Dr. Delia Thiess

Dr. Delia Thiess

Owner at Beauty Case STUDIO

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Pledez mai degrabă pentru „Play like a woman, win like a woman” sau, de fapt, „Play like yourself, win like yourself”, strategie pe care personal o înțeleg ca un echilibru și, mai ales, ca o atitudine onestă, în care evoluăm printr-o luptă uniformă structurii noastre interioare, fiindcă indiferent cum am discerne comportamente, trăsături și direcții de acțiune și cărui gen, mediu sau grup de vârstă le-am atribui, în final, esențial este ca drumul nostru, chiar respectând moralitatea, să nu se abată de la propria noastră construcție și să rămână relevant parcursului nostru.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Agitația legată de vizualizarea presiunii de a jongla cu mai multe roluri ca o consecință a haosului societății moderne mi se pare că poate stârni un zâmbet. Dacă privim încă din Preistorie, fie că studiem viețile și îndatoririle reginelor, cu rigorile rangului și chiar maturitatea impusă de perioadele de regență, sau soarta unei sărmane gospodine de rând, a cărei preocupare nu se limita sub nicio formă la îngrijirea copiilor, ci obliga la fel de fel de munci istovitoare, de la cultivarea pământului la tăierea lemnelor, vom vedea că această abilitate nu doar de a aborda, ci – concret dovedit – de a stăpâni mai multe planuri este adânc înrădăcinată în conștiința și în structura cognitivă, morală, emoțională și spirituală a femeii. Acest curaj, această maturitate și această rațiune ne caracterizează, abilitatea aceasta ne e instinctivă și intuitivă! Și tocmai fiindcă ne este firească, iar forțarea naturaleței întotdeauna generează un fiasco, văd lupta pe mai multe fronturi ca o strategie greșită, ambiția neponderată și perfecționismul purtându-ne mereu spre lecția alegerii. Cât timp avem înțelepciunea de a înțelege gestionarea timpului, a propriei autoexigențe și a așteptărilor, putem reuși!

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Nu militez pentru superioritatea unui sex sau slăbiciunea altuia, mai ales când poziționarea pertinentă este cea de egalitate prin diferențe. De asemenea, realitatea ne dovedește că, în orice plan în care alunecăm în panta generalizării, înțelegem din ce în ce mai puțin din lumea înconjurătoare, fiecare exemplu ce ne anulează vreo prejudecată aruncându-ne în confuzia care inevitabil ne poartă spre contestarea încrederii în propriile abilități de a discerne viața. Privim spre individ, evaluăm și apreciem, iar concluziile – fie ele mai mult sau mai puțin flatante – nu le raportăm a priori la nicio altă judecată ulterioară.