Petrișor Petrescu – „Agricultura bio, luxul de care avem nevoie”

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 14-07-2018

în: Cover

Petrișor Petrescu

Acum 15 ani a pus bazele unei agriculturi cu adevărat competitive: la Tulcea, prin brandul Bio Danubius, România realizează produse de o înaltă calitate, care ne fac cinste pe toate piețele lumii. Petrișor Petrescu ne dezvăluie, în cadrul unui interviu în exclusivitate, din secretele succesului unei afaceri de viitor, care vine din trecutul nostru istoric și antropologic.

Petrișor Petrescu

Cum ați ajuns să faceți agricultură bio la Tulcea?
În general, cele mai mari provocări în viață vin din pure întâmplări. În urmă cu 15 ani, alături de un prieten și la sugestiile și învățăturile unui mare profesor universitar, am început, cu un câmp mic, să producem primele cereale ecologice la Tulcea, mânați cumva de ideea că suntem în interiorul Rezervației Deltei Dunării și că ar fi potrivit să facem aici un astfel de demers.

Au fost 15 ani plini de provocări, pentru că am prins inclusiv perioadele în care nu existau subvenții de la stat, iar gama de ierbicide și fungicide era destul de restrânsă. În acest moment, agricultura ecologică dispune de aceleași resurse precum cea convențională.

Cu ce rezultate vă lăudați după atâția ani?
Cu rezultatele întregii familii – consider toți agricultorii ecologici din județul Tulcea ca fiind parte din familia mea. O familie care a reușit în 15 ani să aducă județul Tulcea pe primul loc ca suprafață certificată ecologic din România. Avem 55.000 de hectare certificate ecologic, urmând ca în scurt timp, probabil, să dublăm această suprafață. Autoritățile publice locale și ale statului și-au dat seama că în interiorul unei rezervații naturale nu putem să realizăm activități economice dăunătoare mediului, reglementând prin măsuri legislative locale sau naționale acest tip de agricultură.

Petrișor Petrescu

Cum reacționează partenerii externi la produsele Made in Romania?
Putem spune că partenerii noștri externi sunt parteneri istorici, cu care lucrăm de la început, ei cunoscând foarte bine zona și provocările unei agriculturi ecologice în Delta Dunării, ca și calitatea oferită de cerealele noastre. A existat un curs firesc de dezvoltare de o parte și alta a parteneriatelor. Vorbim de un parteneriat win-win, mai ales că, odată cu lansarea brandului Bio Danubius, acum doi ani, sub forma unui „cluster” în jurul ideii de bio-economie în Delta Dunării – și nu mă refer aici doar la agricultură ecologică, ci și la acvacultură, tradiții, meșteșuguri și la manifestări umane eco-friendly –, urmează ca Bio Danubius să fie din ce în ce mai cunoscut pe piețele externe, noi lucrând deja la un sistem privat de certificare, în parteneriat cu Bio Suisse – cel mai înalt organism internațional de certificare în domeniu. A fost înființat în urmă cu 30 de ani, tot pe modelul unei asocieri cooperatiste.

Trebuie să specificăm că întreg Consiliul Județean Tulcea și președintele Horia Teodorescu reprezintă un partener real de discuție și un prieten al agriculturii ecologice din Tulcea, oferindu-ne tot sprijinul, necondiționat. Alături de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și de domnul guvernator al Deltei, am înțeles cu toții că nu putem apăra și conserva mediul dacă activitățile economice din zonă nu sunt realizate prin agricultura ecologică, activitatea cea mai puțin poluantă, aproape de 0, dar cu beneficii destul de ridicate pentru comunitatea locală. Tocmai de aceea, Bio Danubius militează din postura de organizație nonguvernamentală pentru promovarea acestor principii de viață sănătoasă. Prin business-urile pe care le avem, oferim agricultorilor ecologici tot pachetul de consultanță, inputuri, parteneriat cu Institutul de Cercetări de la Fundulea, prin domnul Ion Toncea, totul pentru a dezvolta un concept de viață sănătos.

Este o mișcare internațională în plină ascensiune. Agricultura bio începe și în România să prindă contur. La început mai timid, dar o să ajungem și noi la nivelul ridicat al piețelor vestice, unde găsim adevărate supermarketuri bio.

Noi participăm la târgurile internaționale bio și suntem plăcut surprinși că, de la an la an, apar noi țări, noi domenii, noi expozanți. Este fascinant să vezi cum omul încearcă să se întoarcă la un stil de viață tradițional, autentic, natural și sănătos.

Ne puteți spune câteva cuvinte despre culturile pe care le administrați acum?
Îmi place să vorbesc despre grupul de agricultori ecologici din județul Tulcea, care cultivă de la cereale comune în culturi mari, cum ar fi floarea-soarelui, grâu, orz, porumb, până la culturi de nișă, mai puțin întâlnite, cum ar fi fenicul, susan, coriandru, muștar etc. Toate sunt realizate în sistem ecologic.

