Anca Serea

News anchor & Mommy

„Play like a man, win like a woman”. Care ar fi viziunea ta asupra acestui echilibru, ce trăsături ar fi de împrumutat de la un bărbat și ce atribute proprii feminității ar fi de cultivat și evidențiat?
Cred cu sinceritate că noi, femeile, avem o serie de atribute de necontestat și, de asemenea, îmi place să cred că „lupta între sexe” trebuie să ne ajute să acceptăm cât de diferiți structural suntem! Nu trăiesc cu prejudecăți despre rolul bărbaților versus cel al femeilor, ci mai degrabă cu speranța că emanciparea noastră ca societate va aduce cu ea respectarea ambelor roluri în mod egal. Lupta noastră pe mai multe fronturi depinde de fiecare în parte, ține de stereotipuri impuse, iar în cazul meu, am învățat să trăiesc în echilibru și pace cu ceilalți (indiferent de sex), să mă bucur de fiecare zi așa cum este ea, fără a fi într-o competiție permanentă cu o miză de neatins! Important pentru fiecare dintre noi este să ne respectăm pe noi înșine și, oricât de dificil ar fi, să reușim de fiecare dată cu zâmbetul pe buze să reacționăm ferm la toate provocările societății.

Cu toate impedimentele de care ne mai lovim și în ziua de astăzi, nu putem nega faptul că femeia a avut o evoluție constantă de-a lungul timpului și a ajuns din anumite puncte de vedere egală cu bărbatul. Cu toate că, probabil, vor mai trece multe secole până ce bărbații vor accepta la nivel global egalitatea dintre ei și soțiile lor, trebuie să recunoaștem că, în general, în majoritatea societăților evoluate mentalitatea s-a schimbat radical.

Femeia e obligată la o luptă pe mai multe fronturi. Care ar fi strategia prin care ea poate ieși învingătoare în toate rolurile în care o întâlnim în societatea modernă, de la cel de mamă la cel de profesionist într-o carieră?
Nu știu dacă putem să vorbim despre strategii, ci mai degrabă despre niște principii și despre ceea ce ne dorim cu adevărat de la viață – și de la care nu ar trebui să ne abatem, iar personal nu sunt într-o competiție cu reprezentanții sexului puternic, așa că mai puțin contează cine este învingător! Sunt convinsă că indiferent de mediul din care facem parte, de pasiunile noastre, de scopurile pe care le avem, prefer varianta în care femeia este completată de bărbat și viceversa, iar o așa-zisă „luptă” este una câștigătoare pentru amândoi.

Care ar fi cea mai înțeleaptă replică adusă celor ce contestă capacitățile unei femei, considerând-o a fi încă sexul slab?
Celor care contestă capacitățile unei femei le-aș da o replică celebră, și anume că „o femeie puternică nu face flotări, ci depășește obstacole la fiecare secundă!”. Le-aș spune că, din punct de vedere biologic, femeile sunt diferite de bărbați tocmai pentru a se completa reciproc într-o uniune și conviețuire perfectă, dar nu știu exact cine a pus semnul egalității între diferență și inferioritate. Cine a hotărât că bărbații sunt sexul tare și femeile cel slab și cum au ajuns femeile să lupte pentru a-și câștiga niște drepturi cu care, de altfel, s-au născut?

Așadar, întrebarea „Sunt femeile sexul slab?” pare a-și fi găsit răspunsul! Se spune că „în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie”. Să fie acesta motivul pentru care avem atât de puține personaje istorice feminine marcante – ca Ioana D’Arc, Cleopatra, Marie Curie? Să fie pentru că ele au preferat să stea în umbra istoriei și să își ajute bărbatul ales? Se pare că,
într-adevăr, aici stă cheia puterii, dar și a slăbiciunii femeii: ea preferă să stea în umbra bărbatului (sau prefera până de curând), să îl susțină și să îi dea putere acestuia! Aici este de fapt și forța, și slăbiciunea femeii – ea are nevoie de un bărbat lângă ea. Iar când îl găsește pe cel potrivit, îi va transfera lui toată forța și aptitudinile sale. Sau nu?…