Miele

Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spirituale

Scris de Mihaela Burcea
Publicat la data de: 27-10-2016

în: It happend
Gala Brancoveanu 2467 e1477561339209 - Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spirituale

 

Distincțiile care încununează reprezentanții cei mai de seamă pentru 7 domenii din cultura română s-au decernat pentru a treia oară, pe covorul roșu din curtea Palatului Mogoșoaia. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești a găzduit omagiul pe care Fundația Alexandrion începe să îl transforme într-o tradiție anuală.

Nawaf Salameh, Președintele fundației remarca faptul că „premierea în chiar Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia a celor mai de seamă cărturari și artiști ai neamului românesc reprezintă un minunat omagiu adus Sfinților Martiri Brâncoveneni. Este un mod de a da istoriei românești o dimensiune contemporană.”. 

Premiul acordat întâi stătătorului Bisericii Antiohiei pentru „lupta permanentă pentru pace și pentru oprirea dezastrului care se petrece la nivel global” a venit în sprijinul “strigătului de pace pentru Orientul Mijlociu și în mod deosebit pentru Siria.” nota înaltul ierarh din Damasc. Artele Plastice au fost al doilea domeniu pentru care a fost anunțat câștigătorul. Pictorul Mihai Vladimir Zamfirescu a primit diploma și statueta, remarcând faptul că toți cei nominalizați „stau în credința pe care este clădită măreția neamului românesc”. Ileana Mălăncioiu, poeta „Urcării Muntelui”, a fost aplaudată la scenă deschisă, când a primit premiul pentru literatură.

Gala Brancoveanu 2467 e1477561206545 770x943 - Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spirituale

Premiul pentru Arhitectură a mers la Romeo Ștefan Belea, „care este doctor în săli de spectacole, Teatrul național din București, Sala Palatului, Sala Omnia trecând prin mâna dânsului”. Romeo Belea a câștigat aducând pe scenă imaginea legăturii dintre generația arhitecților care au modelat Bucureștiul interbelic și generațiile de azi.Victor Rebengiuc este laureatul Premiului pentru Teatru la 60 de ani de când face această profesie, ani în care momente esențiale de pe scenele românești au fost jucate între dânsul și colegii săi: „Viața sau moartea ne-au împărțit”. Actorul a revenit pe scenă și atunci când a fost anunțat numele câștigătorului pentru secțiunea Film. Domnul Rebengiuc era de această dată purtătorul cuvintelor de mulțumire adresate de regizorul Lucian Pintilie publicului Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

În acest an, juriul a fost compus din academicianul Dan Berindei, academicianul DR Popescu, istoricul Ion Scurtu, arhitectul Dorin Ștefan, artistul Ștefan Râmniceanu, criticul literar Eugen Negrici, muzicianul Grigore Leșe, criticul de teatru Monica Andronescu, criticul de film Cristina Corciovescu, secretarul juriului fiind Dumitru Constantin. Prim-solista Operei din Sofia, Radostina Nikolaeva, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici a încheiat seara cu aria Elvirei din Ernani.

Gala Brancoveanu 0416 770x1155 - Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spiritualeGala Brancoveanu 1868 770x513 - Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spirituale  poza comunicat 770x463 - Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identității spirituale