Armele de vânătoare marca Purdey & Sons, preferatele Familiei Regale Britanice

Scris de Luxury
Publicat la data de: 30-01-2014

în:

4037 Group shot in courtyard
Colecționarii sunt cei mai în măsură de a recunoaște un obiect de calitate și cu o  adevărată valoare. De aceea nici unul nu se dă înapoi când este vorba despre puștile de vânătoare realizate de firma James Purdey & Sons, unul dintre cele mai vechi brand-uri din lume, recunoscut internațional pentru calitate, inovație și excelență de aproape două sute de ani.

Fondatorul, James Purdey, și-a împlinit cei șapte ani de ucenicie în domeniul fabricării puștilor în anul 1805, lucrând pentru Joseph Manton, cel mai bun fabricant al Londrei la acea vreme, înainte de a-și deschide propria afacere în 1814. Chiar de la început scopul lui James Purdey a fost acela de a construi numai arme de cea mai înaltă calitate. Iar ca și urmare a produselor impecabile pe care acesta le comercializa, printre clienții fideli se enumerau și Regina Victoria, fiul ei, Prințul de Wales, devenit mai târziu Regele Edward al VII, precum și monarhii britanici.

Purdey Sporter

În anul 1826, James Purdey a preluat sediul lui Manton de pe Oxford Street, unde acesta și-a petrecut anii de ucenicie, devenind astfel sediul oficial Purdey & Sons timp de 56 de ani, până la succesiunea fiului acestuia în 1858, care a simțit nevoia de expansiune, de un spațiu mai mare pentru construirea unei noi fabrici, a birourilor și showroom-uri în apropiere de Mayfair. Acest ultim sediu s-a deschis în 1882, la intersecția străzii Audley cu Mount, unde mai poate fi găsit și astăzi, păstrând încă vie tradiția generațiilor care au trecut.

De-a lungul vieții sale, fiul lui James Purdey, a contribuit la schimbarea și dezvoltarea rapidă a proiectării puștilor. Acesta a fost întotdeauna în fruntea progreselor, în evoluția design-ului și a fabricării armelor, scoțând brevete pentru inovațiile sale tehnice, dintre care multe au fost adoptate și de către alte companii.

Purdey 410 gun

Treizeci de meștesugari instruiți fabricau în fiecare an între 70 și 80 de puști de cea mai înaltă calitate și de o precizie impecabilă. Chiar dacă de-a lungul ultimilor zece ani Purdey a investit mult în tehnologia digitală, iar acest lucru a permis îmbunătățiri semnificative în domeniul calității și a productivității, acesta nu a  compromis sub nici un fel abilitățile și arta tradițională a unui meșter.

Design-ul pentru armele sportive a avansat rapid între anii 1820 și 1880, dar ce a rămas neschimbat de-a lungul istoriei familiei Purdey și a companiei lor este pasiunea pentru perfecțiune și precizie, precum și căutarea interminabilă pentru inovație. Acestea sunt calitățile care reprezintă inima eleganței excepționale, a performanței și a longevității atribuite armelor Purdey, fapt ce crește și menține reputația firmei.

4622 Shooting on moor

Comandarea unei puști, construită după cerințele și măsurătorile clientului, este o experiență specială, precum și o parte premiată din gama de servicii personalizate oferită de aceștia. Persoanele interesate vin cu cerințe individuale, iar personalul experimentat le este alături pentru a le oferi cea mai bună combinație a calibrului armei, precum și alte detalii ținând cont de tipul de sport practicat. De aceea este recomandată, pe cât posibil, o vizită la terenul special amenajat pentru tir cu scopul de a testa armele de probă. Astfel măsurătorile sunt facute în timpul împușcăturilor, precum și crearea unor costume speciale pentru acest tip de sport, care sporesc considerabil abilitățile trăgătorului.

Fiecare armă creată de Purdey este unică prin design-ul gravurii decorative, acesta finnd un semn distinctiv care datează din primele zile ale începerii fabricării armelor, dar în ultimii 50 de ani gravura s-a transformat într-o formă de artă recunoscută internațional, cu gravori individuali atingând faima, operele lor devenind foarte prețioase și căutate de colecționari.

5501 Gun cleaning kit

Fabricanții de arme au folosit inițial modele relativ simple pentru a-și decora puștile, reprezentând și diferența de calitate și preț. Gravura necesită o îndemânare deosebită și măiestrie, care necesită mult timp, iar costurile sunt pe măsură, astfel încât cu cât e gravura mai elaborată cu atât mai scumpă este și arma.

După cel de-al doilea Război Mondial, odată cu sosirea pe scena londoneză a colecționarilor internaționali, în special aceia din Statele Unite, întreaga lume care ținea de gravură și fabricarea puștilor a fost revoluționată. O nouă piață pentru persoane înstărite care cunoșteau foarte bine ceea ce-și doreau și care erau într-o veșnică competiție. Ei au fost de fapt cei care au încurajat și ocuparea locurilor de muncă pentru artiștii talentați în gravură, iar odată cu acest pas fabricanții de arme au răspuns cerințelor, astfel creând o afacere înfloritoare.

În momentul de față sunt mulți gravori de specialitate în lume, în special în Marea Britanie și în restul Europei, producând design-uri extraordinare pe majoritatea armelor de calitate, transformând astfel fiecare piesă într-un obiect de artă, iar gravorii experimentați sunt atât de apreciați încât au o listă de așteptare de câțiva ani pentru crearea unei gravuri personalizate.

www.purdey.com