Malvina Cservenschi

Jewelry Designer & Owner at Malvensky

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Sunt într-un proces continuu de dezvoltare şi de adaptare la viaţa de antreprenoriat. Fie că învăţ de la bărbaţi sau de la femei, cert este că pun mare preţ pe a învăţa prin observaţie, prin citire, prin ascultare. De la bărbaţi putem prelua cu uşurinţă hotărârea şi concentrarea în situaţii-cheie, să nu ne abatem de la drumul şi obiectivele noastre şi multe altele. Dar în egală măsură, atuurile femeii, de a comunica empatic şi de a colabora spre un țel comun, sunt vitale în business. Deci, la sfârşitul zilei, avem de învăţat tot timpul unul de la celălalt – important este să vrem şi să acordăm atenţie în jurul nostru.

Admir atuurile „bărbăteşti” în contexte de business sau de viaţă, dar ştiu sigur că una fără alta – ca forţa fără empatie, informaţie fără conectare, decizii fără suflet – nu funcţionează. Eu cred tot mai mult că ne îndreptăm spre lumea în care diferenţele stau în ceea ce avem de oferit şi nu în genul feminin sau masculin.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Da, avem întotdeauna mai multe lucruri de gestionat. Deşi nu sunt mamă, în fiecare săptămână agenda mea cuprinde muncă de creaţie, întâlniri de afaceri, întâlniri sau chiar zile întregi petrecute cu cele două fetiţe de la centru, Dănuţa şi Andreea, de care am grijă ca o mamă adoptivă, întâlniri cu business coach-ul meu, Dana Maria, întâlniri cu echipa şi, bineînţeles, iubitul meu şi prietenii mei care îmi întregesc viaţa şi pe care îi preţuiesc. Dar sunt convinsă că agenda mea nu e cu nimic diferită faţă de agenda oricui altcuiva. Diferenţa stă în cum alegi să te organizezi, să prioritizezi şi să nu uiţi ce este cu adevărat important pentru tine.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Atât capacităţile, cât şi puterea fiecăruia ţin de voinţă, deschiderea la învăţare şi de cine alegi să te înconjori …mai mult decât de sexul feminin sau masculin. Astăzi avem posibilitatea, ca femei, să dezvoltăm o afacere, să ne dezvoltăm, să fim mereu mai bune dacă ne dorim cu adevărat. Cred că sunt oameni mai slabi şi oameni mai puternici, dar sigur nu ţine de gen. Într-adevăr, femeia este caracterizată de mai multă sensibilitate, dăruire şi înclinaţie către frumos. Sunt atuuri extraordinare, care ne fac cu atât mai puternice. Dar cât de slab sau puternic eşti, nu ţine de sex, ci de personalitatea şi conjunctura fiecăruia. Dacă ar fi să mă gândesc la momentele mele de slăbiciune, cât şi la cele în care am fost în formă maximă, puternică, hotărâtă… toate au legătură cu felul meu de a fi, cu ceea ce înţelegeam la acel moment şi cu ceea ce mi-a dictat atunci intuiţia.