Grecia și Italia recuperează artefacte antice în valoare de 2,2 milioane USD

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 03-03-2025

în: Art & Design

Grecia și Italia recuperează artefacte antice în valoare de 2,2 milioane USD

Grecia  a beneficiat de o ceremonie de repatriere care a avut loc pe 25 februarie pentru 11 artefacte grecești antice.

Procuratura Districtului Manhattan a anunțat recent recuperarea a două grupuri de artefacte antice, care vor fi returnate Greciei și Italiei. La ceremonia de repatriere  de pe 25 februarie au fost repatriate 11 artefacte grecești antice, inclusiv o figurină votivă din anii 1300-1200 î.Hr. și un relief funerar din marmură din secolele IV-III î.Hr. Alte artefacte returnate includ o statuetă elenistică a eroinei mitice Atalanta, un aryballos care înfățișează o scenă de luptă din anii 600-500 î.Hr. și un kantharos dionisiac din secolul al IV-lea î.Hr. Colecția de obiecte a fost recuperată de Procuratura Districtului Manhattan și este evaluată la aproximativ 1 milion de dolari, potrivit  unui raport al ziarul din Atena  Kathimerini.

Vestea a urmat anunțului procurorului districtual din Manhattan, Alvin L. Bragg, Jr. pe 18 februarie, dreferitor la 107 obiecte evaluate la 1,2 milioane de dolari, care vor fi trimise înapoi în Italia. Artefactele fuseseră recuperate din mai multe investigații în curs și erau legate de mai mulți contrabandisti cunoscuți de antichități, inclusiv Giacomo Medici, Giovanni Franco Becchina și Robert Hecht.

Unele dintre piesele recuperate au fost, de asemenea, legate de comerciantul  de artă din Londra Robin Symes, care a fost condamnat pentru disprețul arătat instanței și pentru că a mințit cu privire la antichitățile pe care le deținea în depozite din întreaga lume în 2005 iar altele de galeristul elvețian Herbert Cahn.

Printre cele mai notabile obiecte s-au numărat o cupă cu bandă Kylix de teracotă de la mijlocul secolului al VI-lea î.Hr., un crater cu volute din Apulia din 320-310 î.Hr. și o Patera de bronz din secolul al 4-lea î.e.n.

Comunicatul de presă spune că Kylix, un tip de ceașcă de băut „a fost găsit și excavat ilegal din situl arheologic etrusc Vulci în anii 1960, înainte de a fi scos ilegal din Italia de către dealer-ul din New York și Paris, Robert Hecht. În cele din urmă, a fost achiziționat de Muzeul Metropolitan de Artă în 2017, unde a rămas până când a fost confiscat de către Unitatea de Trafic de Antichități (UAT) a biroului. Krater. O vază de teracotă dintr-o colonie greacă din sudul Italiei, ar fi fost traficată de Almagia în New York și vândută unei galerii din Manhattan înainte de 1987. ATU a recuperat-o dintr-o colecție privată anul trecut. Vasul de patera a fost scos clandestin din Italia de traficantul de antichități condamnat Gianfranco Becchina și a ajuns la comerciantul de antichități din New York, Mathias Komor, și a fost vândut proprietarului actual înainte de a fi sechestrat și de ATU la începutul acestui an.

Anunțul mai menționa că Edoardo Almagià a fost și el acuzat și a făcut obiectul unui mandat de arestare. Pe 24 februarie, Muzeul Metropolitan de Artă a anunțat, de asemenea, că va returna Greciei un cap de bronz din secolul al VII-lea donat de un fost șef de administrator, în urma unei revizuiri interne a documentelor sale de proveniență.

Cercetătorii muzeului au ajuns la concluzia că probabil a fost scos ilegal din Muzeul de Arheologie din Olympia în anii 1930, deși detaliile privind îndepărtarea nu sunt cunoscute. Sperăm ca și Coiful de la Coțofenești și brățările dacice furate din Olanda vor fi recuperate și restituite României.