7 out-of-the-box creations by breweries and distilleries

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 29-10-2018

în:

Este cunoscut faptul că, din cele mai vechi timpuri, producătorii de băuturi alcoolice au urmărit să impresioneze fie prin aromă, vechime sau design. În continuare, am alcătuit o listă cu câteva inovații care au rupt convențiile și au împins ideile designului și ale producției la limitele absolute. Un amestec îndrăzneț de excentricitate, artă și rebeliune.

BREWDOG „END OF HISTORY”

Doar 12 sticle de bere BrewDog „End of History” au fost produse vreodată, fiecare sticlă fiind realizată prin arta taxidermiei, pentru care s-au folosit șapte hermine, patru veverițe și un iepure. Această bere este cea mai tare și mai scumpă din întreaga lume, ea având un procent de 55% alcool și un preț de 765 de dolari – 350 de mililitri. Pentru a obține un mix special, berea belgiană a fost amestecată cu urzici și boabe de ienupăr din zonele muntoase scoțiene și apoi înghețată și distilată de mai multe ori, pentru a-și atinge potențialul maxim.

WATENSHI GIN by THE CAMBRIDGE DISTILLERY

Doar șase sticle din acest gin scump au fost fabricate de Will Lowe de la The Cambridge Distillery, după ce a găsit o modalitate de a capta „partea îngerului” – cantitatea minusculă pierdută prin evaporare în timpul distilării – din ginul său japonez premium. El a colectat 15 mililitri de gin evaporat la fiecare distilare, în jur de un procent din întregul lot, până când a fost suficient pentru a umple șase decantoare. Potrivit lui Lowe, ginul rezultat nu se compară cu nimic altceva de pe piață, ridicându-se la calitatea celui mai bun whisky single malt, prin intensitatea și complexitatea pe care le promite. Fiecare sticlă de 700 de mililitri costă 2.000 de lire sterline.

VEUVE CLICQUOT ȘI CRAMA DE PE FUNDUL MĂRII BALTICE

În 2014, Veuve Clicquot, una dintre cele mai renumite crame de vinuri spumante premium din Franţa, a coborât aproximativ 300 de sticle de șampanie la 40 de metri pe fundul Mării Baltice, într-un experiment de conservare, pentru studierea procesului de îmbătrânire a vinului. Sticlele au fost închise într-o cuşcă de oţel special construită, iar scafandrii le-au depus cu mare grijă pe fundul mării, în acelaşi loc unde, în 2010, a fost descoperită epava unei goelete din secolul al XIX-lea, care transporta sticle de şampanie. Recipientele vor rămâne acolo vreme de 50 de ani, timp în care vor fi monitorizate de maeștrii pivniceri și, ocazional, recuperate pentru degustări.

NAIL BREWING ANTARCTIC NAIL ALE

Conceput de fabrica de bere Nail Brewing din Perth, Australia, acest sortiment de bere a fost preparat folosindu-se gheață pură din Antarctica. Gheața a fost luată din Antarctica, s-a topit în Tasmania și a fost dusă în Perth pentru fabricarea berii. La 10% ABV, au fost produse doar 30 de sticle (de câte 500 de mililitri), fiecare a avut un preț de 1.800 de dolari, iar întregul profit a mers către Sea Shepherd Conservation Society.

SCOTTISH SAKE by ARRAN BREWERY

Scoția este cunoscută pentru whisky și Japonia este cunoscută pentru sake, așa că de ce nu s-ar fi produs un mix între cele două? Astfel, Arran Brewery a devenit primul producător britanic de sake. Acesta a achiziționat un teren de cinci hectare în Dreghorn, pentru prima fabrică Sake Brewery din Scoția, unde va înființa, de asemenea, și un centru de cercetare și livrare.

ARDBEG ÎN SPAȚIU

Distileria scoțiană Ardbeg a lansat primul experiment de maturare a whisky-ului în spațiu, în 2011. Potrivit acestui experiment, una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinută la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale de pe Pământ. Conform analizelor, whisky-ul maturat în spaţiu are un gust foarte concentrat, în care se îmbină arome de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi, nu în ultimul rând, şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp pe papilele gustative.

SAPPORO SPACE BARLEY

În anul 2006, oamenii de știință japonezi și ruși au vrut să testeze cât de bine ar putea crește orzul în spațiu. Așadar, au trimis semințe de orz pe Stația Spațială Internațională și le-au plantat în modulul de serviciu Zvezda. După cinci luni petrecute pe orbită, a patra generație de orz a fost adusă înapoi pe Pământ, unde producătorul japonez de bere Sapporo a transformat-o în prima bere făcută în spațiul cosmic, la prețul de 110 dolari sticla.

 

Text: Ozana Mazilu