Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 07-02-2025

în: Aviație

Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Modelul XB-1 de la Boom a atins Mach 1,112, sau 860,9 mph, după 10 ani de planificare și un an de teste de zbor. Următorul pas: avionul de afaceri supersonic Overture. Boom Supersonic a atins o piatră de hotar ieri, când avionul său experimental XB-1 a depășit Mach 1.0, viteza sunetului, cu Mach 1,122 sau 860,87 mph. Evenimentul a avut loc deasupra deșertului Mohave, aceeași locație în care legendarul aviator Chuck Yeager a spart bariera sunetului pentru prima dată în 1947. Zborul de la finalul lunii ianuarie a fost numărul 11 dintre zborurile de testare pilotate de piloții de pe XB-1, zboruri care au început în martie anul trecut.

Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Iar testul reprezintă, de asemenea, punctul culminant al numeroșilor anil de muncă pentru Boom, care și-a început activitatea în 2014 și, împotriva multor sceptici din industrie, a devenit prima companie independentă din SUA, care s-a alăturat clubului supersonic. Ultimul avion supersonic civil a fost Concorde, care a zburat din 1969 până în 2003.

„Zborul supersonic al lui XB-1 demonstrează că tehnologia pentru acest tip de deplasare a pasagerilor a sosit”, a spus fondatorul Boom, Blake Scholl. „O grupă mică de ingineri talentați și dedicați a realizat ceea ce anterior a avut nevoie de guverne favorabile și de miliarde de dolari”. Boom nu a primit granturi de la niciun program militar american, pe care unii concurenți le-au considerat esențiale pentru a demara un program supersonic.

Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Tristan „Geppetto” Brandenburg, pilot-șef de testare al lui Boom și fost pilot de test al Marinei, a efectuat zborul cu optimism. A urmat un protocol care și-a extins modul de zbor la viteze subsonice, transonice și apoi supersonice. A fost escortat de două foste avioane de luptă pe care Boom le folosește pentru a monitoriza XB-1 în timpul zborurilor de testare.

Blake Scholl a declarat că următorul pas este extinderea tehnologiei utilizate pe XB-1 pentru avionul supersonic al lui Boom numit Overture. „Scopul nostru final este să aducem tuturor beneficiile zborului supersonic”, a adăugat acesta.

Overture este o aeronavă comercială mult mai mare, mai complicată, proiectată să zboare la Mach 1,7 și să transporte între 64 și 80 de pasageri. Boom anticipează că primele Overture comerciale vor lua zborul în 2029. A început construcția unei unități de producție în Carolina de Nord și a primit 130 de comenzi și precomenzi de la American Airlines, United Airlines și Japan Airlines.

Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Oficialii Boom declară că, la scară, ar trebui să poată produce 66 de modele Overture pe an. Dar acesta este încă doar un plan de afaceri despre care mulți experți în aviație cred că este  nerealist, invocând faptul că această companie a fost forțată să-și construiască propriile motoare supersonice, după ce marii producători de motoare de aviație au refuzat proiectul.

Boom, jetul supersonic XB-1, tocmai a spart bariera sunetului

Ca platformă de testare, XB-1 încearcă mai multe tehnologii care vor fi aplicate la aeronava Overture, mult mai mare și mai complicată. Acestea includ un sistem de viziune cu realitate augmentată, care ajută pilotul să vadă pista la decolare și aterizare, și aerodinamică optimizată digital, referindu-se la forma corpului și aripilor pentru cea mai mare stabilitate la viteze supersonice. Aeronava este realizată aproape în întregime din materiale compozite de carbon, ceea ce a permis designerilor să o modeleze mai ușor. Compania va continua testarea XB-1 până la atingerea unor rezultate satisfăcătoare. Sperăm să putem zbura și noi în curând la viteze supersonice, un deziderat înalt pentru industria aeronautică din zilele noastre.