Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din România


1934 Rolls Royce Phantom II - Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din RomâniaPrima galerie personală ce reunește peste 60 de modele impresionante de vehicule și motociclete, produse începând cu anul 1899, a fost deschisă pe Calea Bucureștilor nr. 289, Otopeni. Vizitatorii vor regăsi peste 30 de mărci auto și moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout. Totodată, galeria Țiriac Collection pune la dispoziția publicului informații utile despre istoria mărcilor și a modelelor auto expuse.

„Din pasiune pentru mașini, am colecționat vehicule fabricate începând cu anul 1899. Am acum bucuria de a împărtăși această pasiune cu vizitatorii galeriei. O parte din istoria evoluției auto se regăsește în colecția pe care vă invit să o descoperiți”, a declarat Ion Țiriac.

2009 Mercedes Benz SLR McLaren Stirling Moss Edition - Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din România

Fiecare model prezentat în cadrul galeriei are o poveste aparte. Spre exemplu, Daimler Conquest Century Drophead Coupé a fost livrat pentru prima oară, în data de 3 mai 1956, Contesei de la Nove a Elveției. Modelul Cadillac Series 62 decapotabil (1950) a făcut parte anterior din colecția auto a lui Karl Blade, proprietarul companiei Newell Coach Corp.

Galeria include, totodată, singura colecție privată din lume cu cele șase modele Rolls-Royce din familia Phantom, produse până în anul 1972. Vizitatorii vor regăsi modelul Phantom I by Charlesworth, din 1927, un Rolls-Royce Phantom II Sedanca De Ville by Windovers, din 1934, generație dezvoltată sub supravegherea lui Henry Royce, precum și un Phantom III Touring Limousine by Freestone & Webb, produs în 1937 și achiziționat de Sir John Leigh în 1939. Modelul Rolls-Royce Phantom V (Park Ward), expus în cadrul Țiriac Collection, a fost achiziționat în luna mai 1990 de către Sir Elton John.

1970 Ford Mustang Mach 1 - Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din România

Generația Phantom VI, prezentă în cadrul Țiriac Collection, are, la rândul său, o istorie deosebită. Un astfel de model i-a fost oferit Reginei Elisabeta a II-a în 1977, pentru a marca 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron.

Din 2014, colecția va fi completată de un Phantom IV, cea mai exclusivistă generație Rolls-Royce construită vreodată. În prezent, modelul Rolls-Royce Phantom IV Coachwork by Hooper, deținut inițial de Aga Khan III, este expus la galeria Rolls-Royce din München. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între 1950 și 1956 și au fost destinate, inițial, familiilor regale și șefilor de state.

1960 Rolls Royce Phantom V - Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din România

Țiriac Collection găzduiește și patru motociclete – Indian Scout 741 (1943), MV Agusta 175 CST „Disco Volante” (1953), Harley Davidson FLH 80 Electra Glide (1979) și Honda GL1500C Valkyrie (1998), modele ce vor atrage toate privirile iubitorilor de adrenalină.

1943 Indian Scout 741 - Țiriac Collection – prima galerie auto personală deschisă publicului din România

Colecția se întinde pe o suprafață de 2.200 metri pătrați și facilitează condiții tehnice de temperatură și umiditate constante, pentru conservarea adecvată a exponatelor.