…