Recomandare: Aventura portretului poetului Tristan Tzara la Muzeul Național de Artă al României

Scris de Luxury
Publicat la data de: 21-01-2020

în: Art & Design

poetului

Dispariția portretului poetului avangardist Tristan Tzara este subiectul unei mini expoziții găzduite de către Muzeul Național de Artă al Românei până pe 31 ianuarie 2020.

Expoziția documentează procesul de descoperire al tabloului care a fost pictat de M.H. Maxy în 1924 și publicat în revista „Contemporanul” în același an.

„Intrigată de unele detalii ale lucrării, curatorul Monica Enache a pornit cercetarea de la presupunerea că Portretul lui Tristan Tzara aflat la MNAR a fost pictat peste lucrarea din 1924. Cu concursul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000 s-a realizat o excelentă analiză cu raze X a picturii, care a permis confirmarea ipotezei.

În cadrul expoziției, publicul poate studia atât Portretul lui Tristan Tzara, cât și imagini ale picturii, realizate în lumină razantă și fluorescentă, alături de radiografii, toate probând prezența portretului interbelic dedesubtul celui pe care îl poate admira astăzi în colecțiile MNAR”, se arată în descrierea expoziției.

Curatorul expoziției găzduite la Sala de grafică a Galeriei de Artă Românească Modernă este Monica Enache.