Integrată perfect în peisajul uimitor al Insulelor Feroe, clădirea de 750 de metri pătrați a primăriei municipalității Eystur, acoperită cu verdeață, servește și ca pod peste râul din Norðragøta, un orășel aflat pe coasta estică a Insulelor Feroe, arhipelag cu autoguvernare în Atlanticul de Nord, care face parte din Danemarca. Designul futurist al primăriei din Eystur se îmbină cu priveliștea pitorească a orășelului danez, alcătuind un important punct de atracție al zonei.
Astfel, clădirea reprezintă inima orașului, unde localnicii se strâng să socializeze, creând un spațiu ce reușește să reînvie comunitatea locală. Terasele și acoperișul sunt deschise publicului, oamenii având posibilitatea să vină aici pentru un picnic și pentru a înota în râu. Eysturkommuna acoperă cinci așezări diferite, cu un total de 2.000 de locuitori. Clădirea primăriei din Eysturkommuna, proiectată de firma scandinavă Henning Larsen, constituie inclusiv o punte peste râul Eiðis, menită a conecta fizic, dar și simbolic două municipalități separate anterior în Insulele Feroe. Această zonă administrativă a fost formată prin fuziunea dintre Leirvík și Góta în anul 2009, iar de atunci, pietonii pot traversa râul folosind pasarela care este chiar acoperișul verde al clădirii. Imobilul cu un singur nivel conține spații de birouri pentru personalul primăriei, iar spațiile de întâlnire și recepția sunt aliniate de-a lungul părții laterale a clădirii, cu ferestre mari de sticlă care oferă o priveliște spectaculoasă. În același timp, sala care găzduiește camera de consiliu a orașului este una de dimensiuni mari, prezentând o deschizătură circulară de sticlă în podea, direct deasupra râului. Atât în exterior, cât și la interior, arhitecții au proiectat clădirea pentru a se integra armonios în mediul înconjurător. Exteriorul negru se potrivește perfect cu munții din apropiere, tavanele sunt prevăzute cu panouri din lemn subțire ce conferă un aspect minimalist, iar spațiile principale de întâlnire au ferestre din podea până în tavan, ce inundă încăperile cu lumină.
„Ideea conceptuală principală din spatele designului primăriei este condusă de noțiunea acestei linii care face legătura între peisaj și clădire. Cred că aceasta ar putea fi o modalitate de abordare a arhitecturii moderne din Insulele Feroe. Instituțiile de acest fel au, de obicei, un design clasic, adeseori plictisitor. Reuniunile primăriei ar fi, cu siguranță, mai interesante dacă toate sălile ar fi așa!”, spune arhitectul clădirii, Ósbjørn Jacobsen.
Tema centrală în arhitectura tradițională a Insulelor Feroe este reprezentată de linia vagă dintre natură și clădire, de faptul că privitorul întâmpină dificultăți în a-și da seama, dintr-o simplă privire, unde se termină peisajul și unde începe construcția. Astfel, clădirea primăriei din Eystur se contopește cu peisajul înconjurător, în așa fel încât aproape că se confundă cu munții semeți și impunători din jur. Mai mult decât atât, structura este eco-friendly, respectând mediul înconjurător. Nu demult, primăria din Insulele Feroe a câștigat premiul întâi la categoria Clădiri Publice, în cadrul Global Architecture and Design Awards 2018. Premiile sunt acordate de către Rethinking the Future, care celebrează arhitectura și designul ce caută soluții la schimbările climatice și care duc sustenabilitatea la un alt nivel.