CARTEA ANULUI 2015

Scris de Luxury
Publicat la data de: 26-06-2015

în: News & Features


Unknown-1

 

La începutul toamnei, RAO, editura care ne-a adus cele mai faimoase thrillere din lume, dă o nouă lovitură. „Biblia pierdută”, romanul lui Igor Bergler, va fi, cu siguranţă, cartea eveniment a anului 2015.

Acest thriller de tip factition (fact+fiction), cu un ritm ameţitor, plin de surprize şi răsturnări de situaţie, nu îl va lăsa rece nici pe cel mai sceptic dintre cititori. Sub bagheta magică a autorului, scriitura hipnotizantă ne poartă înapoi în istorie, unde Vlad Ţepeş află un secret teribil pe care îl ascunde în interiorul primei cărţi tipărite vreodată – „B42” sau „Biblia lui Johannes Gutenberg”. Cea mai înspăimântătoare conspiraţie pentru dominarea lumii, care se perpetuează până astăzi, îşi are originea în Ordinul Dragonului. Continuată din generaţie în generaţie, în cel mai mare secret, organizaţia conduce lumea din umbră şi azi. Stăpâneşte economia globală, politică, serviciile secrete şi controlează întreaga planetă prin mass-media, internet şi reţelele de socializare.

Charles Baker, personajul principal, e prins într-o complicată plasă de crime, trădări, false alianţe şi comploturi misterioase. Acest roman este construit ca un puzzle imens, care nu te lasă să respiri, dar nici să ghiceşti întregul tablou până când ultima piesă nu e aşezată, la final. Un puzzle de o inteligență diabolică. Veţi găsi aici istoria adevărată, aşa cum nu a fost scrisă niciodată până acum, a celui care a fost supranumit Dracula şi a motivelor reale pentru care a fost creată legenda vampirului din Carpaţi.

Igor Bergler stăpâneşte la perfecţie arta de a construi suspansul şi de a îmbrăca un mister într-un secret, într-o ghicitoare. Aici se apropie, ca tehnică a structurării subiectului, de Dan Brown şi de vechea tradiție a literaturii de gen americane. Dar inteligenţa narativă, cultura enciclopedică, farmecul personajelor şi al locurilor, subtilităţile şi abundenţa de subtext – nimic nu e ce pare să fie – şi, nu în ultimul rând, umorul cald îl apropie mai mult de Umberto Eco.

Un roman pe care nu îl laşi din mână, pentru a regreta când s-a terminat și, totodată, cea mai bună carte despre conspirații din ultimii ani. Istoria nu a fost niciodată mai interesant povestită sau mai bine îmbinată cu spaimele prezentului.