Ana-Maria Morodan

Fashion & Lifestyle Blogger
Founder of Anamorodan.com & Morodan Shop

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Mi se pare foarte important să furăm, pardon, pastișăm coolness-ul (aka „neimplicarea afectivă”) şi gândirea strategică pe care le au domniile lor atunci când vine vorba de business. Sau, ca să nu extrapolez, asta mi-e mie util în toate colaborările pe care le am cu oameni de business bărbați. Asta caut să împrumut din viziunea lor, aici simţ că… nu simţ bine. 

Dar să nu uităm că noi suntem (da, aici stau bine) maestrele relaţionării cu sufletul, ale empatiei şi intuiţiei, fără de care lumea afacerilor ar fi ca Morodan fără șipcă (zâmbește – n.red.).

Până la urmă, în business e ca în dragoste: complementaritatea e cea mai valoroasă, orgoliile, de multe ori, sunt perdante şi armonia generează poveşti pe termen lung, nu?
Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?

Eh, „văzând și făcând” strategy. Cred că raţionalul e „overrated”, că e nevoie să ne cultivăm mult mai mult instinctul şi să acţionăm dincolo de obiective impuse în strategii ample, în arii mari de timp. Mi se pare „gândirea țintită”, cu suflet, mult mai eficientă, mai ales dacă vine la pachet elegant cu asumarea.

Nu ne obligă nimeni să stăm într-un picior pe sârmă, deasupra prăpastiei. E o chestiune de alegere întotdeauna, nu? 
Eu, par exemple, m-am decis că vreau să mă concentrez exclusiv pe carieră. Mi-am asumat decizia, sunt perfect împăcată cu ideea că nu aş putea să fiu o mamă perfectă (în niciun caz acum; niciodată nu am fost bună la multitasking cu performanţă), prin urmare, deocamdată, nici nu-mi doresc copii. Dacă la anul mi se pare că ce visam în 2016 e passé, schimb focusul, refac strategia şi, cu bucurie, înainte!

Aşadar, cred în forţa lui „ori/ori” şi mai puţin în legenda lui „și/și”.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
„Slabă? Noa, mulțumesc! Niciodată nu mă satur de acest compliment. Mă duc să-mi cumpăr some junk food.” 

Cred că mi-ar veni greu să găsesc o replică înțeleaptă pentru o astfel de ipoteză… Asta îmi amintește de un party, când un tip mi-a spus, cică plin de umor: „nu trebuie să bei gin ca să fii simpatică”; i-am răspuns sec, ca ginul: „beau gin ca să mi se pară că ești tu simpatic”. Sunt mândră de momentul ăla (replica cred că am auzit-o pe undeva și am adaptat-o, dar a picat splendid) și proud că nu am fost deloc înțeleaptă.

Sincer? Nu cred că în 2016 îndrăznește cineva să aibă o astfel de opinie, atât de passé. Dacă o gândește, nu o exprimă public, dar chiar cred că „male feminism-ul” e foarte cool și îl regăsesc cu bucurie în jurul meu, la bărbații cu care lucrez și pe care îi ador; toți tipii de bon ton din oraș (și nu sunt puțini) nu ar gândi niciodată atât de retrograd.

In gentlemen I trust.