Miele

Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Scris de Diana Șerpoianu
Publicat la data de: 21-01-2015

în: Jewels & Watches
Calibre 2260 RV54 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Calibre 2260 RV54 700x739 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Dacă ne gândim la modul în care am putea să ne arătăm recunoștința pentru darul timpului, ne vin în minte onorarea lui prin precizie și valorificarea prin energie, dinamism și bogăția experiențelor, acuratețea și stabilitatea, concluziile acestor promisiuni de viață creând una dintre revoluțiile orologeriei – mecanismul tourbillon.

Elogiat drept unul dintre cei mai mari maeștri orologeri din istorie, Abraham-Louis Breguet se numără printre puținii oameni de știință și cultură ce s-au aflat în serviciul Casei de Bourbon și care au fost cruțați de Domnia Terorii. După execuția lui Ludovic al XVI-lea și a Mariei Antoinette, mecena cărora Breguet le-a închinat reale referințe ale înaltei orologerii, maestrul a finalizat din comenzile acestora chiar și la decenii distanță de tragicul sfârșit al familiei regale, rămânând loial onoarei angajamentului luat.

Anul 1795 a arătat posterității că laurii primiți la curtea lui Ludovic al XVI-lea erau pe deplin meritați de viziunea sa, Breguet dezvoltând mecanismul tourbillon ce contracarează efectul gravitaţiei asupra poziţiei ceasului şi, implicit, asupra acurateţei cu care este măsurat timpul. Maestrul a avut la bază ideea prietenului său, John Arnold, de asemenea un reputat ceasornicar celebrat de ştiinţa orologeriei.

Greubel Forsey DT30 mechanism 700x591 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Invenţia lui Breguet a pornit de la observarea schimbării preciziei de măsurare a timpului la ceasurile de buzunar atunci când erau ţinute într-o poziţie verticală şi într-una orizontală, fenomenul datorându-se deplasării centrului de gravitaţie al spiralului, ce ajunge în afara axei sale de rotaţie. Breguet a propus astfel un mecanism rotativ care încorpora într-o cuşcă mobilă balansierul, spiralul, roata Anker şi furca Anker, dispozitiv ce se învârte în jurul propriei axe. Revoluționarul sistem care roteşte centrul de gravitaţie al spiralului o dată pe minut în jurul balansierului rezolvă astfel erorile de acuratețe, oferind stabilitate mecanismului indiferent de mișcările și planurile de înclinație.

Genialul maestru orologer şi-a dedicat invenţia navigatorilor, pentru a-i ajuta să ţină măsura timpului şi pentru a îmbunătăţi cronometrele marine, instrumente ce erau menţinute în aceeaşi poziţie, dar a căror stabilitate era afectată de mișcările vasului.

Greubel Forsey Double Tourbillon Technique 700x990 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Abraham-Louis Breguet a întâlnit în perioada Primei Republici aceeași considerație cu care era onorat de Casa de Bourbon, în 1789 opera sa intrând sub patronajul lui Napoleon Bonaparte. Pentru viitorul împărat al Franţei a realizat primul tourbillon, pe care l-a introdus într-unul din ceasurile din trăsura sa, instrumente ce cântăreau aproape 90 kilograme.

În 1805, Breguet şi-a adaptat invenţia ceasului de buzunar – instrument susținut în cea mai mare parte a timpului într-o poziţie verticală –, creație pe care a prezentat-o un an mai târziu la prestigioasa expoziţie franceză de piese industriale.

26571io.oo .a002ca.01 2 700x685 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Dincolo de minuțiozitatea proprie orologeriei, construcția unui mecanism tourbillon impune cunoștințe aprofundate în domeniul forței gravitaționale și în special asupra masei și permeabilității metalelor, fiind utilizate materiale ușoare precum aliajele din titan şi beriliu.

La aniversarea a 200 de ani de la patentarea mecanismului, în 2001, doar 14 case de înaltă orologerie produceau ceasuri cu tourbillon, iar de la invenţia lui Abraham-Louis Breguet din 1795 și până în prezent, doar 250 de maeştri ceasornicari au putut realiza această complicaţie.

Text: Diana Șerpoianu

ALS L102 1 1815 TOUR D01 a6 700x581 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii

Greubel Forsey Invention Piece 1 700x770 - Mecanismul tourbillon – replica adusă de geniul uman legilor fizicii