Giulia Nahmany

Actress, Author, Producer and entrepreneur

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Gail Evans m-a făcut și pe mine foarte curioasă, a ciulit urechile mai ales fațeta mea de femeie de business și am comandat acum ceva timp cartea ei, un bestseller în Statele Unite, mai ales în mediul de afaceri și corporate. Însă recunosc, încă nu am apucat să o citesc, ocupată fiind până peste cap cu propria mea carte, doar am răsfoit-o. La mine, trebuie să admit, lucrurile sunt un pic altfel, mă simt 100% femeie și de obicei acționez ca o femeie, nu numai înving ca una – așadar, eu și Gail pornim din start de pe poziții diferite legate de eternul subiect femei – bărbați.

Cred că o femeie nu ar trebui să invidieze bărbații și nici să-și dorească să-i copieze. Poate pentru faptul că nu sunt o feministă ori poate pentru că sunt fericită cu cine sunt și, mai ales, fericită că m-am născut femeie. Așa că, neputând fi decât ceea ce sunt, „I play like a woman”, nu numai câștig „like one”. Și în mod sigur n-aș renunța la nimic din sensibilitatea și romantismul feminin (sensibilitate și romantism care există și în sângele bărbaților, să nu le negăm asta). Poate că de la bărbați ar trebui să împrumutăm – dar nu pe termen lung și nu înaintea dorințelor inimilor noastre – acel soi de hotărâre specifică lor, acea dedicare pentru reușită, acea ambiție de a pune pâinea pe masa familiei. Însă n-ar trebui ca succesul să întunece mințile niciunei femei și, indiferent de carieră, nu ar trebui să uităm de menirea sexului nostru: să devenim mame, să fim soții, să rămânem sănătoase și frumoase, să ne educăm copiii așa cum se cuvine, să ne dorim și să ne întemeiem o familie pe lângă mult visatul succes profesional.

Subiectul e generos, ca întotdeauna când este vorba despre femei și bărbați, e complicat și plin de capcane. Eu prefer să-mi păstrez luciditatea și bucuria de a mă fi născut femeie, indiferent că este vorba de succes profesional sau personal, de iubire, de durere, de împlinire. Iar pentru balanța socială care stă mai mult înclinată înspre bărbați în detrimentul femeilor, aici mai are de lucrat societatea. Adică noi toți, femei și bărbați deopotrivă. Progresele se văd, există, având în vedere că femeile s-au luptat pentru drepturile lor timp de secole și au început să înregistreze victorii abia acum aproximativ o sută de ani.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
În opinia mea, strategia câștigătoare a unei femei este aceea de a nu uita niciodată că este femeie. Și să rămână mereu așa. Să nu scape din vedere, luată de valul unor libertăți iluzorii, că doar ea poate da naștere copiilor (carieră pot face și bărbații, dar nu și să poarte un copil în pântece), doar ea are puterea necesară de a ține familia în picioare, ba chiar și forța de a motiva un bărbat. Femeia educă mai mult decât bărbatul, femeia e mult mai echilibrată, este intuitivă și are o putere de sacrificiu de nebănuit.

Femeia ar trebui să-și scoată la lumină toate armele sale naturale, chiar dacă societatea tinde lejer către uniformizarea celor două sexe. Pentru că i-au fost dăruite tocmai pentru a putea fi egala bărbatului, într-un echilibru perfect. Femeia trebuie să fie îndrăzneață, conștientă de forța sa, de inteligența sa, de capacitatea sa de a se adapta la nou, fără ca asta să însemne neapărat renunțarea la ceea ce e vechi, dar bun. Femeia nu e cu nimic mai prejos ca bărbatul, repet, sunt parteneri egali, fiecare se sprijină pe celălalt, iar împreună compun un întreg.

Singura strategie câștigătoare este să fie femeie. Și să nu uite asta niciodată, indiferent de vârsta sa.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Cea mai la îndemână și cea mai uzitată ar fi că „în spatele unui bărbat de succes se află întotdeauna o femeie puternică”. Dar nu sunt 100% convinsă că este vorba doar despre „împunsături” între cele două sexe și atât, ci este cu mult mai mult. Cea mai înțeleaptă replică ar fi că am fost creați să fim egali și că doar așa, întregul, format dintr-o femeie și un bărbat, are sens. Un întreg nu poate fi dezechilibrat, nu poate avea părți slabe și părți de forță, cele două jumătăți trebuie să fie perfect egale, numai așa se pot armoniza și pot cuceri lumea. Viața.