Chirurgia toracică video-asistată – la Metropolitan Hospital

Scris de Luxury
Publicat la data de: 14-11-2016

în: Beauty

img_9003

Chirurgia toracică video-asistată (VATS) reprezintă un mod diferit de abordare a chirurgiei toracice, abordare în care manevrele efectuate îi produc pacientului o agresiune mult mai mică în comparaţie cu intervenţiile clasice care se adresează aceloraşi afecţiuni. Procedura se bazează pe faptul că nu mai este necesară o vizualizare directă a cavităţii toracice, aceasta fiind inspectată cu ajutorul unor instrumente optice speciale, de mici dimensiuni, care pot fi introduse prin orificii foarte mici.

Cele mai multe intervenţii chirurgicale clasice se efectuează prin depărtarea coastelor, cu ajutorul unui depărtător mecanic special, care se introduce între două coaste. Depărtarea trebuie să fie suficient de mare încât instrumentele de chirurgie deschisă sau mâinile chirurgului să aibă acces în cavitate, ceea ce face ca, de multe ori, să se ajungă la incizii la nivelul pielii de 15 – 25 centimetri. La nivelul muşchilor intercostali, disecţia depăşeşte lungimea inciziei de la nivelul pielii, dar şi la nivelul pleurei parietale, care tapetează pe interior cutia toracică. Depărtarea coastelor se soldează de multe ori cu fracturi costale, leziuni la nivelul vaselor de sânge intercostale și la nivelul nervilor intercostali, leziuni ce pot genera dureri luni de zile post-operator. Nu este nimic greşit în asta. Sunt complicaţii posibile, chiar minore, luând în considerare anvergura intervenţiilor din chirurgia toracică. Cu toate acestea, evoluţia tehnicii a făcut ca intervenţiile chirurgicale de anvergură să poată fi efectuate minim invaziv.

img_9016

În chirurgia toracică video-asistată, depărtarea coastelor nu mai este necesară, şi nici disecţia muşchilor intercostali pe lungimi mari. Se practică doar incizii mici (1,5 – 2 până la 4 – 5 centimetri, în funcţie de intervenţie), prin care se introduce o cameră video special concepută (video-toracoscop), cu ajutorul căreia chirurgul vizualizează cavitatea toracică şi desfăşurarea intervenţiei chirurgicale, precum şi instrumentele chirurgicale adaptate acestei abordări, cu care se execută manevrele.

Datorită acestei minime agresiuni, pacientul resimte o serie de avantaje:

  • Durerea post-operatorie este semnificativ mai mică datorită inciziei mult mai mici şi lipsei depărtătorului costal. Muşchii nu mai sunt secţionaţi pe o suprafaţă mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice.
  • Datorită lipsei durerii, pacientul respiră mult mai bine în post-operator. Acest lucru îl ajută să elimine eficient secreţiile pulmonare şi să aibă o saturaţie optimă a oxigenului în sânge.
  • Folosirea instrumentarului specific, a staplerelor mecanice şi a electrochirurgiei avansate face ca rata complicaţiilor intra- şi post-operatorii să fie foarte mică. Datorită lipsei sângerărilor şi a pierderilor aeriene din plămân, drenajul pleural este suprimat la 24/48 de ore post-operator.
  • Agresiunea minimă şi evoluţia favorabilă în post-operator ajută sistemul imunitar să lupte mult mai eficient în favoarea pacientului.
  • Toate acestea de mai sus duc la o recuperare mult mai rapidă a pacientului şi la un mai bun răspuns la tratamentele ulterioare.
  • Nu în ultimul rând, dimensiunea redusă a inciziilor aduce un mare avantaj estetic.

Abordul video-asistat poate fi practicat în aproape toate afecţiunile accesibile prin chirurgie toracică deschisă, de la intervenţii de diagnostic la cele curative şi paleative, limitele fiind de cele mai multe ori date de stadiul afecţiunii. De exemplu, dacă în cazul nodulilor pulmonari de mici dimensiuni sau al tumorilor pulmonare în stadii incipiente, chirurgia toracică video-asistată este ideală, aceasta nu mai poate fi practicată în siguranţă în cazul tumorilor pulmonare ce depăşesc șapte centimetri în diametru sau în cazul tumorilor ce invadează mediastinul, din cauza faptului că în aceste cazuri este nevoie de un abord mult mai larg. De aceea este foarte important să efectuăm controale medicale periodice la medicul de familie sau medicul specialist, în funcţie de caz, şi dacă suntem diagnosticaţi cu o afecţiune toracică, să consultăm în cel mai scurt timp posibil şi un medic de chirurgie toracică.

În cadrul Metropolitan Hospital se efectuează cu succes intervenţii chirurgicale video-asistate de diagnostic (biopsii pleurale, biopsii pulmonare, biopsii mediastinale), precum şi intervenţii chirurgicale curative şi paleative (rezecții pulmonare, pleurale, mediastinale, pleurodeză chimică toracoscopică, drenaje pleurale cronice etc.). Media zilelor de spitalizare este de două zile în cazul intervenţiilor chirurgicale toracice efectuate în spital prin abordul video-asistat.

Dr. Felix Dobriţoiu,
Medic specialist chirurgie toracică
Metropolitan Hospital

img_8041