Andreea Raicu

Life Entrepreneur

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Atât femeile, cât şi bărbaţii au atribute specifice şi pentru un echilibru perfect este de dorit ca fiecare să se bucure de ele şi, de ce nu, să şi profite de ele. Atributele femeilor sunt intuiţia, capacitatea de comunicare, inteligenţa emoţională, blândeţea, vulnerabilitatea şi capacitatea de a fi receptive. Pe când ale bărbaţilor sunt hotărârea, inteligenţa, puterea, anduranţa și capacitatea de a da.

Nu spun că atât bărbaţii, cât şi femeile nu deţin calităţile sexului opus, ci doar am ţinut să evidenţiez ce este specific fiecăruia. În societatea noastră, femeile tind să uite care sunt atributele care le definesc şi uită să fie femei, transformându-se în nişte oameni de afaceri foarte duri. În cazul meu, pasul pe care l-am făcut în 2012 spre zona de business a venit natural, după 20 de ani în care am observat cu atenţie, din interior, mecanismele care pun în mişcare business-urile din zona de lifestyle. De-a lungul timpului, am avut mentori atât bărbați, cât şi femei şi am observat că toţi cei care conduceau business-uri de succes în acest domeniu, dar şi în altele conexe, aveau câteva caracteristici comune: pasiune, curiozitate continuă, hotărâre.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Pasiunea cu care te implici şi echilibrul sunt, din punctul meu de vedere, lucrurile fără de care nu poţi avea o viaţă armonioasă.

Pentru mine, mindfulness-ul a fost şi este pilonul de susţinere. Ştiam deja în ce lume urma să intru, îmi făcusem deja un set de principii de bază pe care urma să le respect în momentul în care ajungeam să fiu antreprenoare, eram entuziasmată şi hotărâtă să reuşesc, dar mi-am dat seama rapid că nu trebuie să mă las dusă de valul începutului, de ritmul alert în care se desfăşoară lucrurile, ci să îmi caut o ancoră. Mindfulness-ul şi meditaţia au fost şi continuă să fie ancora mea.

În plus, cele două au devenit între timp o nouă direcţie de business. Cred foarte mult că pasiunile pot pune bazele unor business-uri personale şi exact acesta este şi mesajul pe care îl transmit mereu atât cititoarelor andreearaicu.ro, cât şi participantelor la conferinţele „Trăieşte frumos” pe care le organizez în fiecare lună.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Nu au nevoie de o replică, exemplele vorbesc de la sine – Marie Curie sau Hillary Clinton, Simona Halep, Emma Watson sau, de ce să nu recunoaştem, mama fiecăruia dintre noi.