Avem producții foarte mari de floarea-soarelui ecologică, pentru că Tulcea este un pământ binecuvântat, datorită solului puternic mineralizat și soarelui. Din fericire, Dunărea nu ne aduce numai probleme, ci și nutrienți, floarea-soarelui având o calitate extrem de ridicată. Partenerii noștri din Bio Danubius, LTA Mondial, au dezvoltat chiar o rafinărie de ulei de floarea-soarelui presat la rece, un ulei care provine chiar din Delta Dunării. Produsul este de o calitate superioară, fiind îmbuteliat în sticlă și începe ușor-ușor să aibă succes pe piețe vestice ca produs finit.

Ne dorim să creăm un plus de valoare prin prelucrare și prin exportul de produse finite, nu de materii prime. Până la urmă, aici este profitul real. Ne dorim să exportăm produse finite Made in Romania, Bio Danubius, Delta Dunării, 100% bio.

Petrișor Petrescu

Cum vedeți viitorul agricol din România?
Viitorul României este strict legat de viitorul agriculturii naționale. România nu va avea un viitor, dacă nu va avea unul agricol. Rămânem o țară cu un potențial fantastic în domeniul agrozootehniei. Avem un pământ de o calitate superioară pământurilor europene. Ar trebui să concentrăm dezvoltarea noastră ca țară și popor în jurul unei dezvoltări istorice, fiind recunoscuți în trecut ca grânarul Europei și dorind a fi considerați un jucător important pe piața internă și internațională pe viitor.

Care sunt următorii dumneavoastră pași în afacere?
Avem planuri concrete, reale: am aplicat pe măsurile PNDR din cadrul Instrumentului Teritorial de Investiții din Delta Dunării. Din toate programele operaționale ale Comisiei Europene s-a creat un instrument teritorial specific Deltei Dunării. Au fost astfel prealocate fonduri numai pentru Delta Dunării, fiind o zonă cu o specificitate și probleme reale, care necesită măsuri mai ample.

Am accesat un proiect și vom realiza în următorul an facilități de împachetare, selectare și obținere de fulgi de porumb și de ovăz 100% bio. Avem în plan și crearea unei mori de făină ecologică. Toate acestea vor fi realizate sub brandul Bio Danubius pentru a încerca să exportăm, cum am mai spus, produse finite, 100% bio și românești, care pot aduce un real profit.

Petrișor Petrescu

Ce ne puteți spune despre deschiderea și percepția românilor față de agricultura bio?
Cred că românii, la modul intrinsec, s-au născut și au crescut cu agricultura bio. Românii știu să mănânce sănătos și în modul ancestral. E doar o buclă de timp ce trebuie să se consume pentru ca să revenim la origini. Acum, tânăra generație conștientizează pericolele unei societăți de consum și aceasta este, de fapt, lupta, cu tânăra generație. Până la urmă, luxul suprem în viață este să fii sănătos.

Noi ne dorim să extindem conceptul Bio Danubius de-a lungul întregii Dunări, pentru a crea măcar o conștientizare a faptului că organismul nostru reacționează exact la ce îi oferim ca alimentație. Statele riverane Dunării trebuie să înțeleagă că folosirea produselor chimice trebuie evitată, pânza freatică tot în Dunăre se duce. Degeaba apărăm noi aici Delta Dunării, dacă aluviunile care vin, aduc tot felul de nitriți sau nitrați. Dunărea este liantul dintre Est și Vest, trebuie să reușim să păstrăm acest fluviu cât de cât curat. Trebuie ca fiecare dintre noi să apeleze la conștiință și să nu mai urmărească profitul cu orice preț. Trebuie să avem echilibru prin simplitate – aceasta este arta progresului uman. Dacă încerci să schimbi un om, schimbi o lume întreagă.

Pentru a face agricultură bio, avem nevoie în primul rând de dorință. Grupul nostru de companii, împreună cu Norofert Eco, va scoate în luna iulie a acestui an niște produse revoluționare pe piața de inputuri, aclimatizate pentru zona noastră și cele cu specific umed. După un an de muncă de cercetare, de-abia așteptăm să vedem cum va fi primit produsul nostru.

La ora actuală, tot ce se poate în agricultura convențională, se poate realiza și în cea ecologică. Dacă ne schimbăm modul de a face agricultură, ne schimbăm și noi ca oameni. Nu suntem singuri pe pământ, trebuie să ne gândim ce le lăsăm copiilor noștri. Trebuie să cumpărăm produse din România, ca să ne creăm propriile piețe interne. Sfatul meu este să încercăm să consumăm ce ne oferă pământul în imediata noastră vecinătate. Până la urmă, ești omul locului în care te naști și este bine să te încarci cu energia acelui loc. Oriunde ai merge în lume, vei vrea să mănânci o roșie românească sau un porumb copt ca acasă.

Într-o lume a vitezei, trebuie să mai apăsăm pe frână și să realizăm că nimic nu este mai important ca o alimentație sănătoasă. Bio Danubius încearcă să devină o voce cunoscută, alături de toți partenerii săi, de Institutul Fundulea, de Universitatea Spiru Haret, de autoritățile locale, de toți cei cu care am plecat la drum și ne-au rămas alături. Ne dorim să fim cu toții o adevărată familie autentică românească.

Interviu realizat de: Andrei Dimulescu
Concept: Rosalie Kanda
Foto: Aurel Serban

Bio Danubius