Chef Alain Ducasse – Un sfert de secol la Louis XV

Scris de Luxury
Publicat la data de: 30-01-2014

în:

1_LOUIS_XV_096(c).PMonetta

Grandoarea emblematică a renumitului Hôtel de Paris din Monaco este complimentată de energia festivă și de alchimia senzațiilor și emoțiilor ce transpar din surprizele culinare pregătite de Alain Ducasse și echipa sa, formată din reputații chef-i Franck Cerutti și Dominique Lory, cu ocazia aniversării unui sfert de veac de creație în cadrul restaurantului Louis XV.

Maestrul monegasc își exprimă recunoștința pentru această legătură longevivă printr-o dedicație mișcătoare ce captează magia naturii, tezaurului și artizanilor mediteraneeni în haute cuisine. Alain Ducasse omagiază astfel bogățiile răspândite pe dealurile ce se întind de la Nisa până în Liguria, Riviera franceză fascinându-l încă din copilărie. De altfel, după cum el însuși mărturisește, descoperirea distincției mediteraneene a fost revelatoare, asemeni unei renașteri.

Alain Ducasse (c)Mikael Vojinovic

Povestea acestei prietenii, sedimentată prin aprecierea a mii de oaspeți față de continua interpretare a gastronomiei mediteraneene, începe în mai 1987, când Principele Rainier al III-lea și Monte-Carlo SBM i-au încredințat lui Alain Ducasse transformarea restaurantului Louis XV în primul local distins cu trei stele Michelin. Tânărul chef, ce semna deja de un an meniul pentru Hôtel de Paris, după o onorantă ucenicie în slujba legendarilor maeștri Michel Guérard, Alain Chapel și Roger Vergé, fusese premiat în 1984 cu două stele Michelin și avea ca termen patru ani pentru materializarea acestei noi ambiții. Maestrul nu a dezamăgit așteptările Principelui, reușind marea performanță după 33 de luni de la preluarea bucătăriei restaurantului Louis XV, ca o plăcută coincidență, exact când împlinea vârsta de 33 de ani.

Pășind în impozantul edificiu ce păstrează fastul perioadei Belle Époque, oaspeții descoperă creații care valorifică bogățiile gastronomice ale fiecărui sezon. Aceste dedicații culinare, printre care și desertul Baba au rhum comme à Monte-Carlo, sunt interpretate de către celelalte restaurante de pe mapamond ce beneficiază de viziunea lui Alain Ducasse.

Astfel, reputația excelentă a celebrului chef a depășit cu ușurință granițele principatului monegasc, acesta ajungând să semneze meniul unor restaurante iconice din cele mai importante metropole ale lumii. S-a îndreptat inițial spre capitala Franței, în 1996 inaugurând restaurantul din cadrul hotelului Le Parc, proiect distins cu trei stele Michelin la doar opt luni de la deschidere. Patru ani mai târziu, Alain Ducasse a început colaborarea cu legendarul hotel parizian Plaza Athénée.

Anul 2005 marchează un punct de referință în cariera lui Alain Ducasse, care devine primul chef premiat cu trei stele Michelin pentru trei restaurante din trei orașe diferite, Paris, Monte Carlo și New York, spațiul din metropola americană, respectiv Alain Ducasse at the Essex House, fiind însă închis în 2007. Aceeași atestare de prestigiu este reluată cinci ani mai târziu, de această dată pentru restaurantele din Paris, Monte Carlo și Londra, proiectul din capitala britanică purtând numele Alain Ducasse at The Dorchester.

Dincolo de clientela haute cuisine, marele public a devenit familiarizat cu viziunea maestrului monegasc prin intermediul activității sale publicistice, inițiată în anul 1999 prin lucrarea „Le Grand Livre de la Cuisine” și continuată ulterior printr-o serie de cărți de gastronomie.

Poate cea mai emoționantă confirmare a valorii pe care Alain Ducasse o dăruiește și o inspiră, totodată, vine din preluarea nobilului rol de mentor, odată cu inaugurarea, în anul 2011, a așa-numitului Collège Culinaire de France, deschis atât profesioniștilor din zona gastronomiei, cât și marelui public. Măreața realizare vine ca o consecință firească a implicării totale a unui maestru ce și-a pregătit în permanență echipa.

În același an, Alain Ducasse a fost onorat cu invitația de a crea meniul pentru nunta Prințului Albert de Monaco cu Charlene Wittstock.

Un alt proiect inedit, ce atestă viziunea și talentul lui Alain Ducasse, este reprezentat de colaborarea cu European Space Agency pentru conceperea meniului destinat astronauților.

În total, cele 27 de restaurante din opt țări, fiecare recomandându-se printr-un concept propriu, i-au adus maestrului monegasc 19 stele Michelin, Alain Ducasse fiind unicul chef din lume care a atins această performanță.

Galerie Foto