Brie de Meaux AOC

Scris de Luxury
Publicat la data de: 26-05-2014

în:

Brie de Melun2

După ce a gustat din această varietate, aflat în compania unui episcop, Charlemagne a cerut ca anual să fie trimise două caruri cu brânză Brie către Aachen. Istoria mai oferă exemple de monarhi ce au apreciat brânza de Brie, între care Charles de Orleans sau Henry al IV-lea. Se spune că înainte de a fi închis, Louis al XVI-lea ar fi cerut o singură bucată de Brie.

În timpul unui turneu organizat de ministrul francez Charles-Maurice de Talleyrand Perigord în cadrul Congresului de la Viena din 1814, Prințul von Metternich a lăudat specialitata, numind-o “regele brânzei”.

Pentru această specialitate artizanală realizată în departamentele Seine-et-Marne, Loiret, Meuse, Aube, Marne, Haute-Marne și Yonne din regiunea franceză Brie sunt necesare 25 litri de lapte nepasteurizat ce vor fermenta 16 ore, fiind lăsați apoi o oră într-un vas pentru închegare. După o perioadă de maturare ce variază între 6 și 8 săptămâni rezultă o brânză moale, cu un interior cremos galben, având un conținut de 45% grăsime.

Varietatea de brânză, asociată orașului Meaux din regiunea Brie se bucură de protecția normelor Appelation d’Origine Controlee încă din 1980.

Galerie Foto